foto: REUTERS/SCANPIX
Brazīlijas ieskrējiena ceļš vai jauni pārsteigumi? Ieskats G grupā
Vai Neimars un Tjagu Silva var aizvest Brazīliju līdz sestajam Pasaules kausam.
Futbols
2022. gada 24. novembris, 10:59

Brazīlijas ieskrējiena ceļš vai jauni pārsteigumi? Ieskats G grupā

Jauns.lv/LETA

2022. gada Pasaules kausa izcīņas futbolā vīriešiem G grupa - Brazīlija, Serbija, Šveice, Kamerūna.

Brazīlija.

Labākais sasniegums - 1958., 1962., 1970., 1994. un 2002. gada turnīra uzvarētāji. Finālturnīram kvalificējās 22. reizi un ir vienīgā komanda, kas piedalījusies visos līdzšinējos finālturnīros. Iepriekšējā turnīrā 2018. gadā ierindojās sestajā vietā.

FIFA rangs - 1.

Kvalificējās finālturnīram, uzvarot vienīgajā Dienvidamerikas kvalifikācijas grupā.

Galvenais treneris - Tite jeb Adenors Leonardu Bači.

61 gadu vecais Tite tika iecelts amatā 2016. gadā un pārņēma valstsvienību, kura savā laukumā ar 1:7 piekāpās Vācijai 2014. gada Pasaules kausa izcīņas pusfinālā. Viņš ap Neimaru izveidoja stabilu un līdzsvarotu komandu. Lai gan Tite ir saņēmis zināmu kritiku par it kā uzsvaru uz aizsardzību, Tite komandu 2018. gada Pasaules kausa izcīņā Krievijā aizvadīja līdz ceturtdaļfinālam un līdz uzvarai 2019. gada "Copa America", bet pēc tam Brazīlija palika nepārspēta šī turnīra kvalifikācijā. Pirms kļūšanas par izlases treneri Tite ar Sanpaulu "Corinthians" izcīnīja "Copa Libertadores" un divreiz svinēja uzvaru Brazīlijas čempionātā, kā arī aizveda komandu līdz uzvarai pār Londonas "Chelsea" 2012. gada Klubu pasaules kausa finālā.

Tites ievērību nav izpelnījies uzbrucējs Robertu Firmīnu, taču brazīliešiem tāpat būs gana jaudīgs uzbrukums ar Neimaru, Gabrielu Žezusu, Pedru, Vinisusu Žunioru un Rišarlisonu.

Komandas līderis: Sasniedzis 30 gadu vecumu, Neimars apzinās, ka šī varētu būt viņa pēdējā iespēja izcīnīt Pasaules kausu. 2014. gadā viņa turnīrs beidzās ar savainojumu, no malas noskatoties, kā viņa komanda sabrūk mačā pret Vāciju, bet 2018. gadā neizdevās iekļūt pusfinālā. Bijušais Brazīlijas kluba "Santos" brīnumbērns 2017. gadā pameta Barselonu un par pasaules rekorda vērtu transfēru pārgāja uz Parīzes "Saint-Germain", taču viņa pārcelšanās uz Franciju nav devusi vēlamo komandas vai individuālo pagodinājumu. Viņš nav uzvarējis Čempionu līgā un joprojām ne reizi nav ieguvis savā īpašumā "Zelta bumbu". Tam nebūs nekādas nozīmes, ja viņš spēs aizvest Brazīliju līdz Pasaules kausam.

Pieredzējušākais izlasē ir 39 gadus vecais aizsargs Dani Alviss, kurš sastāvā iekļauts, neskatoties uz to, ka nav spēlējis divus mēnešus. Alviss piedalīsies savā trešajā finālturnīrā. Viņa kontā izlasē ir 124 spēles. Visvairāk vārtu no izlases vīriem (75) 121 spēlē izlasē ir guvis Neimars. Vairāk par 100 mačiem aizvadījis arī izlases kapteinis aizsargs Tjagu Silva (Londonas "Chelsea", Anglija).

Spēles apakšgrupā - 24. novembrī pret Serbiju, 28. novembrī pret Šveici un 2. decembrī pret Kamerūnu.

Brazīlijas izlases sastāvs:

vārtsargi: Alisons Bekers ("Liverpool", Anglija), Edersons Santana de Morāiss (Mančestras "City", Anglija), Vevertons Pereira da Silva (Sanpaulu "Palmeiras", Brazīlija);

aizsargi: Dani Alviss (Mehiko "Pumas", Meksika), Danilu Luiss da Silva, Alešs Sandru, Bremers Silva Nasimēntu (visi - Turīnas "Juventus", Itālija), Alešs Teljess ("Sevilla", Spānija), Markuss Korrēja jeb Markiņoss (Parīzes "Saint-Germain", Francija), Tjagu Silva (Londonas "Chelsea", Anglija), Eders Militāu (Madrides "Real", Spānija);

pussargi: Karluss Enrīki Kazimīriu jeb Kazemīru, Frederīku Rodrīgiss de Paula Santuss jeb Freds (abi - Mančestras "United", Anglija), Fābiu Enrīki Tavāriss jeb Fabinju ("Liverpool", Anglija), Evertons Ribeiru (Riodežaneiro "Flamengo", Brazīlija), Brunu Gimaraiss (Ņūkāslas "United", Anglija), Lukass Paketa (Vesthemas "United", Anglija);

uzbrucēji: Neimars da Silva Santuss Žuniors (Parīzes "Saint-Germain", Francija), Vinisiuss Žuniors, Rodrigu Silva de Goiss (abi - Madrides "Real", Spānija), Rišarlisons de Andrāde (Totenhemas "Hotspur", Anglija), Rafaēls Diass Belloli jeb Rafinja ("Barcelona", Spānija), Antonijs Matēuss dus Santuss (Mančestras "United", Anglija), Gabriels Žezuss, Gabriels Martinelli (abi - Londonas "Arsenal", Anglija), Pedru Gijerme Abrēu dus Santuss (Riodežaneiro "Flamengo", Brazīlija).

Šveice.

Labākais sasniegums: ceturtdaļfināls (1934., 1938., 1954. gadā). Finālturnīram kvalificējusies 12 reizes. Iepriekšējā turnīrā 2018. gadā tika līdz astotdaļfinālam.

FIFA rangs - 15. vieta.

Kvalifikācijā triumfēja Eiropas zonas C grupā, kur astoņos mačos izcīnīja piecas uzvaras un trīs reizes spēlēja neizšķirti, apsteidzot Itāliju, kura uz finālturnīru netika.

Galvenais treneris - Murats Jakins.

48 gadus vecais Jakins pagājušā gada augustā tika iecelts par Vladimira Petkoviča, kurš ar komandu bija ticis līdz 2020. gada Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālam, pa ceļam 11 metru sitienu sērijā pārspējot Franciju. Jakins, kuram ir turku saknes, bija aizsargs, kurš Šveices izlasē spēlēja 49 mačus, klubu karjerā paliekot atmiņā ar cīņām Cīrihes "Grasshopper" un "Basel" komandās. Jakins ir trenējis vairākus Šveices klubus, kopā ar "Basel" izcīnot divus Šveices čempiona titulus. Viņš 2014./2015. gadā trenēja arī Maskavas "Spartak" komandu.

Īsi pirms sastāva paziņošanas tapa skaidrs, ka Pasaules kausā Šveicei nevarēs palīdzēt izlases otrais vārtsargs Ivons Mvogo, taču tikpat neskaidra bija arī vārtsarga Jana Zommera dalība, kurš izlasē vārtos devies 77 reizes, jo savainojuma dēļ viņš nebija spēlējis kopš 18. oktobra. Tāpat Šveices valstsvienībai varēs palīdzēt arī Granits Džaka, Džerdans Šakiri un Brils Embolo, kamēr ārpus saraksta palikuši Stīvens Cubers un Kevins Mbabu. Komandas galvenais treneris Murats Jakins norādīja, ka izraudzījies futbolistus tā, lai tie iederētos viņa taktiskajā spēles zīmējumā. "Domājām vairāk par taktiku, kuru izmantojam, nevis skaļiem uzvārdiem," teica Jakins.

Komandas līderis: 25 gadus vecajam uzbrucējam Embolo ir liels ātrums un jauda, un viņš, vasarā pametot Menhengladbahas "Borussia", "Monaco" klubā teicami iesāka jauno sezonu. Dzimis Kamerūnā, viņš gūs iespēju stāties pretī savas dzimtās valsts izlasei Šveices pirmajā grupas spēlē. Embolo kopā ar māti pārcēlās uz Eiropu kā zēns un turpināja futbolista karjeru Bāzelē, kur viņš debitēja Jakina vadībā. Par lielu pārejas naudu 2016.gadā pārcēlies uz Gelzenkirhenes "Schalke 04", futbolists mocījās ar savainojumiem, taču, ja vien viņš būs labā formā, viņam varētu būt svarīga loma Katarā.

109 spēles izlasē aizvadījis komandas vicekapteinis pussargs Džerdans Šakiri (Čikāgas "Fire", ASV), 107 - cits pussargs Granits Džaka ("Arsenal", Anglija) un 100 - aizsargs Rikardo Rodrigess ("Torino", Itālija). Šakiri guvis 26 vārtus, bet Hariss Seferovičs (Stambulas "Galatasaray", Turcija) - par vieniem mazāk.

Spēles apakšgrupā - 24. novembrī pret Kamerūnu, 28. novembrī pret Brazīliju un 2. decembrī pret Serbiju.

Šveices izlases sastāvs:

vārtsargi: Jans Zommers (Menhengladbahas "Borussia", Vācija), Jonass Omlins ("Montpellier", Francija), Gregors Kobels (Dortmundes "Borussia", Vācija), Filips Kēns ("Salzburg", Austrija);

aizsargi: Maneuls Akandži (Mančestras "City", Anglija), Niko Elvedi (Menhengladbahas "Borussia", Vācija), Fabians Šērs (Ņūkāslas "United", Anglija), Erajs Kemerts ("Valencia", Spānija), Silvans Vidmers, Edimilsons Fernandess (abi - "Mainz 05", Vācija), Rikardo Rodrigess ("Torino", Itālija);

pussargi: Remo Freilers ("Nottingham Forest", Anglija), Granits Džaka ("Arsenal", Anglija), Deniss Zakarija ("Chelsea", Anglija), Džibrils Sovs (Frankfurtes "Eintracht", Vācija), Mišels Ebišers ("Bologna", Itālija), Renato Štefens ("Lugano"), Fabians Freis ("Basel"), Kristians Fasnahts, Fabians Rīders (abi - Bernes "Young Boys"), Ardons Jašari ("Luzern");

uzbrucēji: Brils Embolo ("Monaco", Francija), Hariss Seferovičs (Stambulas "Galatasaray", Turcija), Džerdans Šakiri (Čikāgas "Fire", ASV), Noa Okafors ("Salzburg", Austrija), Rubens Vargass ("Augsburg", Vācija).

Serbija.

Labākais sasniegums: grupu turnīrs (2010. un 2018. gadā).  Finālturnīram kvalificējusies divas reizes. Iepriekšējā turnīrā 2018. gadā nepārvarēja grupu turnīra barjeru.

FIFA rangs - 21. vieta.

Kvalifikācijā uzvarēja Eiropas zonas A grupā, kur astoņos mačos izcīnīja sešas uzvaras un divas reizes spēlēja neizšķirti, apsteidzot Portugāli.

Galvenais treneris - Dragans Stojkovičs.

57 gadus vecais Stojkovičs tika iecelts amatā pagājušā gada februārī, aizstājot Ljubisu Tumbakoviču, kurš tika atlaists pēc tam, kad Serbija nespēja kvalificēties 2020. gada Eiropas čempionātam. Stojkovičs aizvadīja Serbiju līdz uzvarai Pasaules kausa kvalifikācijas grupā, pēdējā spēlē viesos uzvarot Portugāli. Stojkoviča vadībā Serbija arī uzvarēja savā Nāciju līgas grupā, iekļūstot augstākajā līgā. Stojkovičs no 1983. līdz 2001. gadam bijušās Dienvidslāvijas izlasē aizvadīja 84 spēles un bija viens no pirmajiem Eiropas augstākā ranga spēlētājiem, kas spēlēja Japānā. Tur viņš astoņus gadus pavadīja "J-League" komandā Nagojas "Grampus Eight", spēlējot Arsēna Vengera vadībā. Īsu laiku bija prezidents Belgradas "Crvena zvezda", kurā viņš pats četrus gadus arī spēlēja. Pirms pašreizējā darba serbu speciālists trenēja Japānā un Ķīnā.

Sastāvā tika iekļauts Dušans Vlahovičs, kurš cirkšņa savainojuma dēļ laukumā nebija devies kopš oktobra beigām, kad Turīnas "Juventus" rindās Čempionu līgas mačā iedzīvojās savainojumā. Valstsvienībā iekļauti 11 spēlētāji no Itālijas A sērijas, kamēr vēl seši futbolisti pārstāv Spānijas vienības.

Komandas līderis: Serbijai ir lielisks uzbrukums, kurā galvenā loma ir Vlahovičam. 22 gadus vecais uzbrucējs ir spēcīgs, taču arī ātrs un prasmīgs. Pēc Belgradas "Partizan" viņš pievienojās Florences "Fiorentina" un ātri kļuva par produktīvu vārtu guvēju A sērijā, pagājušā gada janvārī par 70 miljoniem eiro pārceļoties uz Turīnas "Juventus". Turīnā viņš līdz šim vidēji ir guvis vārtus gandrīz katrā otrajā spēlē, neskatoties uz kluba nesenajām grūtībām. Ņemot vērā viņa vecumu, viņa labākie gadi joprojām ir nākotnē, taču Serbija cer, ka viņš gūs panākumus jau Pasaules kausa finālturnīrā Katarā.

Pieredzējušākie izlasē ir komandas kapteinis pussargs Dušans Tadičs ar 91 spēli, kurā gūti 20 vārti, kā arī uzbrucējs kapteiņa palīgs Aleksandars Mitrovičs, kurš 76 spēlēs guvis 50 vārtus un ir vienības visu laiku labākais vārtu guvējs.

Spēles apakšgrupā - 24. novembrī pret Brazīliju, 28. novembrī pret Kamerūnu un 2. decembrī pret Šveici.

Serbijas izlases sastāvs:

Vārtsargi: Predrags Rajkovičs ("Mallorca", Spānija), Marko Dmitrovičs ("Sevilla", Spānija), Vaņa Milinkovičs-Savičs ("Torino", Itālija);

Aizsargi: Stefans Mitrovičs ("Getafe", Spānija), Nikola Milenkovičs (Florences "Fiorentina", Itālija), Milošs Veļkovičs (Brēmenes "Werder", Vācija), Strahiņa Pavlovičs (Zalcburgas "Red Bull", Austrija), Strahiņa Erakovičs (Belgradas "Red Star"), Filips Mladenovičs (Varšavas "Legia", Polija), Srdžans Babičs ("Almeria", Spānija);

Pussargi: Nemaņa Gudeļs ("Sevilla", Spānija), Sergejs Milinkovičs-Savičs (Romas "Lazio", Itālija), Saša Lukičs ("Torino", Itālija), Marko Grujičs ("Porto", Portugāle), Filips Kostičs (Turīnas "Juventus", Itālija), Urošs Račičs ("Braga", Portugāle), Nemaņa Maksimovičs ("Getafe", Spānija), Ivans Iličs ("Verona", Itālija), Andrija Živkovičs (Saloniku PAOK, Grieķija), Darko Lazovičs ("Verona", Itālija);

Uzbrucēji: Aleksandras Mitrovičs (Londonas "Fulham", Anglija), Dušans Tadičs (Amsterdamas "Ajax", Nīderlande), Dušans Vlahovičs (Turīnas "Juventus", Itālija), Filips Džuričičs ("Sampodria", Itālija), Luka Jovičs (Florences "Fiorentina", Itālija), Nemaņa Radoņičs ("Torino", Itālija).

Kamerūna.

Labākais sasniegums: ceturtdaļfināls (1990. gadā). Finālturnīram kvalificējās astoto reizi. 2018. gadā finālturnīram nekvalificējās.

FIFA rangs - 43. vieta.

Āfrikas zonas kvalifikācijas "play off" kārtā divu spēļu summā cīņā pret Alžīriju cīnījās neizšķirti 2:2, bet finālturnīrā iekļuva vairāk izbraukumā gūto vārtu dēļ, viesos uzvarot ar 2:1.

Galvenais treneris - Rigobērs Songs.

46 gadus vecais Songs ir Kamerūnas futbola leģenda, kurš piedalījies četros Pasaules kausa finālturnīros un astoņos turnīros divreiz palīdzējis izlasei izcīnīt Āfrikas Nāciju kausu. Centra aizsarga karjera klubos aptvēra Franciju, Itāliju, Angliju, Vāciju un Turciju, tostarp spēlējot "Liverpool" un Vesthemas "United". Saukts par "Lielo priekšnieku", viņš 2016. gadā piedzīvoja insultu un vairākas dienas atradās komā. Kamerūna pēc trešās vietas 2021. gada Nāciju kausā savās mājās atlaida no darba portugāli Toniju Konseisao, bet Songs, kurš nav vadījis nevienu klubu komandu, pārsteidzoši pieveica Alžīriju. Tomēr optimismu ir mazinājuši zaudējumi pārbaudes spēlēs Uzbekistānai un citi finālturnīra dalībniecei Dienvidkorejai.

Komandas līderis: 33 gadus vecais Minhenes "Bayern" spēlētājs Ēriks Šupo Motings ir devies uz Kataru izcilā formā, Vācijas granda rindās visos turnīros gūstot vārtus septiņos mačos pēc kārtas. Hamburgā dzimušajam futbolistam, kura tēvs ir no Kamerūnas un māte - vāciete, ir liela vēlme apliecināt sevi Pasaules kausa izcīņā, jo šogad Nāciju kausa izcīņas laikā viņš ceturtdaļfinālā un pusfinālā tika atstāts ārpus sākumsastāva.

Pieredzējušākais vienībā Kataras turnīrā ir kapteinis uzbrucējs Vensāns Abubakars, kurš laukumā gājis 90 mačos, tajos gūstot 33 vārtus. Seko aizsargs Nikolā Nkulū ar 76 spēlēm, bet Ēriks Šupo Motings laukumā devies 69 spēlēs, gūstot 19 vārtus.

Spēles apakšgrupā - 24. novembrī pret Šveici, 28. novembrī pret Serbiju un 2. decembrī pret Brazīliju.

Kamerūnas izlases sastāvs:

vārtsargi: Andrē Onanā (Milānas "Inter", Itālija), Deviss Epasī ("Abha", Saūda Arābija), Simons Ngapanduetnbū (Marseļas "Olympique", Francija);

aizsargi: Fai Kolinss ("Al Taee", Saūda Arābija), Nikolā Nkulū (Tesaloniku "Aris", Grieķija), Enco Ebose ("Udinese", Itālija), Olivjē Mbaiso (Filadelfijas "Union", ASV), Nuhū Tolo (Sietlas "Sounders", ASV), Žans-Šarls Kastaleto ("Nantes", Francija), Kristofers Vū ("Stade Rennes", Francija), Žeroms Ngoms (Jaundes "Colombe sportive");

pussargi: Samuels Guē ("Mechelen", Beļģija), Martēns Ongla (Veronas "Hellas", Itālija), Andrē-Franks Zambo Angisa ("Napoli", Itālija), Pjērs Kundē Malongs (Pireju "Olympiakos", Grieķija), Olivjē Nčams ("Swansea", Velsa), Gaēls Onduā ("Hannover 96", Vācija), Žoržs-Kevins N'Kudū (Stambulas "Bešiktaš", Turcija), Suaibū Marū (Garuā "Coton Sport");

uzbrucēji: Vensāns Abubakars (Rijādas "Al Nasr", Saūda Arābija), Braiens Mbeumo ("Brentford", Anglija), Žans-Pjērs Nsamē (Bernes "Young Boys", Šveice),  Mumī Ngamaleu (Maskavas "Dinamo", Krievija), Karls Toko Ekambi (Lionas "Olympique", Francija), Kristians Basogogs (Šanhajas "Shenhua", Ķīna), Ēriks Šupo Motings (Minhenes "Bayern", Vācija).