foto: Evija Trifanova/LETA
Jānis Ikaunieks par spēli pret Gibraltāru: "Galvenais, ka uzvarējām"
Jānis Ikaunieks pret Gibraltāru.
Futbols
2021. gada 2. septembris, 13:57

Jānis Ikaunieks par spēli pret Gibraltāru: "Galvenais, ka uzvarējām"

Jauns.lv / LETA

Latvijas vīriešu futbola izlasei trešdien "Daugavas" stadionā aizvadītajā 2022. gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla mačā galvenais uzdevums bija dabūt pēc iespējas vairāk bumbu pretinieku soda laukumā, secina valstsvienības uzbrūkošais pussargs Jānis Ikaunieks.

Jau ziņots, ka Latvijas futbolisti trešdien "Daugavas" stadionā ar rezultātu 3:1 uzvarēja Gibraltāru, panākumu nokārtojot vien spēles pēdējās desmit minūtēs. Latvijas izlasei šī bija kvalifikācijas turnīrā pirmā izcīnītā uzvara.

Latvijas futbola izlase Daugavas stadionā pieveic Gibraltāru

Uzbrucēja Vladislava Gutkovska divi gūtie vārti trešdien palīdzēja Latvijas vīriešu futbola izlasei svinēt pirmo panākumu 2022.gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla ...

gallery icon
20

"Galvenais, ka uzvarējām. Gribējās gan rezultātu nokārtot nedaudz ātrāk. Bija arī momenti, kuros to varējām izdarīt. Varbūt varējām nospēlēt vēl asāk priekšā, vēl vairāk iespēju izveidot, taču vinnējām, visi priecīgi," intervijā Latvijas Futbola federācijai (LFF) stāsta Ikaunieks.

Futbolists stāsta, ka bija uzdevums agresīvi iet uz priekšu, presingot, lai panāktu pretinieku kļūdas. Tāpat bija uzdevums uzspiest Latvijas izlasei vēlamo spēli, daudz uzbrukt caur malām, veidot centrējumus. "Galvenā doma bija dabūt pēc iespējas vairāk bumbu pretinieku soda laukumā," atklāj Ikaunieks.

Nozīmējot 11 metru soda sitienu uz mājinieku vārtiem, pirmo reizi vēsturē Latvijā tika izmantota videotiesneša asistenta sistēma jeb VAR.

"Bija tā, ka [Eduards] Emsis krita, un viņš, man liekas, uzkrita pretiniekam uz kājas. Es tieši biju blakus un redzēju to epizodi. Kad tiesnesis aizgāja skatīties epizodes atkārtojumu, man likās, ka var iedot "pendeli", un tā arī notika. Zinājām, ka būs VAR, nedaudz par to parunājām, piedomājām pie tā vairāk," skaidro Ikaunieks.

Mača pirmajā pusstundā Latvijai bija vairākas lieliskas iespējas gūt vārtus, taču bumba ceļu tīklā neatrada.

"[Antonija] Černomordija sitiena epizodē, šķiet, mums sodu iedeva. Man liekas, ka [Gutkovskim] bija labs sitiens. [Roberts] Uldriķim tomēr bija sarežģīta epizode sitiena, sarežģīts leņķis. Man šķiet, ka man pašam būtu labs moments, kad man atmeta bumbu. Ja es būtu ātri pieņēmis bumbu uz kreiso kāju un būtu sitis ar otro pieskārienu, arī tas, domāju, bija ļoti labs moments. Bet man likās, ka pretspēlētājs ir tuvāk, centos nospēlēt vienā pieskārienā, kas bija sarežģītāk. Taču ar lielāku veiksmes palīdzību jebkura no tām iespējām varēja tikt izmantota," atceras Ikaunieks.

Kuldīdznieks šajā mačā spēlēja flangā ar uzdevumu doties vairāk centra zonās.

"Bija uzstādījums vairāk iet uz centru un, ja Roberts dabū bumbu, iet pa malu. Malā esmu spēlējis diezgan daudz, tā ka nekas neierasts man tas nav, bet, protams, ir savas nianses. Te vairs nebiju tik daudz soda laukumā, nebiju tik bīstams tieši uzbrukuma noslēguma fāzē," stāsta Ikaunieks.

Latvijas izlasei 1:0 ar realizētu 11 metru soda sitienu panāca Vladislavs Gutkovskis, kurš šajā cīņā guva divus vārtus. Pēc izvirzīšanās vadībā iniciatīva pārgāja Gibraltāra pusē.

"Domāju, viņi saprata, ka jāiet uz pilnu banku, vairs nav, ko zaudēt. Viņi vairāk uzņēmās risku, gāja uz priekšu aktīvāk, mums vajadzēja to izmantot. Priekšā pavērās vairāk brīvas vietas. Vajadzēja vienkārši meistarīgāk ar dažām piespēlēm dubultot pārsvaru. Tas neizdevās, tāpēc mača galotne izvērtās nervozāka, nekā mums to gribētos," secina Ikaunieks.

Nākamo kvalifikācijas turnīra spēli Latvijas izlase aizvadīs jau sestdien, kad plkst.19 Daugavas stadionā tiks uzņemta Norvēģija.

G grupā pēc četrām spēlēm vadībā ar astoņiem punktiem ir Turcija. Nīderlande, Melnkalne un Norvēģija seko ar septiņiem punktiem, Latvijas rēķinā ir četri punkti, bet Gibraltārs pagaidām ir bešā.

Eiropas zonā izlases sadalītas desmit apakšgrupās - piecās pa piecām izlasēm un piecās pa sešām izlasēm. Pasaules kausa finālturnīram kvalificēsies desmit grupu uzvarētājas, bet "play-off" kārtā piedalīsies desmit otro vietu ieguvējas un divas labākās UEFA Nāciju līgas komandas, kas apakšgrupās būs ārpus labāko divnieka.

Izslēgšanas turnīrā 12 izlases tiks sadalītas trīs "play-off" zaros, kur 2022. gada martā tiks noskaidrotas vēl trīs finālturnīra dalībnieces.