foto: Ekrānuzņēmums no "Instagram"
Vai Brieža karjera beidzas ar morālu nokautu
Cīnītājs! Ukraiņu bokseris Oleksandrs Usiks (pa kreisi) savu pusi labi zina un ringu nomainījis pret savas valsts aizsardzības spēkiem. Āksts! Mairis Briedis (pa labi) spēlē klaunādi Super Mario tērpā un stāsta, ka nezina, “kuri karo, kuri liek karot”.
Sporta zvaigznes
2022. gada 5. marts, 04:54

Vai Brieža karjera beidzas ar morālu nokautu

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Tautā līdz šim cienītais bokseris Mairis Briedis ar savu Ukrainas kara analīzi izpelnījies sašutuma vētru. Briedis šādi izceļas ne pirmo reizi, līdzīgi viņš izteicās pērn par notikumiem Baltkrievijā. Tajā pašā laikā viņš ar dažādām, pat visai nesaprotamām un komiskām metodēm cenšas vairot savu sekotāju skaitu sociālajos tīklos.

Briedis nācis klajā ar garu vēstījumu Facebook, kurā nosoda karu, taču nevelta nevienu kritisku vārdu agresoram – Putina Krievijai.

Vainīgie atrasti

“Bez jūsu naida, cilvēki, šim karam nav turpinājuma! Pārvērtiet jūsu naidu un agresiju mierā, atbalstā un palīdzībā cietušajiem, kā to dara daudzi jauki cilvēki visās pasaules malās, palīdzot, nevis dalot! Mana nostāja ir skaidra. Es esmu kategoriski pret karu un pret cilvēku upuriem jebkurā pusē. Es neesmu no tiem cilvēkiem, kuri nostāsies vienā pusē un izvēlēsies, kuriem mirt un kuriem dzīvot, vienaldzīgi skatīsies uz vienas nācijas nāvēm un raudās un ienīdīs visus apkārt par citiem,” klāsta Briedis.

Viņa atruna: “Tagad pasaulē notiek vairāki nopietni kara konflikti dažādās vietās, kur jūsu karogi un atbalsts tiem? Atbilde ir skaidra, masu mediji ir izdarījuši savu darbu perfekti, lai jūs zinātu tikai par šo karu un tikai viņiem izdevīgajā veidā!”

Būtībā ar šo ierakstu Briedis padara gan varmāku, gan upuri par vienādi līdzvainīgiem, bet žurnālistus faktiski vaino kara izraisīšanā.

Tad arī boksā bez pusēm

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uz to tviterī ierakstījis: “Turpmāk es arī, skatoties boksu, nebūšu nevienā pusē.” Žurnālists Aivis Ceriņš aicina: “Mairi, lūdzu, izmanto savu resursu – popularitāti krievu vidū un runā par šo slepkavošanu.” Citi viedokļa paudēji ir daudz kritiskāki. Klintsone raksta: “Tev šķiet, ka šajā karā ir puses? Te ir agresors, kas iebrūk un nogalina, un tauta, kas aizstāv savu zemi un savas ģimenes! Kāds tu esi nodevējs, Mairi!”

Ģirts atzīmē: “Lielais Latvijas patriots Briedis savā Instagram kontā bloķē visus, kuri pie viņa bildēm ieraksta “Slava Ukrainai”. Kā tu biji pelnījis no Usika dabūt bietē.”

Kāds arī atgādina laiku, kad valsts atbalstīja bokseri, policijā viņam maksājot algu par fiktīvu šofera darbu: “Labi, ka Mairis vairs nav policists, jo viņš tagad nezinātu, kurā pusē nostāties.”

Vēl dienu pirms šā ieraksta interneta lietotāji dalījās ar ziņu, ka Briedis savos sociālajos tīklos bloķējot tos savus sekotājus, kuriem profilos ievietoti Ukrainas karodziņi.

Nav pirmā reize

Kaut arī vienu daļu Brieža vēstījums pārsteidz, tomēr nevar teikt, ka tas ir līdz šim kas nebijis. 29. septembrī, kad pasaules hokeja čempionāta laikā Rīgas mērs Mārtiņš Staķis nomainīja Baltkrievijas oficiālo karogu pret nacionālo, Briedis rakstīja: “Ja nelietīgais Latvijas ārlietu ministrs un Rīgas mērs – nelieši, būtu nedaudz gudrāki, viņi padomātu, kuram tas ir izdevīgi. Es nedomāju, ka viņiem tas ir izdevīgi. Vienkārši nelieši. Visi sapratīs – nelieši.”

Jāatzīmē arī, ka Briedis sociālajos tīklos daudzkārt ir aktīvi dalījies ar zināmāko antivakseru un epidemioloģiskās drošības pretinieku ierakstiem.

Briedis Ukrainai daudz pateicības parādā

Brieža karjeras attīstība boksā rāda, ka par saviem panākumiem un popularitāti ļoti lielā mērā viņš var pateikties tieši Ukrainas bokseriem. Kaut arī Briedim jau bija viena pasaules čempiona josta, tomēr tā īsti pasaulē viņu pamanīja tieši pēc cīņas ar Oleksandru Usiku Rīgā 2018. gada janvārī. Pasaules Boksa supersērijas pirmā smagā svara kategorijas pusfinālā viņš toreiz ukraiņu bokserim ļoti sīvā cīņā gan zaudēja.

Šobrīd Usiks, kura uzskati agrāk arī robežojās ar visai prokrieviskiem, ir atgriezies Ukrainā un kopā ar vēl vienu ukraiņu izcelsmes pasaules klases bokseri Igoru Lomakinu ir iestājies savas valsts aizsardzības spēkos.

Savu dzimteni aizstāv arī pasaulē slavenākie ukraiņu bokseri – brāļi Vitālijs un Vladimirs Kļičko. Vitālijs šobrīd ir Kijevas mērs, un agrāk viņš itin bieži iedzīvotāju vidū izraisījis smīnu par nepārdomātiem izteikumiem, bet kara apstākļos ir ieguvis lielu cieņu.

Tieši abiem Kļičko Briedis lielā mērā var pateikties par saviem sasniegumiem, jo gadsimta sākumā, kad viņš bija aizvadījis tikai dažas cīņas profesionālajā boksā, ukraiņi bija jauno censoni ievērojuši un uzaicinājuši piedalīties savās treniņnometnēs. Briedis teju vai desmit reizes tajās piedalījās kā Kļičko sparingpartneris, un nenoliedzami – šī pieredze ļoti lielā mērā ietekmēja viņa karjeras turpmāko attīstību.

Uzvedas kā klauns

Tieši 28. februārī, kad Usiks savā Instagram kontā publicēja foto ar ieroci rokās, Briedis boksa pasaules uzmanību sev piesaistīja, datorspēles varoņa Super Mario tērpā ierodoties televīzijā pirms sava potenciālā pretinieka Lorensa Okolija un Mihaila Česlaka cīņas. To redzot, Okolijs nosauca Briedi par klaunu.

Jau aptuveni gadu Briedis, brīžiem pat visai izmisīgi, cenšas pievērst visai skandalozā jūtūbera Džeika Pola uzmanību, izaicinot viņu uz cīņu. Polam sekotāju skaits YouTube ir tuvu 20 miljoniem, un viņš ir piedalījies vairākās boksa cīņās – tiesa gan, pretinieku vidū neviena profesionāla boksera līdz šim nav bijis.

Biznesa žurnāla Forbes aplēses liecina, ka Pols ar trim pēdējām cīņām nopelnījis aptuveni 35 miljonus eiro, jo spējis piesaistīt nopietnus sponsorus. Tikmēr Brieža centieni pēc viņa uzmanības gan ar speciālu tetovējumu uz kājas, gan veltot Polam repa stilā sarakstītu dziesmu, izpelnījušies vien izsmieklu. Kādā sarakstē Pols, nepareizi rakstot Brieža vārdu, izteicies, ka nenojauš, kas tas Mario tāds ir, un ar viņu ringā tikties nedomā.

Brieža bijušais treneris Sandris Kleins, vērojot šīs aktivitātes, kādā intervijā atzinis, ka kopš 2011. gada, kad sākās abu sadarbība, sportists ir ļoti mainījies: “Briedis liek reizē ar sevi pazemoties arī pārējiem latviešiem. Ja viņš pats grib būt klauns, lai tā dara, bet kāpēc citus iesaistīt, kāpēc piesaukt Latvijas un latviešu vārdu. Ja viņš tā turpinās, tad drīzumā Tvaika ielā varēs atrast vēl daudzus, ar ko uzboksēt – ar Napoleonu, piemēram. Tāds ir mans skatījums.”

Kad izmisīgi gribas pēdējo miljonu

Ņemot vērā, ka Briedim ir jau 36 gadi un viņa boksera karjera strauji tuvojas beigām, boksera pašreizējā darbošanās ļoti izskatās pēc izmisīgiem centieniem vairot sekotāju skaitu sociālajos tīklos, un zināmā mērā tas viņam ir arī izdevies.

Instagram kontā sekotāju skaits ir pieaudzis līdz 1,4 miljoniem, Facebook sasniedzis 95 tūkstošus. Pēkšņais kāpums pēc speciālistu domām varētu gan būt mākslīgi radīts, proti, piepirkti sekotāju tūkstoši.  Var novērot, ka šobrīd Briedim ir iespēja reklamēt visai prestižu zīmolu izstrādājumus, un arī viņa sociālo kontu saturs arvien vairāk sāk atgādināt tipisku ietekmeļu jeb influenceru lapas ar visai tukšu zīmēšanos.

Kāre pēc naudas acīmredzami sāk ņemt virsroku, un daļa sabiedrības bija lielā neizpratnē, kad Brieža māsa Santa, neraugoties uz sava brāļa gana iespaidīgajiem ienākumiem, bija spiesta lūgt sabiedrībai ziedot naudu sava vīra Jāņa ārstēšanai. Pateicoties tautas cieņai un mīlestībai, visai īsā laikā ārstēšanai vajadzīgie 50 000 eiro arī tika savākti, taču jaunais vīrietis cīņā ar vēzi zaudēja. Visticamāk, pēc pēdējiem notikumiem šādas atsaucības vairs nebūtu.

No Rolex līdz pelmeņiem

Daudzi uzskata, ka Briedim pēdējā laikā ir ļoti strauji progresējusi zvaigžņu slimība un savu “tautas mīluļa” statusu viņš var ļoti ātri zaudēt. Arī pasaules lielie reklāmdevēji šobrīd ļoti seko līdzi savu seju attieksmei pret notikumiem pasaulē. Kā teikts kādā no sociālo tīklu komentāriem: “Briedis tiešām ir tik stulbs, ka nesaprot – ja viņš šobrīd sociālajos tīklos reklamē Rolex un Porsche, tad pēc šādiem izteikumiem viņa augstākais lidojums drīz būs Lada un pelmeņi…”

Tikmēr Brieža pārstāvis Raimonds Zeps nekautrējas šajās dienās pie žaketes piespraust Ukrainas karodziņu. Diennakti pēc savas skandalozās izpausmes Briedis jaunā ierakstā gan mīkstinājis savu attieksmi un novēlējis ukraiņu tautai spēku un izturību, paziņojis, ka ir Latvijas pusē, taču valsts – agresors tā arī nav nosaukta. “...es nezinu, kas par cilvēkiem, nevaru nosaukt, tie, kuri karo, kuri liek karot,” Briedis tēlo nezinīti.