foto: USA TODAY Network/Sipa USA/ Vida Press
“Traks un idiotisks!” Viens no Krievijas sporta spilgtākajiem spīdekļiem paliek bez ģenerālsponsora
Aleksandrs Boļšunovs pēdējos gadus ir viens no Krievijas presē visvairāk mīlētajiem sportistiem.
Sporta zvaigznes
2022. gada 29. marts, 10:23

“Traks un idiotisks!” Viens no Krievijas sporta spilgtākajiem spīdekļiem paliek bez ģenerālsponsora

Jauns.lv

Krievijas distanču slēpošanas zvaigzne Aleksandrs Boļšunovs, kurš Pekinas olimpiskajās spēlēs izcīnīja piecas medaļas, tostarp trīs zelta, savas nostājas dēļ palicis bez ģenerālsponsora.

Jauns.lv jau ziņoja, ka pēc piedalīšanās Maskavā, Lužņiku stadionā, notikušajā Krievijas agresijas atbalsta pasākumā iepriekš pasaules vadošais peldbikšu un cita peldēšanai nepieciešamā inventāra ražotājs “Speedo” lauza līgumu ar divkārtējo Tokijas olimpisko spēļu čempionu Jevgeņiju Rilovu. Visa ietaupītā summa tikšot ziedota Ukrainas bēgļu palīdzībai.

Divkārtējais Tokijas olimpisko spēļu peldēšanā uz muguras (100 un 200 metru distancē) un sudraba medaļnieks stafetē Jevgeņijs Rilovs bija viens no astoņiem augsta līmeņa Krievijas sportistiem, kuri piedalījās karu atbalstošajā Krievijas diktatora Vladimira Putina pasākumā Lužņiku stadionā. Divdesmit piecus gadus vecais Rilovs uz pasākumu bija ieradies, apkāries ar olimpiskajām medaļām un piespraudis pie krūtīm Krievijas militārās agresijas simbolu “Z” burtu.

Izpostītās Ukrainas pilsētas un tās iedzīvotāji

gallery icon

Citi sportisti, kas publiski pauda atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā, bija Krievijas vadošais distanču slēpotājs Aleksandrs Boļšunovs, daiļslidotāji Ņikita Katsalapovs un Viktorija Siņicina, Jeveņija Tarasova, slavenās mākslas vingrotājas dvīņu māsas Dina un Arina Averinas, Viktorija Listunova un peldētājs Vladimirs Morozovs.

Tagad pie savām sankcijām ticis arī viens no pasaules labākajiem distanču slēpotājiem Aleksandrs Boļšunovs, ar kuru sadarbību pārtraucis sportista ģenerālsponsors – “Kinetixx” – viens no vadošajiem ziemas sporta veidiem nepieciešamo cimdu ražotājiem pasaulē.

Boļšunovs, kurš ar fantastisku sniegumu Pekinas olimpiskajās spēlēs triumfēja 30 kilometru skiatlonā un 50 (laikapstākļu dēļ patiesībā 28,4) kilometru brīvā stila slēpojumā, kara propagandas pasākumā Maskavā uz skatuves bija redzams ar kara atbalstošo “Z” simbolu uz apģērba.

Putina karš tuvplānā: Ukrainas otra lielākā pilsēta Harkiva un tās cilvēki 2022. gada martā

gallery icon

“Kinetixx” mārketinga vadītājs Helmuts Hanuss sarunā ar norvēģu izdevumu VG atklāja, ka 25 gadus vecā Boļšuneva rīcība bijusi “traka un idiotiska”. “Man trūkst vārdu. Viņš apliecināja atbalstu Putinam, un tas ir pilnībā nepieņemami. Mēs pilnībā distancējamies no Boļšunova un visiem tiem, kas atbalsta Putinu. Redzēt viņu stadionā bija ļoti bēdīgi.”

Boļšunovs kopā ar norvēģi Juhanesu Klēbo tiek uzskatīti par diviem pasaules labākajiem slēpotājiem. Tomēr krievu sportists nereti izcēlies ar visai arogantu un pat rupju rīcību. Skaļākais skandāls bija pērn janvārī, kad stafetes sacensībās cīņā ar somu sportistu Joni Maki Boļšunovs saņēma pāris sitienus ar elkoni (apzināti vai nejauši – tas, lai paliek uz somu sportista sirdsapziņas), bet finišā krievs nolēma izrēķināties ar konkurentu un vienkārši uztriecās viņam virsū.

Sākotnēji Boļšunovs nemaz nekomentēja izdarīt, bet vēlāk attaisnojās ar to, ka nav varējis nobremzē, un, cenšoties izbēgt no iespējamas diskvalifikācijas, arī atvainojās par izdarīto.

Jauns.lv jau ziņoja, ka Jevgeņijs Rilovs sarunā ar Krievijas vienu no vadošajiem sporta izdevumiem “Sport Express” pauda viedokli, ka viņa “medības” ir sākušās tāpēc, ka viņš ir šā brīža pasaules labākais peldētājs, šā sporta veida seja. “Es domāju, ka visa pamatā ir tas, ka esmu kļuvis par sporta veida seju, tāpēc no manis tiek prasīts divreiz vairāk. Ja Lužņikos nebūtu es, bet kāds cits peldētājs, viņi, iespējams, to nemaz nepamanītu. Olimpiskajās spēlēs es piesaistīju milzīgu uzmanību, kas tagad ir mainījis visus manas dzīves aspektus.”

Pazīstamais peldētājs ir pat neizpratnē, kāpēc viņa rīcība ir kādu aizvainojusi un kļuvusi par pamatu sūdzībām: “Redziet, es viņus aizvainoju ar to, ka atbalstu savu valsti un prezidentu. Es pat nezinu, kā uz to reaģēt.”

Kara bērni: pašas spēcīgākās fotogrāfijas no Krievijas agresijas Ukrainā

gallery icon

Tāpat Rilovs stāsta, ka saņēmis no “Speedo” aicinājumu  paskaidrot savai rīcībai, uz ko sportists atbildējis: “Bez komentāriem.”

Visai apšaubāms ir arī Rilova apgalvojums, ka viņš ir kļuvis par peldēšanas seju pasaules mērogā. Pēc tam kad karjeru beidzis Maikls Felpss, baseinā vairs nav redzami arī tādi Īans Torps un Raiens Lohte. Sporta veida lielākās zvaigznes vakance uz brīdi tā kā palikusi brīva. Tomēr tuvākie kandidāti noteikti būtu jāmeklē ASV virzienā – ar pieckārtējo Tokijas olimpisko spēļu čempionu Kaeilebu Dreselu un visu laiku individuāli veiksmīgāko sieviešu peldētāju olimpiskajās spēlēs Keitiju Ledecki priekšgalā. Rilovs noteikti ir pieskaitāms pie šā brīža pasaules labākajiem peldētājiem, tomēr par lielāko zvaigzni viņu diez vai būtu prātīgi dēvēt.

"Ņemot vērā viņa klātbūtni Lužņiku stadionā notikušajā pasākumā, “Speedo” apstiprina, ka nekavējoties pārtrauc Jevgeņija Rilova sponsorēšanas līgumu,” uzņēmuma pārstāvji pavēstīja olimpiskās spēles aprakstošajam izdevumam “Inside the Games”.

"Mēs visstingrākajā iespējamajā veidā nosodām karu Ukrainā un esam solidāri ar Ukrainas tautu, mūsu sportistiem un komandas biedriem, kurus skāris konflikts," teikts “Speedo” paziņojumā.

Tikmēr Starptautiskā peldēšanas federācija (FINA) sākusi izmeklēt Rilova piedalīšanos Maskavā rīkotajā propagandas pasākumā. “FINA ir dziļi sarūgtināta, redzut Jevgeņiju Rilovu apmeklētāju vidū Lužņiku stadionā notikušajā pasākumā,” pavēstīja FINA runasvīrs.