foto: LETA (Paula Čurkste)
Vītoliņš: turnīrs Dānijā ir domāts nākotnei
Latvijas izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš.
Hokejs
2021. gada 8. novembris, 22:56

Vītoliņš: turnīrs Dānijā ir domāts nākotnei

Jauns.lv / LETA

Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš pirmdien preses konferencē norādīja, ka gaidāmais turnīrs Dānijā ir domāts, lai pārbaudītu potenciālos valstsvienības spēlētājus un to iespējas palīdzēt komandai nākotnē.

Latvijas valstsvienība piedalīsies pārbaudes turnīrā no 11. līdz 13.novembrim, un tas norisināsies Dānijas pilsētā Esbjergā. Bez Latvijas un mājinieces Dānijas vēl šajā turnīrā piedalīsies Norvēģija.

Galvenais treneris atklāja, ka uz šo turnīru dosies 23 spēlētāji, jo visiem ir jādod iespēja spēlēt.

"Turnīrs ir domāts nākotnei, jo šis ir tas vienīgais logs, lai izmēģinātu kādus spēlētājus, kas ir pārsnieguši junioru vecumu, bet vēl nav tikuši pieaugušo izlasē. Ir iekļauti arī tie spēlētāji, kas olimpiskās kvalifikācijas turnīrā netika vai palika ceturtajā maiņā," lēmumu komentēja Vītoliņš. "Plāns ir tāds, ka divas maiņas ir paredzētas tiem, kas bija tuvu izlasei, un vēl divas maiņas būs gados jaunas, kurās spēlētājiem ir jāparāda sevi."

Vītoliņš minēja, ka pāris spēlētāji tomēr netika uz šo turnīru. Starp tiem ir Rīgas "Dinamo" rezultatīvākais spēlētājs Nikolajs Jeļisejevs un Mārtiņš Dzierkals, kurš tāpat kā Jeļisejevs ir iedzīvojies traumā.

Viens no uzdevumiem šajā turnīrā būs noskaidrot vārtsargu līniju olimpiskajām spēlēm. "Jātiek skaidrībā ar trešo vārtsargu, jo skaidrs, ka Elvis [Merzļikins] ir pirmais, bet Ivars [Punnenovs] parādīja sevi kvalifikācijas turnīrā. Jāni Kalniņu nebiju redzējis, kā viņš spēlē izlases līmenī. Šajā turnīrā viņam būs iespēja sevi parādīt. Jānis spēlēs Dānijas turnīrā, bet Ivars Šveicē," teica galvenais treneris.

Jau zināms arī tas, ka Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) noteiktajā decembra pauzē Latvijas valstsvienība startēs "Visp Cup" turnīrā Šveicē. Šajā turnīrā spēlēs arī Krievija, Slovākija un Šveice. 

Vītoliņš teica, ka uz turnīru decembrī tiks piesaistīti spēlētāji, kas bija olimpiskajā kvalifikācijā, kā arī apmēram viena maiņa spēlētāju, kas būs bijuši turnīrā Dānijā. 

"Trūkst centra uzbrucēju. Ja neskaita [Teodoru] Bļugeru un [Zemgu] Girgensonu, tad pašlaik aktuāli ir tikai [Rodrigo] Ābols un [Andris] Džeriņš, tāpēc tika piesaistīti [Deniss] Smirnovs un [Daniels] Bērziņš. Tagad tiek ņemti jaunie spēlētāji, lai atrastu kādas rezerves," problēmas sastāva komplektēšanas procesā iezīmē Vītoliņš. "Kaspars Daugaviņš pašlaik ir lauzis roku un izkritīs vismaz mēnesi, un decembra turnīrā visdrīzāk nebūs."

Savukārt runājot par treneru sastāvu, Vītoliņš norādīja, ka vienīgais jautājums paliek vārtsargu treneris, jo uz olimpiskās kvalifikācijas turnīru Sergeju Naumovu viņa klubs Maskavas CSKA nepalaida, tāpēc nav skaidrības par to, kāda būs situācija decembrī. 

Zinot to, ka Pekinas olimpiskajās spēlēs tiks noteikti stingri Covid-19 noteikumi, Vītoliņš teica, ka, lai gan visi spēlētāji ir informēti par vakcinācijas nepieciešamību, tā ir pašu spēlētāju atbildība vakcinēties vai arī nē.

Augusta beigās Latvijas hokeja izlase kvalificējās 2022.gada Pekinas olimpisko spēļu turnīram.

Latvijas hokejisti Pekinas olimpisko spēļu C grupas turnīrā spēlēs ar Somiju, Zviedriju un Slovākiju. Nacionālās hokeja līgas (NHL) un NHL spēlētāju asociācijas (NHLPA) vienošanās ar IIHF paredz NHL hokejistu dalību Olimpiādē.

Latvijas izlases kandidāti pārbaudes turnīram Dānijā:

  • vārtsargi - Jānis Kalniņš ("Vaxjo", Zviedrija), Ēriks Vītols (Rīgas "Dinamo"), Linards Lipskis ("Mogo"/LSPA), Deivs Deivids Rolovs (Hokeja skola "Rīga" (HS "Rīga"));
  • aizsargi - Kārlis Čukste, Kristaps Zīle, Patriks Ozols, Ernests Ošenieks, Miks Tumānovs, Ņikita Mateiko (visi - Rīgas "Dinamo"), Roberts Mamčics (Zlīnas "PSG Berani", Čehija), Sandis Smons (Ženēvas "Servette", Šveice), Nauris Sējējs ("La Chaux-de-Fonds", Šveice);
  • uzbrucēji - Rūdolfs Polcs ("Mogo"/LSPA), Deniss Smirnovs (Ženēvas "Servette", Šveice), Renārs Krastenbergs ("Villacher SV", Austrija), Daniels Bērziņš, Jānis Švanenbergs, Patriks Zabusovs, Filips Buncis (visi - Rīgas "Dinamo"), Toms Andersons, Nils Sējējs (abi - "La Chaux-de-Fonds", Šveice), Emīls Ģēģeris (Angletas "Hormadi", Francija), Oskars Batņa (Mikeli "Jukurit", Somija), Frenks Razgals (Jastšembes GKS, Polija), Rihards Melnalksnis ("Kloten", Šveice).