foto: Chicago Tribune/TNS/Sipa USA/ Vida Press
Pēc nolaidības seksuālās vardarbības pārkāpumu izmeklēšanā no amata atkāpjas ASV hokeja izlases ģenerālmenedžeris
Stens Boumens.
Hokejs
2021. gada 27. oktobris, 14:34

Pēc nolaidības seksuālās vardarbības pārkāpumu izmeklēšanā no amata atkāpjas ASV hokeja izlases ģenerālmenedžeris

Jauns.lv / LETA

Stens Boumens otrdien atkāpies no 2022. gada olimpisko spēļu ASV vīriešu hokeja izlases ģenerālmenedžera amata saistībā ar aizdomām par nepietiekamu uzmanību pievēršanu aizdomām par seksuālu vardarbību klubā Čikāgas "Blackhawks", kurā viņš arī ieņēma augstus amatus.

Nacionālā hokeja līga (NHL) otrdien noteica divu miljonu ASV dolāru (1,7 miljonu eiro) sodu "Blackhawks", kurā Boumens bija ģenerālmenedžeris un hokeja jomas prezidents. Viens miljons dolāru no soda naudas tiks atvēlēts vietējām organizācijām, kas konsultē, apmāca un atbalsta seksuālas un cita veida vardarbībā cietušos.

Boumens arī no amatiem klubā atkāpās otrdien pēc NHL paziņojuma.

"Pēc šodien notikušā uzskatu, ka ASV Hokeja federācijas interesēs man ir jāatkāpjas," federācija citēja Boumens.

Viņš paziņoja, ka viņa palikšana ASV izlasē novērstu uzmanību no komandas, kā arī uzsvēra, ka tolaik tiklīdz saņēma informāciju par "iespējamu nepiedienīgu uzvedību" nekavējoties ziņojis toreizējam kluba prezidentam un valdes priekšsēdētājam Džonam Makdonovam, kurš "apņēmies atrisināt situāciju".

Neatkarīgā izmeklēšanā secināts, ka "Blackhawks" iekšējās procedūras bija neatbilstošas, nepietiekamas un novēlotas, reaģējot uz aizdomām, ka 2010. gadā toreizējais komandas video treneris Breds Eldričs ir veicis seksuāla rakstura pārkāpumus.

Izmeklēšanā kompānija "Jenner & Block" intervēja 139 lieciniekus, secinot, ka ir pierādījumi, ka Eldričam 2010. gada Stenlija kausa izcīņas laikā bija seksuāla rakstura tikšanās ar kādu no spēlētājiem. Daļa liecinieku notikušo raksturoja kā seksuālu vardarbību, bet citi - kā pēc abpusējas vienošanās notikušu.

Laikā, kurā notikuši iespējamiem pārkāpumi, Boumens pirmo gadu bija "Blackhawks" ģenerālmenedžeris.

Boumens otrdien atzina, ka tolaik neesot zinājis aizdomu nopietnumu un paļāvies, ka kluba prezidents atrisinās situāciju. "Atskatoties un tagad zinot, ka viņš situāciju pienācīgi nerisināja, man žēl, ka pieņēmu, ka viņš to darīs," uzsvēris Boumens.

Arī "Blackhawks" paziņojumā saviem līdzjutējiem pauda, ka "ir skaidrs, ka organizācija un toreizējā vadība nerīkojās atbilstoši mūsu standartiem vai vērtībām".

Komanda pauda nožēlu par anonīmajam spēlētājam un citām iesaistītajām pusēm nodarīto kaitējumu.

Boumens 2010. gada 23. maijā piedalījies komandas vadības sanāksmē, kurā runāts par izteiktajām aizdomām, liecina juristu biroja "Jenner & Block" veiktā izmeklēšana. Sanāksmē piedalījies Makdonovs, toreizējais vecākais viceprezidents Džejs Blanks, Boumens, Makīzāks, toreizējais ģenerālmenedžera asistents Kevins Čeveldeiofs un toreizējais galvenais treners Džoels Kvenevils. Toreizējais mentālo prasmju treneris Džims Gerijs sanāksmē sniedzis savu ziņojumu un tad to atstājis. Makdonovs un Blanks vairs nestrādā NHL, bet Boumens un Makīzāks amatus “Blackhawks” vadībā atstāja otrdien. Čeveldeiofs un Kvenevils pašlaik strādā attiecīgi Vinipegas "Jets" un Floridas "Panthers".

NHL komisārs Gerijs Betmens otrdien paziņoja, ka, ja četri bijušie kluba vadības pārstāvji, kas piedalījās sanāksmē un vairs nestrādā NHL, vēlētos atgriezties amatos līgā, viņiem būs jātiekas ar komisāru. Tuvākajā laikā viņš plānojot tikties ar vēl divām personām, kas norādītas izmeklēšanā, un pašlaik strādā citos līgas klubos.

Izmeklēšanā secināts, ka līdz konkrētai rīcībai saistībā ar notikušo pagāja vairāk nekā divas nedēļas pēc minētās sanāksmes. Šajās divās nedēļās "Blackhawks" izcīnīja Stenlija kausu.

Izmeklētājiem ir aizdomas, ka līdz aiziešanai no kluba laika posmā no 2010. gada 23. maijam līdz 14. jūnijam, Eldričs seksuāli uzmācies arī kādam kluba praktikantam.

2010. gada 14. jūnijā Eldričs aizgāja no kluba bez izmeklēšanas.

2013. gadā viņš saistībā ar citu incidentu tiesā atzina savu vainu par noziedzīgām seksuālām darbībām ar nepilngadīgu personu. Toreizējais vidusskolas hokeja komandas spēlētājs vēlāk tiesā iesūdzēja arī "Blackhawks" par nolaidību un apzinātu klusēšanu, zinot par aizdomām par seksuālu vardarbību, kas vērstas pret Eldriču.

"Jenner & Block" izmeklēšanu sāka pēc tam, kad šogad sūdzību kopīgi iesniedza NHL un vidusskolas komandas hokeja spēlētājs.

Bijušais “Blackhawks” spēlētājs arī iesniedzis prasību pret komandu, apsūdzot to par nolaidību un apzinātu emocionāla stresa radīšanu.