foto: Latvijas basketbola savienība
Latvijas kausa finālā uzvaras laurus plūc "VEF Rīga" basketbolisti
Basketbols
2022. gada 7. marts, 21:49

Latvijas kausa finālā uzvaras laurus plūc "VEF Rīga" basketbolisti

Jauns.lv / LETA

"VEF Rīga" basketbolisti pirmdien Ventspilī svinēja uzvaru "Užavas" Latvijas kausa finālā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"VEF Rīga" Ventspils Olimpiskajā centrā svinēja uzvaru pār "Ventspili" ar 74:62 (15:17, 23:23, 24:14, 12:8).

Sākumā nedaudz labāk veicās viesiem, kuriem pēc Džeilena Railija un Iļjas Gromova metieniem izdevās panākt 4:0.

Nākamos septiņus punktus guva mājinieki, ar pieciem punktiem izceļoties Lerijam Tomasam.

"Vefieši" vēl divreiz panāca minimālu vadību, taču pēc 12:11 viņu labā vadības grožus savās rokās pārņēma ventspilnieki, kurus "VEF Rīga" pēc Arta Ates trīspunktnieka un Railija diviem punktiem noķēra vien divas minūtes un 46 sekundes pirms puslaika beigām.

Vadību gan pēc tam atkal pārņēma mājinieki, pirmo puslaiku uzvarot ar 40:38.

Ar trīspunktu metienu otrā puslaika sākumā vadībā "VEF Rīga" izvirzīja Railijs, kurš pirmajā puslaikā bija guvis 14 punktus, - 41:40. Savukārt viesi pirmajā puslaikā neveiksmīga kritiena dēļ zaudēja Reišonu Hemondsu, kurš paspēja nospēlēt vien nepilnas 4,5 minūtes.

Ar spiedienu zem groza "VEF Rīga" panāca vadību, pēc Gromova trīspunktu gājiena pirmo reizi spēlē panākot piecu punktu pārsvaru (53:48).

Pēc tam viesi sāka strauji palielināt pārsvaru, trešo ceturtdaļu noslēdzot jau ar astoņu punktu pārsvaru - 62:54.

Pēdējā ceturtdaļā rīdzinieki savu pārsvaru vēl palielināja.

Uzvarētāju labā pa 19 punktiem guva Railijs un Aleksandrs Madsens, kurš izcīnīja arī desmit atlēkušās bumbas, piecas reizes izprovocēja pārkāpumus pretiniekiem, četras reizes pārķēra bumbu un trīs reizes rezultatīvi piespēlēja, sakrājot spēlē lielāko efektivitātes koeficientu 30.

Vēl "vefiešiem" 12 punktus un astoņas atlēkušās bumbas sakrāja Gromovs.

Mājinieku rindās 14 punktus sakrāja Tomass, 11 punktus un pa piecām atlēkušajām bumbām un kļūdām - Linards Jaunzems, bet desmit punkti un piecas atlēkušās bumbas Gunta Sīpoliņa kontā, kurš spēli priekšlaicīgi pameta piecu personisko piezīmju dēļ.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Par mača vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Madsens.

Ceļā uz finālu "Ventspils" astotdaļfinālā pārspēja Nacionālās līgas komandu "Kandava"/"Anzāģe" (105:63 un 132:80), ceturtdaļfinālā divu spēļu summā pieveica "Liepāju" (65:71 un 87:72), bet pusfinālā pārspēja "Ogri" (85:78 un 85:86).

"VEF Rīga", kas šosezon cīnījās arī FIBA Čempionu līgā, Latvijas kausā iesaistījās no pusfināla, divās spēlēs pārspējot "Latvijas Universitāti" (94:59 un 99:71).

Ventspils un Rīgas komandas šosezon jau divas reizes bija tikušās Latvijas-Igaunijas Basketbola līgā. Pirmajā reizē pārliecinošu uzvaru svinēja rīdzinieki (93:57), kamēr otrajā spēlē pārāki bija ventspilnieki, uzvarot ar 87:81.

Aizpērn Latvijas kausa izcīņa basketbolā tika atjaunota pēc 26 gadu pārtraukuma, kas gan 2020.gada rudenī Covid-19 dēļ tika pārtraukta un vēlāk neatsākās. Šosezon turnīram pieteicās 21 komanda no trim līgām. Pirmajā kārtā piedalījās četras komandas, bet "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) vienības turnīrā iesaistījās no ceturtās kārtas.

Pēdējo reizi Latvijas kauss basketbolā tika izcīnīts 1994.gadā, kad trofeju ieguva SWH/"Brocēni", divu spēļu summā pieveicot "Bonus".

Latvijas basketbola kausa izcīņa iepriekš notika no 1948. līdz 1994.gadam. Atjaunojot turnīru, par tā ģenerālsponsoru kļuva "Užavas alus" darītava.