Dārziņš: "Ja kāds atkārtotu Beļavska pirueti, tad "YouTube" dabūtu miljoniem skatījumu"
Dārziņš: "Beļavska piruete ir satriecoša. Daži puiši to ir mēģinājuši atkārtot, taču ir grūti pēc tādas piruetes izpildīt tik precīzu metienu, kā to izdarīja Beļavskis."
2015. gada 12. maijs, 15:51

Dārziņš: "Ja kāds atkārtotu Beļavska pirueti, tad "YouTube" dabūtu miljoniem skatījumu"

Jauns.lv

Ja mūsdienās kāds atkārtotu pašreizējā Latvijas hokeja izlases trenera Aleksandra Beļavska 2000.gada pasaules čempionāta mačā izpildīto pirueti, tā "YouTube" dabūtu miljoniem skatījumu, intervijā Starptautiskajai Hokeja federācijai (IIHF) atklāja valstsvienības uzbrucējs Lauris Dārziņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Slaveno valstsvienības trenera meistarstiķi Dārziņš sauc par leģendāru un to zinot ikviens latvietis.

"Pret Baltkrieviju mums gandrīz katrā pasaules čempionātā ir svarīgas spēles, un viņš toreiz guva vārtus. Atceros to turnīru, viņš tajā bija precīzs gandrīz katrā mačā. Beļavska piruete ir satriecoša. Daži puiši to ir mēģinājuši atkārtot, taču ir grūti pēc tādas piruetes izpildīt tik precīzu metienu, kā to izdarīja Beļavskis. Šajos laikos, kad "YouTube" ir populārs, izdarot tādu pirueti, varētu dabūt kādus 50 miljonus skatījumu," atzīmēja Latvijas izlases uzbrucējs, kurš uzskata, ka treneris aizvada ļoti labu turnīru.

"Protams, pieredze vēl nāks, bet domāju, ka viņš strādā pareizajā virzienā. Viņš ir konsultējies ar dažiem mūsu iepriekšējiem treneriem, piemēram, Oļegu Znaroku. Tāpat Beļavskis strādāja izlasē, kad to vadīja zviedrs Kurts Lindstrems. Ar savu inteliģenci treneris attīsta savas spējas, ņemot pieredzi no iepriekšējiem komandas vadītājiem. Katram trenerim ir savs stils un Beļavskim tāds ir jau izveidojies tagad," secināja Dārziņš.

Kā zināms, šajā pasaules čempionātā izlasei nevar palīdzēt Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Bufalo "Sabres" uzbrucējs Zemgus Girgensons, kurš, pateicoties lielajam Latvijas fanu atbalstam, šogad tika iebalsots NHL Visu zvaigžņu spēles komandas sastāvā. Kā atklāja Dārziņš, viņš neesot atdevis savu balsi par Girgensonu, jo nezināja, vai pats uzbrucējs vēlas piedalīties šajā spēlē.

"Daudzi mediji Latvijas hokejistiem to ir jautājuši," jokojot atbildēja Dārziņš.

Aleksandra Beļavska piruete mačā ar Baltkrieviju - video:

Tāpat latvietis stāstīja, ka ārpus hokeja laukuma visciešākos kontaktus uztur ar citu valstsvienības uzbrucēju Armandu Bērziņu.

"Pēc sezonas mēs kopā spēlējam golfu," teica Dārziņš, piebilstot, ka viņam patīk arī teniss. "Man patīk kā spēlē Rodžers Federers. Viņš ir lielisks. Pēc sezonas plānoju doties uz "Rolland Garros" turnīru un vērot Federera spēli."

Kā zināms, otrdien Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātā pret Francijas valstsvienību aizvada izšķirošo cīņu par palikšanu augstākajā divīzijā.

Kā atzīmēja Dārziņš, šī būs smaga spēle, jo pēdējos gados Francijas valstsvienība ir kļuvusi par spēcīgu augstākās divīzijas komandu.

"Pirms čempionāta aizvadījām divas pārbaudes spēles pret viņiem un abās zaudējām. Olimpisko spēļu kvalifikācijā Francijai piekāpāmies papildlaikā, bet bijām uzvarētāji, jo dabūjām sev nepieciešamo punktu. Esam daudzreiz francūžus uzvarējuši, taču tās vienmēr bijušas smagas spēles. Ja šoreiz sekosim spēles plānam, visam vajadzētu būt kārtībā," optimistisks ir Dārziņš.

Duelis starp abām vienībām "O2" arēnā Prāgā sāksies plkst.17.15 pēc Latvijas laika. Spēli tiešraidē pārraidīs kanāli TV3, TV5, "Viasat Sport Baltic" (VSB) un virszemes bezmaksas kanāls OTV.

Pirms Latvijas un Francijas cīņas spēli savā starpā aizvada divas citas A apakšgrupas komandas - Kanādas un Austrijas valstsvienības.

Ja Austrija neatņems punktus Kanādai, Latvijas izlasei, lai paliktu elites divīzijā, cīņā ar francūžiem pietiks ar vienu punktu. Tādā gadījumā pa pieciem punktiem būs gan Austrijai, gan Francijai, gan Latvijai, taču, ņemot vērā savstarpējās spēles, sesto vietu grupā ieņems francūži, kuriem septītajā vietā sekos Latvijas hokejisti, bet elites divīziju nāksies pamest Austrijai.

Kā zināms, šī gada pasaules čempionāta pirmajā spēlē Latvija ar 1:6 piekāpās olimpiskajai čempionei Kanādai, bet pēc tam ar 2:4 atzina mājinieces Čehijas pārākumu. Savukārt pasaules čempionāta trešajā spēlē Latvija pirmdien ar 1:8 kapitulēja Zviedrijas priekšā, bet pēc divām dienām Latvijas valstsvienība izcīnīja pirmo uzvaru čempionātā, kad papildlaikā ar 2:1 pārspēja Šveici.

Tikmēr piektdien Latvija cieta ļoti sāpīgu neveiksmi ar 1:2 pret Vāciju, kas lika tai zaudēt reālas izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā, bet dienu vēlāk vien papildlaikā ar 2:1 tika uzvarēta Austrija.

Pēc šīm cīņā A apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar sešās spēlēs maksimāli iekrātajiem 18 punktiem ir Kanāda, bet no tās par diviem punktiem atpaliek Zviedrija, kamēr Čehijai 13 izcīnīti punkti. Tikmēr deviņi punkti ir Šveicei, bet septiņi punkti ir Vācijai, kam ar pieciem punktiem seko Austrija. Aiz tās ar četriem punktiem ir Latvija, bet trīs punktus iekrājusi Francija.

Pasaules čempionātā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs no 1. līdz 12.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju. Viņu vietā nākamajā gadā nāks Kazahstāna un Ungārija, kas augstākajā divīzijā atgriezīsies pēc septiņu gadu pārtraukuma. Tāpat ir kļuvis zināms, ka augstāko divīziju šogad atstās Slovēnija.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA, Ekrānuzņēmums no video