foto: action press/ Vida Press
“Cilvēkiem Rietumos jābeidz visā vainot Krieviju!” Trīskārtējam olimpiskajam čempionam savdabīgs viedoklis par pasaulē notiekošo
Agresīvais un ļoti impulsīvais slēpotājs Aleksandrs Boļšunovs Pekinas olimpiskajās spēlēs izcīnīja trīs zelta medaļas.
Futbols
2022. gada 28. novembris, 16:46

“Cilvēkiem Rietumos jābeidz visā vainot Krieviju!” Trīskārtējam olimpiskajam čempionam savdabīgs viedoklis par pasaulē notiekošo

Jauns.lv

Viena no ziemas sporta spilgtākajām zvaigznēm Pekinas olimpisko spēļu trīskārtējais čempions distanču slēpošanā Aleksandrs Boļšunovs publiski paudis dusmas, ka viņam un citiem Krievijas sportistiem liegta iespēja piedalīties Pasaules kausa sacensības un, visticamāk, nebūs iespējas arī aizstāvēt savu pasaules čempiona titulu.

Pagājušajā nedēļā Somijas pilsētā Rukā sākās Pasaules kausa izcīņa distanču slēpošanā. Kā zināms, pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā lielākā daļa pasaules vadošo sporta organizāciju liegušas Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties savās sacensībās līdz brīdim, kamēr aizliegums tiks atcelts. Zviedrijas slēpotāji jau publiski paziņojuši, ka ir gatavi nedoties uz nākamgad februāra izskaņā Slovēnijas pilsētā Plānicā gaidāmo pasaules čempionātu, ja pēkšņi Starptautiskā slēpošanas un snovborda federācija (FIS) izdomātu atļaut krieviem un baltkrieviem piedalīties planētas meistarsacīkstēs. Noprotams, ka, visticamāk, nekas tāds nav gaidāms, kamēr okupantu karaspēks nebūs pametis Ukrainu.

Krievijas slēpošanas spilgtākā zvaigzne Aleksandrs Boļšunovs sarunā ar Dānijas telekanālu TV2 paudis uzskatu, ka krievi šobrīd tiek vainoti visā pasaulē notiekošajā. “Protams, ka esmu sarūgtināts, ka nevaru piedalīties Pasaules kausā un nevarēšu piedalīties Planicā gaidāmajā pasaules čempionātā. Tie, kas tagad sacentās Rukā, varētu iedomāties sevi mūsu situācijā. Diez kā viņi reaģētu? Cilvēkiem Rietumos vajadzētu beigt visā vainot Krieviju. Varbūt arī mums vajadzētu atbalstu? Sports ir miers. Sportam vajadzētu tikai un vienīgi vienot cilvēkus. Pasaules kausa medaļas tiks izdalītas bez kārtīgas cīņas. Jums vienkārši jāpaskatās uz pagājušās ziemas rezultātiem (Boļšunovam pārliecinoša otrā vieta aiz norvēģu līdera Juhannesa Klēbo). Es bieži domāju par to, ka nevarēšu sacensties pasaules čempionātā. Grūti pieņemt, ka mēs, krievi, pasaules čempionāta laikā sacentīsimies mājās, nevis Plānicā,” dāņu telekanālam stāsta Boļšunovs.

Boļšunovs bija viens no tiem Krievijas sportistiem, kas šī gada 18. martā piedalījās Krievijas diktatora Vladimira Putina propagandas pasākumā Lužņiku stadionā - koncertā ar nosaukumu "Par pasauli bez nacisma! Par Krieviju! Par prezidentu!" Pasākums notika Krimas aneksijas gadadienā. Tiesa, Boļšunovs bija viens no retajiem Krievijas sportistiem, kura apģērbu nerotāja provokatīvais Krievijas armijas simbols – Z burts. Tāpat Boļšunovs vēlāk neieradās vizītē Kremlī, kurā tika sveikti Krievijas olimpiskie varoņi un vienlaikus dzimšanas dienā sveikta daiļslidošanas zvaigzne Kamila Vaļijeva. Boļšunova neierašanās publiski tika izskaidrota ar “iepriekš plānotu ķirurģisku manipulāciju”.

foto: Kommersant/ Vida Press
Atšķirībā no skandalozā peldētāja Jevgēņija Rilova (pa vidu) Aleksandra Boļšunova (pa labi) apģērbu propagandas koncertā nerotā - Z burts.

Viens no sīvākajiem Boļšunova sāncenšiem gan Pekinas olimpiskajās spēlēs, gan pēdējās sezonās norvēģu talants Klēbo nav priecīgs, ka nevar sacensties ar savu sīvāko konkurentu.

“Kā cīnītājs Boļšunovs noteikti jūtas smagi. Viņš trenējas tikpat smagi kā es, lai sacenstos Pasaules kausā un čempionātos. Viņam nav pārāk jautra situācija. Arī es vēlos sacensties ar labākajiem, bet vispirms ir jābeidzas karam, tikai tad es varu sacensties ar Boļšunovu.”

Arī kādreizējais norvēģu slēpotājs, divkārtējais olimpiskais čempions Peters Nortugs saprot dusmas un vēlmi sacensties: “Tā ir viņa dzīve. Būs daudz emociju, īpaši sacensību dienās, jo Boļšunovs vēlas uzvarēt. Protams, to ir grūti atzīt. Viņš labprāt sacenstos ar Klēbo Rukā.