foto: LETA
Latvijas basketbolisti PK kvalifikācijas spēlē pārliecinoši uzvar Turciju
2023. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēle basketbolā vīriešiem starp Latvijas un Turcijas komandām "Arēnā Rīga".
Basketbols
2022. gada 25. augusts, 21:18

Latvijas basketbolisti PK kvalifikācijas spēlē pārliecinoši uzvar Turciju

Jauns.lv / LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlase ceturtdien "Arēnā Rīga" svinēja pārliecinošu uzvaru 2023.gada Pasaules kausa (PK) kvalifikācijas otrā posma pirmajā spēlē ar Turciju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvija pieveica Turciju ar 111:85 (31:20, 25:27, 31:16, 24:22).

Rezultāts pēc vairākiem abu komandu nesekmīgiem uzbrukumiem tika atklāts ar diviem tālmetieniem. Uz Erdžana Osmani metienu atbildēja Rolands Šmits - 3:3. Tomēr pēc vēl diviem trīspunktu metieniem Osmani un Šeina Larkina izpildījumā turki pēc spēlētām trim minūtēm panāca lielāko pārsvaru spēlē - 9:3.

Tūlīt savus pirmos punktus spēlē ar diviem soda metieniem guva Kristaps Porziņģis, kurš nākamo uzbrukumu noslēdza ar bumbas triecienu grozā no augšas, - 7:9.

Šmita un Dāvja Bertāna tālmetieni ļāva Latvijai pirmoreiz mačā izvirzīties vadībā - 13:11, 11:0 izrāvienu ar trīspunktnieku pabeidzot Porziņģim, 18:11.

Lielākais pārsvars pirmajā ceturtdaļā (29:16) tika panākts pēc Klāva Čavara trīspunktu gājiena minūti un 36 sekundes pirms ceturtdaļas beigām, bet ceturtdaļa tika uzvarēta ar 31:20.

Pēc Riharda Lomaža trīspunktu, kā arī Čavara un Rodiona Kuruca divpunktu metieniem mājinieki panāca līdz tam lielāko pārsvaru spēlē - 38:20.

Ar septiņu punktu izrāvienu atbildēja arī turki, līdz 33:43 pietuvojoties pēc Džedi Osmans divpunktu metiena.

Divas minūtes un trīs sekundes līdz puslaika beigām Larkins ar savu trešo realizēto tālmetienu četros mēģinājumos palīdzēja turkiem pietuvoties līdz 39:48.

Līdz puslaika beigām rezultāta starpība svārstījās desmit punktu robežās, puslaika rezultātu pēc diviem precīziem soda metieniem pēc Rodiona Kuruca pārkāpuma fiksējot Larkinam, - 56:47 mājinieku labā.

Otro puslaiku ar precīzu tālmetienu sāka Latvija, izceļoties Jānim Strēlniekam, bet pēc Porziņģa metiena no groza apakšas tika panākts rezultāts 61:49.

Pēc 64:54 Latvija guva astoņus punktus pēc kārtas, vispirms divus punktus iemetot Lomažam, bet tad ar tālmetieniem izceļoties Dāvim Bertānam un Strēlniekam pēc Porziņģa bloķēta metiena, - 72:54. 

Lomažs pēc Turcijas pieprasītā minūtes pārtraukuma caurgājienā pirmoreiz panāca 20 punktu pārsvaru - 74:54.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pēc Lomaža un Dāvja Bertāna tālmetieniem, kā arī Šmita metiena lēcienā pēc Lomaža piespēles zem groza apakšas Latvijas izlase panāca pat 82:56.

27 punktu pārsvaru ceturtās ceturtdaļas beigās panāca Dairis Bertāns, kurš ar tālmetienu panāca 90:63.

96:68 ar trīspunktu gājienu nepilnas septiņas minūtes pirms spēles beigām panāca Kristers Zoriks, Rodions Kurucs pirmoreiz panāca  lielāku pārsvaru par 30 punktiem (99:68), bet Zoriks pārsniedza 100 punktu robežu - 101:72.

I grupā četras uzvaras piecās spēlēs ir Latvijai. Grieķijai ir trīs panākumi četrās cīņās, Turcija divreiz uzvarējusi piecās un Beļģija - četrās spēlēs, bet Serbijai un Lielbritānijai ir viens panākums četros mačos.

Latvijas basketbola izlase pret Turciju spēlēja tādā pašā sastāvā kā pārbaudes mačā pret Igauniju. Pēdējos treniņos ierindā bija visi 16 kandidāti, bet ārpus pieteikuma paliks Kaspars Bērziņš, Jānis Bērziņš, Toms Leimanis un Artis Ate.

Latvijas izlasei šajā kvalifikācijas logā devušies talkā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji Porziņģis un Dāvis Bertāns, tāpat izlasei varēs palīdzēt Strēlnieks, Dairis Bertāns, Lomažs, Rodions Kurucs, Šmits un citi pēdējo gadu vadošie pašmāju basketbolisti.

Turcijas izlases sastāvā šobrīd ir trīs spēlētāji ar NBA pierakstu (Alperens Šengins, Džedi Osmans un Furkans Korkmazs), bet no Eiropā spēlējošajiem visspožākā zvaigzne ir pēdējo divu sezonu Eirolīgas čempions, naturalizētais amerikāņu saspēles vadītājs Šeins Larkins.

Aprīlī par Turcijas vīriešu basketbola izlases galveno treneri tika apstiprināts Stambulas "Anadolu Efes" pēdējās divās sezonās līdz Eirolīgas tituliem aizvedušais Ergins Atamans. 

Gatavojoties Pasaules kausa kvalifikācijas mačiem, piektdien Latvija Rīgā ar 80:69 pārspēja Igauniju. Porziņģis, kuram šī bija pirmā spēle izlasē kopš 2017.gada Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla, guva 18 punktus, savukārt Rodions Kurucs izcēlās ar 16 punktiem un aizvadīja savu produktīvāko maču valstsvienībā.

Turcija, kas gatavojas arī Eiropas čempionāta finālturnīram, augustā aizvadījusi sešas pārbaudes spēles. Uzvaras tika izcīnītas pār Ukrainu (96:70), Poliju (94:78) un Gruziju (101:88), bet zaudējumi piedzīvoti Slovēnijai (103:104 papildlaikā), Polijai (86:87) un Grieķijai (80:89).

Latvijas izlase 28.augustā izbraukumā Ņūkāslā stāsies pretī Lielbritānijai. 

Latvijas valstsvienība 2023.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra otro posmu sāk ar pozitīvu bilanci (3-1), I grupā dalot pirmo vietu ar Grieķijas izlasi. Seko Turcija, Beļģija (abām 2-2), Serbija un Lielbritānija (pa 1-3). Finālturnīram kvalificēsies trīs labākās komandas no sešām.

Sēdvietu biļetes uz šo maču tika ātri izpārdotas, tāpat kā papildu 500 stāvvietas. "Arēna Rīga" kapacitāte basketbola mačiem ir 11 200 skatītāju.

Trīs labākās grupas komandas kvalificēsies finālturnīram.

Vēl divi izlašu logi būs novembrī un 2023.gada februārī.

Finālturnīrs no 2023.gada 25.augusta līdz 10.septembrim norisināsies Filipīnās, Japānā un Indonēzijā.

Latvijas vīriešu basketbola izlases kandidātu saraksts:

Jānis Strēlnieks (Atēnu AEK, Grieķija), Kristers Zoriks, Artis Ate (abi - "VEF Rīga"), Toms Leimanis (Madrides "Estudiantes", Spānija), Dairis Bertāns (Seviljas "Real Betis", Spānija), Rihards Lomažs (Saragosas "Casademont", Spānija), Artūrs Kurucs (Vitorijas "Baskonia", Spānija), Jānis Bērziņš (Varšavas "Legia", Polija), Rodions Kurucs (Seviljas "Real Betis", Spānija), Dāvis Bertāns (Dalasas "Mavericks"), Rolands Šmits (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Andrejs Gražulis (Trento "Dolomiti Energia", Itālija), Mareks Mejeris (Jeruzalemes "Hapoel", Izraēla), Kristaps Porziņģis (Vašingtonas "Wizards"), Klāvs Čavars (Ļubļinas "Start", Polija), Kaspars Bērziņš (bez kluba).

Turcijas vīriešu basketbola izlases kandidātu saraksts:

Burahans Tundžers, Šeins Larkins (abi - Stambulas "Anadolu Efes", Turcija), Alperens Šengins (Hjūstonas "Rockets", NBA), Džedi Osmans (Klīvlendas "Cavaliers", NBA), Doušs Ezdemirolu, Erdžans Osmani (abi - Stambulas "Dariššafaka", Turcija), Furkans Haltali (Stambulas "Bešiktaš", Turcija), Furkans Korkmazs (Filadelfijas "76ers", NBA), Šehmuss Hazers, Metedžans Birsens, Melihs Mahmutolu (visi - Stambulas "Fenerbahce", Turcija), Muhsins Jašars ("Gaziantep", Turcija), Onuralps Bitims, Jiitdžans Sajbirs (abi - "Buraspor", Turcija), Sadiks Emirs Kabadža (Stambulas "Galatasaray", Turcija), Sertačs Šanli ("Barcelona", Spānija).