foto: Kommersant/ Vida Press
Cilvēki no Putina tuvākā loka jau 15 gadus palīdz Alinai Kabajevai
Alina Kabajeva Maskavā, 2018. gadā.
Sporta zvaigznes
2022. gada 15. oktobris, 06:12

Cilvēki no Putina tuvākā loka jau 15 gadus palīdz Alinai Kabajevai

Jauns.lv

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā bijusī sportiste, olimpiskā čempione mākslas vingrošanā Alina Kabajeva nonāca Rietumu sankciju sarakstā viņas iespējamo attiecību ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu dēļ. Konkrēti Vašingtonā uzskata, ka Kabajeva ir dzemdējusi Putinam "vismaz trīs bērnus" un tai ir nozīmīga loma viņa privāto bagātību slēpšanā ārvalstīs, sacīja avoti "The Wall Street Journal".

Krievijas prezidents un bijusī sportiste nekad nav apstiprinājuši savas attiecības, bet laikraksts "Moskovskij korespondent", kas par viņu kāzām rakstīja 2008. gadā, saņēma asu reakciju no Putina un 10 dienas pēc raksta iznākšanas tika slēgts. Tomēr cilvēki no prezidenta tuvākā loka jau vismaz 15 gadus palīdz Kabajevai, savā jaunajā izmeklēšanā raksta centrs "Dosjē".

"Dosjē" atklāj, kā Putinam pietuvinātie uzņēmēji bijušās sportistes rīcībā nodevuši nekustamos īpašumus (daži no šiem faktiem jau bija zināmi agrāk), kā arī apraksta "droši vien dārgāko pirkumu, ko valsts galvas paziņas veikušas Kabajevas un ar viņu saistīto pušu interesēs".

Putina draugi dāvinājuši Kabajevai dzīvokļus

Mediji daudzkārt rakstījuši, ka Putina draugi nodevuši īpašumus un zemi Kabajevai un viņas ģimenes locekļiem. Pjotrs Kolbins (prezidenta bērnības draugs) viņas vecmāmiņai Annai Zacepiļinai nodevis divus dzīvokļus Arbatā Maskavā, Genādijs Timčenko (pazīstams ar Putinu kopš 1990. gadiem, uzskatāms par vienu no viņa "maciņiem") dzīvokli Pēterburgā, bet Grigorijs Bajevskis (prezidenta senā drauga Arkādija Rotenberga partneris, pazīstams kā "Putina draugu nekustamo īpašumu pārvaldnieks") zemes gabalu Rubļevkā un dzīvokli Maskavā.

Alīna Kabajeva

Alīnas Kabajevas labās rokas pirkstā pamanīts iespaidīgs gredzens, kāds iepriekš viņai nebija redzēts. Tas liek ļauties spekulācijām, ka Putins varētu ...

gallery icon

Kā raksta centrs "Dosjē", atsaucoties uz Krievijas nekustamo īpašumu mājaslapas Rosreģistra datiem, Kabajevai, viņas vecmāmiņai, mātei un māsai pieder kopumā 10 dzīvokļi Maskavā un Sanktpēterburgā, kā arī zemes gabali un kotedžas Maskavas apgabalā un Sočos. To kopējā tirgus vērtība, pēc "Dosjē" aplēsēm, sasniedz 2,5 miljardus rubļu.

Viens no Putina draugiem Kabajevai atvēlējis savu savrupmāju Šveicē 

Kabajeva izmantojusi arī tos aktīvus, kas formāli viņai nepieder. Aprīlī "The Wall Street Journal", atsaucoties uz ASV un ES amatpersonām, rakstīja, ka bijusī sportiste vairākkārt un uz ilgu laiku uzturējusies villā ar helikopteru laukumu Ženēvas ezera krastā Ķelnē. Savrupmāju vērtība šajā rajonā sasniedz 70 līdz 80 miljonus dolāru.

Kā raksta "Dosjē", Ķelnē ir tikai viens helikopteru laukums. Tas atrodas netālu no Genādija Timčenko nopirktās mājas. Laukums ir daļa no īpašumiem ar nosaukumu "Villa Hauterive". Tagad šie īpašumi ir sadalīti divās daļās; viens no tiem 2022. gada pavasarī tika izlikts pārdošanā par 75,5 miljoniem dolāru.

Alīna Kabajeva publiskos pasākumos

Olimpiskā čempione mākslas vingrošanā Alīna Kabajeva dažādos pasākumos.

gallery icon

Pārdevējs "Dosjē" žurnālistam apstiprināja, ka iecirknī ir helikopteru laukums. Pēc "ADS-B Exchange" lidojumu izsekošanas servisa datiem, kopš 2016. gada tā tuvumā nolaidušies pieci privāti helikopteri, no tiem četri saistīti ar kompāniju "Swift Copters", kas strādā ar klientiem no Krievijas, raksta centrs "Dosjē".

Ar Kabajevu pazīstams avots laikrakstam pastāstījis, ka sportiste izmantojusi helikopteru, kas Ķelnē viņu nogādājis "burtiski līdz Timčenko mājas slieksnim". 

Bez Timčenko mājas Šveicē Kabajeva droši vien lietojusi arī "Šaherezādi" - jahtu, kuru, pēc "Dosjē" datiem, Putinam uzdāvinājusi grupa krievu uzņēmēju ar Timčenko priekšgalā. Saskaņā ar izdevuma sniegto informāciju Kabajeva 2020. gada nogalē pabijusi Milānā. Tajā pašā laikā tur atradās Federālā apsardzes dienesta darbinieki, kuri, kā apgalvoja Alekseja Navaļnija līdzgaitnieki, ietilpa "Šaherezādes" ekipāžā. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Itālijas varasiestādes jahtu arestēja.

Vēl viens Putina draugs piešķir aizdevumu par 12 miljardiem rubļu

Kopš 2014. gada Kabajeva vada holdinga "Nacionālā mediju grupa" (NMG) direktoru padomi, kurai pieder daļas Krievijas Pirmajā kanālā, "Discovery" krievu versija, kā arī REN TV kanālā un laikrakstā "Izvestija". 2018. gadā NMG kopā ar VTB nopirka televīzijas kanālu STS par 18 miljardiem rubļu (vēlāk banka pārdeva mediju holdingam savu daļu kanālā).

Kā norāda "Dosjē", VTB un NMG darījumam nav iztērējuši pašu naudu - viņi izmantojuši aizņēmumu. Par vienu no aizdevējiem kļuva pats STS, bet par otru fiziska persona Kolbins V. P. Dienu pirms kanāla pirkuma līguma noslēgšanas viņš piešķīra VTB un "Nacionālajai mediju grupai" aizdevumu par 12,3 miljardiem rubļu.

Putina favorīte Alina Kabajeva mākslas vingrotājas karjeras laikā

Bijusī mākslas vingrotāja Alina Kabajeva, kas medijos ne vienreiz vien pieminēta kā Krievijas prezidenta Vladimira Putina iespējamā mīļākā.

gallery icon

Kolbins V. P. ir Vladimirs Kolbins. Putina drauga Pjotra Kolbina dēls, kurš, pēc "Dosjē" avota teiktā, bijis vairāku prezidenta aktīvu nominālais īpašnieks. Pjotrs Kolbins nomira 2018. gada sākumā, un viņa "biznesu" sāka vadīt dēls. Pirms tam Kolbins juniors strādāja tiesībsargājošās iestādēs un vadīja drošības dienestu SIA "Pēterburga".

2018. gadā Vladimirs Kolbins nāca klajā kā starpnieks darījumā ar Krievjas lielākās apdrošināšanas kompānijas "Sogaz" akcijām. Viņš iegādājās vērtspapīrus no Timčenko meitas firmas par 23 miljardiem rubļu un pārdeva tos pašam "Sogaz" par 55 miljardiem rubļu. Drīz pēc tam Kolbins juniors arī izsniedza "Nacionālajai mediju grupai" aizdevumu par 12,3 miljardiem rubļu STS iegādei.

Bonuss: kā Kabajeva nonāca NMG un cik viņai tur maksā

Kā "Dosjē" pastāstīja prezidenta administrācijai tuvs avots, jautājums par to, "kur Kabajevu iekārtot", radies ap 2007. gadu. Mediju nozare bijušajai sportistei izrādījusies "vistuvākā", raksta "Dosjē". "Nacionālā mediju grupa" tika izveidota 2008. gadā, un Kabajeva uzreiz iekļāvās tās sabiedriskajā padomē. Šajā laikā viņa bijusi arī Valsts domes deputāte, taču septiņu gadu laikā parlamentā kļuvusi tikai par piecu likumprojektu līdzautori. 2014. gadā Kabajeva pameta domi un vadīja NMG direktoru padomi.

Pašlaik Kabajeva kompānijas darbu komentē reti. Dosjē centra avots to skaidroja ar to, ka tā nav iesaistīta NMG pašreizējā darbībā. Kā raksta "Dosjē", Kabajevai tā ir "vieta, kas nes lielus ienākumus un ļauj daudz laika veltīt labdarībai, sportam un bērniem". Piemēram, 2018. gadā NMG bijušās sportistes oficiālie ienākumi bija 785 miljoni rubļu, atsaucoties uz noplūdi no Federālā nodokļu dienesta datubāzes, rakstīja "The Insider".