foto: REUTERS/SCANPIX
Par Putinu fanojošais olimpiskais čempions Rilovs ignorē aizliegumu un iekuļas jaunās nepatikšanās
Jevgēņijs Rilovs.
Sporta zvaigznes
2022. gada 26. aprīlis, 16:39

Par Putinu fanojošais olimpiskais čempions Rilovs ignorē aizliegumu un iekuļas jaunās nepatikšanās

Jauns.lv

Divkārtējais Tokijas olimpisko spēļu čempions Jevgēņijs Rilovs krievu presē tiek dēvēts par sankciju visvairāk skarto Krievijas sportistu. Starptautiskā peldēšanas federācija (FINA) 21. aprīlī viņu uz deviņiem mēnešiem diskvalificēja no visām ar šo organizāciju saistītām sacensībām, bet vēl iepriekš ar viņu līgumu lauza pasaules vadošais peldēšanas inventāra ražotājs “Speedo”, kas ietaupītos līdzekļus ziedos Ukrainai.

Šajās dienās Kazaņā notiek Krievijas čempionāts peldēšanā, kurā, neraugoties uz aizliegumu, ieradies arī Rilovs. Vēlāk FINA mīkstināja savas prasības, paziņojot, ka Rilovs sacensībās drīkst piedalīties, jo nacionālie čempionāti neesot iekļauti FINA sacensību sarakstā. Tiesa, būtu interesanti pavērot, vai Rilovs tiešām neizietu uz starta, ja aizliegums būtu palicis spēkā, jo viņš jau bija ieradies čempionāta norises vieta. Daudzi izsaka versiju, ka Krievijas Peldēšanas federācija kopā ar Rilovu bija vēlējušies parādīt attieksmi pret FINA.

Pieticīgs rezultāts

Īsi pirms starta Rilovs gan apgalvoja, ka nebūtu piedalījies sacensībās, jo nevēlētos radīt problēmas citiem sportistiem, bet viņam deviņus mēnešus neesot nemaz tik grūti pagaidīt. Tomēr, saņemot atļauju, priecīgs devies uz starta. Vai tā tiešām būtu bijis, mēs diez vai kādreiz uzzināsim.

Pats Krievijas čempionāts vienam no pasaules vadošajiem peldētājiem uz muguras iesācis ne tuvu tā, kā cerēts. Olimpiskais čempions 100 metru distancē uz muguras palika vien trešajā vietā, piekāpjoties savam galvenajam konkurentam Klimentam Koļesņikovam un 21 gadu vecajam Nikolajam Zujevam. Rilova rezultāts fināla peldējumā bija vairāk nekā sekundi lēnāks par Tokijā iespēto.

Jaunas ķibeles

Viens no Krievijas vadošajiem peldētājiem, protams, spēja atrast skaidrojumu savām neveiksmēm – viņš slimības dēļ neesot pilnībā varējis sagatavoties sacensībām. Ātrums esot bijis, bet izturības – nē.

Tomēr dalība Krievijas čempionātā Rilovam beigu galā var izrādīties visai sāpīga, jo varētu draudēt kādas jaunas problēmas, jo uz starta izgājis “Speedo” firmas tērpā. “Man iedeva formu. Apvainoties vai boikotēt? Esmu pārāks par to. Lai gan, ja būtu sasniedzis jaunu pasaules rekordu, tad, iespējams, nebūtu gribējis atdot “Speedo” hidrotērpu.”

Jādomā, ka “Speedo” uzņēmumam nepaslīdēs fakts, ka Rilovs vilcis mugurā zīmolu, kas nevēlas būt ar viņu saistīts un arī krievu peldētāja izteikumi. Nav izslēgts, ka uzņēmums iesniegs kādu prasību pret sportistu.

Arī FINA ir sākusi iekšēju izmeklēšanu, vai Rilova piedalīšanās Krievijas čempionātā, tomēr nav kādā veidā pārkāpusi organizācijas noteikumus un noteiktās sankcijas.

Krievu sportistu grūtības

Kā Rilovs stāsta Sports.ru, viņš vēl pirms Krievijas sportistu nepielaišanas vasarā Budapeštā gaidāmajam pasaules čempionātam un pašam piespriestās diskvalifikācijas, bija izlēmis nepiedalīties planētas meistarsacīkstēs, lai gan esot pastāvējis variants, ka varētu ļaut startēt kā neitrālajam sportistam. Vismaz tādu viedokli viņš paudis Krievijas sporta medijam. Viņš bija vēlējies solidarizēties ar daudzajiem krievu sportistiem un paralimpiešiem, kam bijis liegts piedalīties sacensībās vispārējas sazvērēšanās dēļ, kāpēc cieš Krievijas sports, jo bez spēcīgas konkurences attīstība nav iedomājama.

Rilovam jau februāra beigās sākušās pārdomas: “Pret krievu sportistiem visā pasaulē sāka šausmīgi izturēties. Kāpēc jāstartē tur, kur tevi negrib redzēt, slikti apsauc un vēl ļaunu? Es sapratu, ka nevēlos braukt uz šo pasaules čempionātu,” sarunā ar Sports.ru prāto diskvalificēties peldētājs.

Z burta varā

Jau ziņots, ka divkārtējais Tokijas olimpisko spēļu čempions peldēšanā uz muguras (100 un 200 metru distancē) un sudraba medaļnieks stafetē Jevgeņijs Rilovs bija viens no astoņiem augsta līmeņa Krievijas sportistiem, kuri piedalījās karu atbalstošajā Krievijas diktatora Vladimira Putina pasākumā Lužņiku stadionā. Divdesmit piecus gadus vecais Rilovs uz pasākumu bija ieradies apkāries, ar olimpiskajām medaļām un piespraudis pie krūtīm Krievijas militārās agresijas simbolu “Z” burtu.

Citi sportisti, kas publiski pauda atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā, bija Krievijas vadošais distanču slēpotājs Aleksandrs Boļšunovs, daiļslidotāji Ņikita Katsalapovs un Viktorija Siņicina, Jevgeņija Tarasova, slavenās mākslas vingrotājas dvīņu māsas Dina un Arina Averinas, Viktorija Listunova un peldētājs Vladimirs Morozovs.

Īsts patriots

“FINA disciplinārā komisija uzsāka pret mani lietu, jo es izgāju uz skatuves un nodziedēju Krievijas himnu koncertā, kas bija veltīts Krimas nu Sevastopoles atkalapvienošanā ar Krieviju un es biju uzvilcis apģērbu ar “Z” burtu. Nesaprotu, ko es tādu izdarīju. Par mani sūdzas, ka esmu aizvainojis citus sportistus, atbalstot savu valsti un savu prezidentu. Pēc visas pasaules un FINA domām, es nedrīkstu savas valsts galvaspilsētā apmeklēt koncertus – tas ir kaut kāds vājprāts!” mulsumu ar Krievijas mediju Sports.ru neslēpj Rilovs.

Iepriekš Rilovs sarunā ar vienu no Krievijas vadošajiem sporta izdevumiem “Sport Express” pauda viedokli, ka viņa “medības” ir sākušās tāpēc, ka viņš ir šā brīža pasaules labākais peldētājs, šā sporta veida seja. “Es domāju, ka visa pamatā ir tas, ka esmu kļuvis par sporta veida seju, tāpēc no manis tiek prasīts divreiz vairāk. Ja Lužņikos nebūtu es, bet kāds cits peldētājs, viņi, iespējams, to nemaz nepamanītu. Olimpiskajās spēlēs es piesaistīju milzīgu uzmanību, kas tagad ir mainījis visus manas dzīves aspektus.”

Lielākā zvaigzne

Pazīstamais peldētājs ir pat neizpratnē, kāpēc viņa rīcība ir kādu aizvainojusi un kļuvusi par pamatu sūdzībām: “Redziet, es viņus aizvainoju ar to, ka atbalstu savu valsti un prezidentu. Es pat nezinu, kā uz to reaģēt.”

Tāpat Rilovs stāsta, ka saņēmis no “Speedo” aicinājumu paskaidrot savu rīcību, uz ko sportists atbildējis: “Bez komentāriem.”

Visai apšaubāms ir arī Rilova apgalvojums, ka viņš ir kļuvis par peldēšanas seju pasaules mērogā. Pēc tam kad karjeru beidzis Maikls Felpss, baseinā vairs nav redzami arī t Īans Torps un Raiens Lohte. Sporta veida lielākās zvaigznes vakance uz brīdi tā kā palikusi brīva. Tomēr tuvākie kandidāti noteikti būtu jāmeklē ASV virzienā – ar pieckārtējo Tokijas olimpisko spēļu čempionu Kaeilebu Dreselu un visu laiku individuāli veiksmīgāko sieviešu peldētāju olimpiskajās spēlēs Keitiju Ledecki priekšgalā. Rilovs noteikti ir pieskaitāms pie šā brīža pasaules labākajiem peldētājiem, tomēr par lielāko zvaigzni viņu diez vai būtu prātīgi dēvēt.