Basketbols
2022. gada 28. jūnijs, 12:09

Ārā no cietuma tik drīz netiks: pavērsiens Krievijā ieslodzītās basketbola zvaigznes Graineres lietā

Jauns.lv

Pazīstamā amerikāņu basketboliste Britnija Grainere ieslodzījumā Krievijā paliks vēl vismaz līdz decembrim, vēsta šīs valsts ziņu aģentūra TASS.

31 gadu vecajai sportistei, kura pēdējās sezonas pārstāvējusi Krievijas turīgāko sieviešu basketbola klubu Jekaterinburgas UGMK, saņemot algā vairāk nekā miljonu ASV dolāru sezonā, pagarināts ieslodzījums līdz 20. decembrim, kas nozīmē, ka vismaz līdz tam laikam Grainerei būs jāpavada aiz restēm, vēsta TASS. Savukārt krimināllietas noklausīšana nozīmēta jau uz 1. jūliju.

Basketbola centra spēlētājas sieva Šerela Grainere jau vairākkārt lūgusi ASV prezidentu Džo Baidenu izmantot savu ietekmi, lai atbrīvotu Britniju no ieslodzījumu. Par Graineres atbrīvošanu aktīvi cīnās arī Starptautiskā Olimpiskā komiteja, ASV Olimpiskā komiteja, Sieviešu nacionālā basketbola līga un daudzas citas organizācijas.

Jau ziņots, ka divkārtējā olimpiskā zelta ieguvēja un WNBA čempione Grainere Maskavas lidostā tika aizturēta 17. februārī saistībā ar apsūdzībām par Krievijā nelegālo elektronisko cigarešu kārtridžu ar hašiša eļļu pārvadāšanu savā bagāžā. Krievijas Federālā muita paziņoja, ka pret aizturēto personu uzsākta krimināllieta par liela apjoma narkotiku pārvadāšanu. Par šādu pārkāpumu Krievijā draud līdz pat 10 gadiem ieslodzījumā. ASV puse izteikusi versiju, ka lieta pret Graineri esot safabricēta, un slavenā basketboliste tiek izmantota kā ķīlniece neilgi pēc viņas aizturēšanas uzsāktā kara kontekstā. Jebkādas konstruktīvas politiskas diskusijas vai runas ieslodzīto apmaiņu traucē Krievijas uzsāktais karš Ukrainā.

foto: USA TODAY Network/Sipa USA/ Vida Press
Ņemot vērā, ka Grainere pēdējās astoņas sezonas rudens-pavasara posmā pārstāvējusi Krievijas vadošā metalurģijas uzņēmuma UGMK atbalstīto komandu, fakts, ka viņa joprojām ir apcietinājumā, liek domāt, ka viņas lietai ir pārāk būtiska politiskā loma. Citādāk UGMK pārstāvji būtu atraduši veidu, kā palīdzēt sportistei.

Jauns.lv jau vēstīja, ka publiski izskanējusi versija, ka Grainere varētu tiktu apmainīta pret ieslodzījumā ASV esošo ieroču tirgoni Viktoru Butu.

Buts ir leģendām apvīts ieroču tirgonis, kurš aprindās zināms ar iesauku “Nāves tirgonis”. Viņš tika arestēts 2008. gadā Taizemē un izdots ASV. 2012. gadā Buts tika notiesāts uz 25 gadiem par līdzdalību ieroču kontrabandā, kas paredzēti Kolumbijas separātistiem cīņai pret ASV pilsoņiem un militārpersonām.

Kā vēsta izdevums “Insider”, pēc “Nāves tirgoņa” arestēšanas Krievijas puse vairākkārt mēģinājusi ietekmēt tiesas gaitu. Tika mēģināts piekukuļot lieciniekus, lai tie sniegtu nepatiesas liecības. Šī ieroču tirgoņa vārds vairākkārt izskanējis kontekstā ar iespējamu ieslodzīto apmaiņu.

ASV paudušas viedokli, ka Krievija nelikumīgi aizturējusi basketbolisti Britniju Graineri. "Valsts departaments ir konstatējis, ka Krievijas Federācija ir nelikumīgi aizturējusi ASV pilsoni Britniju Graineri," sacīja Valsts departamenta pārstāvis. Viņu prioritāte ir ikviena ASV pilsoņa drošība.

Neraugoties uz pretkrievisko dedzību Vašingtonā, ko izraisīja prezidenta Vladimira Putina uzsāktais karš Ukrainā, Baltais nams aprīlī vienojās, lai atbrīvotu bijušo jūras kājnieku Trevoru Rīdu, kurš divus gadus bija ieslodzīts Krievijas cietumā par iespējamu uzbrukumu Maskavas policistam. Apmaiņā prezidents Džo Baidens mainīja sodu Konstantīnam Jarošenko, kurš izcieta 20 gadus par sazvērestību ievest kokaīnu 100 miljonu dolāru vērtībā.