Basketbols
2022. gada 26. februāris, 14:49

“Es netaisos spēlēt Krievijas armijas komandā!” izskan runas, ka Maskavas CSKA basketbola klubu pamet tā līderis

Jauns.lv

Viens no Maskavas CSKA līderiem gruzīnu basketbolists Tornike Šengelija Gruzijas medijam esot paziņojis, ka pamet vienu no Eiropas spēcīgākajām basketbola komandām, jo nav mierā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, tomēr viņa pārstāvji šādu informāciju noliedz.

Gruzijas basketbola izlases kapteinis 30 gadus vecais Tornike Šengelija sarunā ar savas dzimtenes mediju Commersant.ge esot paziņojis, ka pamet ULEB Eirolīgā un VTB Vienotajā basketbola līgā spēlējošo klubu Maskavas CSKA.

“Es pieņemu šo lēmumu kā protestu pret Krievijas iebrukumu Ukrainā. Es netaisos spēlēt Krievijas armijas komandā!” medijā citēts Šengelija.

Sportistu pārstāvošās aģentūras darbinieks Niks Varloss gan noliedzis informāciju, ka basketbolists būtu runājis ar kādu mediju. Šengelijam šobrīd galvenais ir ģimenes labklājība, tāpēc viņš ir pametis komandu, bet, kad situācija normalizēsies, viņš būs gatavs sēsties pie sarunu galda vispirms ar Maskavas CSKA vienību.

Rodas jautājums, vai tiešām publiski izskanējusi nepatiesa informācija, vai arī aģents gluži vienkārši cenšas nogludināt iespējamas finansiālas jeb sadzīviskas sava klienta nepatikšanas. Jebkurā gadījumā fakts, ka Šengelija pametis Maskavu, ir patiess.

Maskavas CSKA ir Krievijas militārās sistēmas atbalstīta sporta komanda. Tās abreviatūra tulkojas kā Armijas centrālais sporta klubs, uz kura bāzes ar vēsturiski tika radīta šī sporta komanda. CSKA pēdējā desmitgadē bijis pārliecinoši spēcīgākais Krievijas basketbola klubs, kas ar labiem panākumiem startējis arī Eiropas prestižākajā klubu turnīrā – ULEB Eirolīgā.

Šengelija, kurš līgumu ar CSKA parakstīja vien ar norunu, ka, neraugoties uz ULEB Eirolīgas kalendāru, tiks laists uz Gruzijas valstsvienības spēlēm, kopā ar ģimeni ir pametis Krieviju un, visticamāk devies uz Spāniju. Basketbolista pievienošanās Krievijas klubam jau sākotnēji izraisīja milzīgu rezonansi Gruzijā. Par lēmumu sašutusi bija arī Valsts prezidente Salome Zurabišvili, kura šo rīcību nosauca par nožēlojamu un nepieņemamu.

Tornike piektdien kļuva par pirmo CSKA spēlētāju, kurš pauda atbalstu Ukrainai, viņš savā "Facebook" lapā ierakstīja sekojošo: "Lūdzu par Ukrainu. Esiet stipri."

Šengelija šosezon CSKA rindās ULEB Eirolīgas mačos izcēlies ar vidēji 12,7 punktiem, 4,7 atlēkušajām bumbām un divarpus piespēlēm. Visos šajos rādītājos esot starp labākajiem komandā.

Jauns.lv jau ziņoja, ka ULEB Eirolīgas klubu sanāksmē piektdien tika lemts, ka trim Krievijas komandām – CSKA, Kazaņas “Unics” un Sanktpēterburgas “Zeņit” – nebūs ļauts turpmāk savas mājas spēles aizvadīt Krievijas teritorijā. Kauņas “Žalgiris” ierosinājumam, izslēgt Krievijas komandas no 18 klubu turnīra, neviens cits basketbola klubs nepiekrita.

Visas Krievijas komandas šobrīd ir turnīra tabulas labāko astotniekā un reāli pretendē uz vietu izslēgšanas spēlēs.

Pastāv liela iespējamība, ka nākamos mačus Krievijas klubi varētu aizvadīt kādā no valstīm, kas nenosoda iebrukumu Ukrainā. Kā reālākais kandidāts varētu būt Serbija.

Savukārt citas bijušās Dienvidslāvijas republikas – Bosnijas un Hercegovinas valstsvienība – sākotnēji atteicās doties uz svētdien paredzēto izlases spēli Pasaules kausa kvalifikācijā pret Lietuvu. Bosnieši ceturtdien dramatiskā cīņā piekāpās Lietuvas izlasei savā laukumā, bet plānotā došanās uz Viļņu tika atcelta. Bosnijas un Hercegovinas pārstāvji savu lēmumu skaidro ar Lietuvā izsludināto ārkārtējo situāciju, tomēr nav izslēgta arī solidaritātes izrādīšana Krievijai, jo tieši Lietuva basketbola vidē visaktīvāk iestājusies pret militārā agresora komandām.

Beigās gan bosnieši, apzinoties iespējamās sankcijas, nolēma doties uz Lietuvu.

Tikmēr Krievijas basketbola izlase ceturtdien Permā apspēlēja Nīderlandes valstsvienību, kas pēc šī mača paziņoja, ka savā laukumā spēle pret Krieviju tiek atcelta.

Tāpat atceltas abas spēles starp Lielbritānijas un Krievijas izlasēm.

Šobrīd nedaudz neskaidra ir arī divu Latvijas basketbolistu Mareka Mejera un Rolanda Freimaņa nākotne. Abi šie spēlētāji ikdienā pārstāv Krievijas klubu, attiecīgi Permas “Parma” un “Ņižņij Novgorod”. Mejeris vakar Latvijas izlases rindās palīdzēja pieveikt Beļģiju.

Vakar Ukrainā uzsākto karu nekautrējās kritizēt arī divi no Krievijas populārākajiem sportistiem – Vašingtonas “Capitals” hokejists Aleksandrs Ovečkins, kurš uzskatīts par Kremļa politikas piekritēju. Viņš gan nekritizēja Krievija iebrukumu Ukrainā, bet karadarbību kā tādu un cer, ka tā ātrāk beigsies. Preses konferencē viņš vairākkārt izcēla, ka nav spējīgs ietekmēt šo notikumus, piebilstot, ka Vladimirs Putins ir viņa valsts prezidents, bet pats Ovečkins tikai sportists.

Savukārt tenisa pasaules ranga septītā rakete Andrejs Rubļovs pēc uzvaras Dubaijas turnīra pusfinālā uz operatora kameras uzrakstīja aicinājumu pārtraukt karadarbību.

Tikmēr preses konferencē Rubļovs izcēla, ka pašlaik notiekošajā situācijā viņa tenisa spēles kļūst nebūtiskas, jo Ukrainā ir sācies karš.