Šķēpmetējs Patriks Gailums atklāj savu iecienītāko ribiņu recepti: "Ar ēst gatavošanu ir kā ar sportu"
Visgaršīgākais – paša gatavotais, uzskata šķēpmetējs Patriks Gailums, atzīstot, ka mājās ēst gatavo regulāri. Sportists atklāj vienu no savām firmas receptēm - cūkgaļas ribiņas ar štovētiem kāpostiem - un dalās arī praktiskā ieteikumā par labu produktu izvēli: "Es izvēlos gaļu, kas ir pietiekoši liesa, taču ar nelielu treknumiņu – tā būs garšīgāk!"
“Gatavoju regulāri, jo man ne pārāk patīk pirkt jau gatavu ēdienu vai gatavot to no pusfabrikātiem. Tā kā mans ikdienas ritms ir diezgan saspringts, mēģinu gatavot uzreiz vairākām dienām. Manuprāt, ar ēst gatavošanu ir tāpat kā ar sportu – jo vairāk nodarbojies, jo vairāk tas padodas –, tāpēc atļaušos teikt, ka man vislabāk padodas gaļas ēdieni, jo tos gatavoju visbiežāk. Saldie ēdieni gan pilnībā ir manas draudzenes pārziņā, bet interesantas piedevas pamatēdienam gatavo tas, kurš konkrētā brīdī vairāk vēlas uzņemties iniciatīvu.
Man ir grūti nosaukt vienu ēdienu, kas manā izpratnē būtu visgardākais, jo, ja kaut ko ēdu ļoti bieži, tas beigu beigās apnīk. Tomēr iecienītu ēdienu man ir daudz, sākot no vienkāršākās “tā kā vajag” pagatavotās auzu pārslu putras līdz pat teju autentiskam uzbeku plovam, kura gatavošana prasa divas dienas. Bet no pēdējā laika favorītiem gribu izcelt liellopa gaļas tartaru – tas man ir īpašs baudījums. Lai tas sanāktu patiesi garšīgs, sastāvdaļām ir jābūt ļoti kvalitatīvām.”
Cūkas ribiņas ar štovētiem kāpostiem
Recepte ir gaužām vienkārša. Sarežģītākais ir labas gaļas iegāde un nekļūdīgi izvēlēts laiks cepšanai. Es izvēlos gaļu, kas ir pietiekoši liesa, taču ar nelielu treknumiņu – tā būs garšīgāk!
4 personām
1 stunda pagatavošanai
VAJADZĪGS
1 kg ribiņu
800 g skābētu kāpostu
2 sīpoli
6 ēdamkarotes BBQ mērces
½ tējkarotes maltu melno piparu
sāls pēc garšas
eļļa pannas ietaukošanai
garšvielas pēc izvēles
sāls, cukurs
PAGATAVOŠANA
1. Sīpolus sagriež smalkos gabaliņos un apcep zeltainus uz pannas nelielā eļļas daudzumā.
2. Katlā ieber apceptos sīpolus un pievieno kāpostus, un maisot cep aptuveni 5 minūtes. Pielej nedaudz šķidruma, pieliec garšvielas, kādas vēlies, un, ik pa laikam apmaisot, sautē, līdz kāposti mīksti.
3. Kamēr kāposti sautējas, sagriez ribas pa vienai, ierīvē ar garšvielām. Man patīk izmantot tikai sāli un piparus.
4. Ietauko cepešpannu un liec ribas cepties līdz 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī.
5. Aptuveni pēc 25 minūtēm, kad ribas jau gandrīz gatavas, izņem tās no krāsns un iesmērē ar BBQ mērci. Liec atpakaļ krāsnī un turpini cept vēl aptuveni 10–15 minūtes.
6. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un štovētajiem kāpostiem. Lielisks ēdiens gada vēsajam laikam!