Futbols
2021. gada 22. novembris, 13:43

"Sieviete! Tikai neglīta" Āzijas futbolā jauns dzimuma skandāls

Jauns.lv

Radušās aizdomas, ka Irānas sieviešu futbola izlases vārtsardze Zohra Koudaja patiesībā ir vīrietis. Prasību pārbaudīt futbolistes dzimumu Āzijas Futbola federācijā (AFC) iesniegusi Jordānija.

Jordānijas un Irānas pārstāves tikās 2021. gada 25. septembrī Āzijas kausa kvalifikācijas turnīra izšķirošajā mačā. Spēle beidzās ar bezvārtu neizšķirtu, bet pēcspēles sitienos Irāna izrādījās pārāka.

Tādā veidā Irānas sieviešu valstsvienība pirmo reizi vēsurē ieguva ceļazīmi uz finālturnīru, kas 2022. gadā norisināsies Indijā. Pēc spēles Jordānijas pārstāvjiem radās aizdomas, vai tiešām viena no spēlētājām ir sieviete, vēsta "Gazeta.ru".

Irānas sieviešu futbola valstsvienība

Par Irānas sieviešu futbola izlasi ir daudz dažādu stāstu un aizliegumu gan ģērbšanās stila, gan apšaubāmo spēlētāju dzimumu dēļ. Tomēr ...

gallery icon
16

Runa bijusi par Zohru Koudaju, Irānas vārstardzi, kura palīdzēja savai komandai 11 metru sitienu sērijā. Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) viceprezidents Jordānijas princis Ali bins al-Huseins nosūtīja sūdzību AFC, pieprasot pārbaudīt, "vai šī spēlētāja ir sieviete".

Irāna reaģēja nekavējoties. "Man ir skaidrs, ka tas viss tiek darīts nepatīkamā zaudējuma dēļ. Mēs uzticamies Zohrai. Mūsu personāls regulāri apseko katras spēlētājas hormonus, lai izvairītos no līdzīgām problēmām. No mūsu puses mēs piešķirsim visus nepieciešamos dokumentus, kurus vēlēsies Āzijas Futbola federācija," paziņoja izlases trenere Marjama Irandosta.

Pati Zohra paziņoja, ka plāno sūdzēt tiesā Jordānijas Futbola federāciju. "Es esmu sieviete. Jordānija par mani ņirgājas. Vienīgais mans grēks ir tajā, ka esmu neglīta," futbolisti citējis turku izdevums "Hurriyet".

Pirms dažiem gadiem Irānas sieviešu izlase jau nonāca līdzīgā situācijā. Parādījās informācija, ka vienlaikus vairākas sportistes varētu izrādīties vīrieši. Starptautiskā futbola federācija šo informāciju noraidīja. 

Irānietes futbola stadionā un mājās

gallery icon
53