foto: AP/Scanpix
Nīderlandes basketbolisti atsakās aizvadīt Pasaules kausa kvalifikācijas maču ar Krieviju
Krievijas basketbola izlase.
Basketbols
2022. gada 25. februāris, 16:37

Nīderlandes basketbolisti atsakās aizvadīt Pasaules kausa kvalifikācijas maču ar Krieviju

Jauns.lv / LETA

Nīderlandes vīriešu basketbola izlase neaizvadīs svētdien savā laukumā plānoto 2023.gada Pasaules kausa (PK) kvalifikācijas turnīra maču ar Krieviju, savā paziņojumā piektdien vēsta Nīderlandes Basketbola savienība (NBB).

H grupas trešās kārtas spēlē Nīderlande Permā Krievijai piekāpās ar 69:80.

"NBB ir ārkārtīgi šokēta par Krievijas iebrukumu Ukrainā," teikts paziņojumā.

NBB ziņo, ka, gatavojoties abām spēlēm ar Krieviju šajā PK kvalifikācijas logā, situācija bija labvēlīgāka, taču tā mainījās ceturtdien, spēles dienā Permā, kad Krievija sāka iebrukumu Ukrainā.

Pēc intensīvām konsultācijām tika nolemts spēlēt, un komandai izdevās droši atgriezties Nīderlandē.

NBB "valde paļaujas uz Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) gudrību un ir darījusi zināmu NBB pozīciju FIBA valdes piektdienas sanāksmei".

"Ņemot vērā visus aspektus, kur morālais jautājums, spēlētāju, personāla un sabiedrības drošība un labklājība ir vissvarīgākā, NBB valde nevar darīt citādi kā vien atcelt svētdienas spēli Almerē," teikts paziņojumā.

Daļēji šāds lēmums ir saistīts ar reakciju Nīderlandē pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, demonstrācijām un sociālajiem nemieriem.

Tāpat NBB neuzskata par iespējamu nākamnedēļ ļaut ceļot uz Krieviju 3x3 basketbola komandām.

Grupas vadībā pēc trim spēlēm trīs uzvaras ir Krievijai, divas - Islandei, viena - Itālijai, bet Nīderlande ir bez uzvarām.

Pirmajā kvalifikācijas kārtā 32 Eiropas zonas komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām katrā. Ar katru grupas komandu tiek spēlēts divreiz - vienreiz mājās, vienreiz viesos. Spēles paredzētas trīs logos: 2021.gada 20.-30.novembris, 2022.gada 21.februāris - 1.marts un 27.jūnijs - 5.jūlijs.

Katras grupas trīs spēcīgākās izlases iekļūs kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā, kur aizvadīs vēl sešas spēles. Šajā kārtā spēles notiks 22.-30.augusts, 7.-15.novembris, 20.-28.februāris (2023.gads). Katrā no logiem izlases aizvadīs divas spēles.

Pasaules kausa pamatturnīru sasniegs četru grupu trīs spēcīgākās izlases. Kopumā no Eiropas zonas Pasaules kausam kvalificēsies 12 valstsvienības.

Pasaules kausa finālturnīrs 2023.gada septembrī notiks Japānā, Indonēzijā un Filipīnās.