foto: imago images/Pro Shots/Scanpix
Nīderlandes izlase paliek bez van de Bēka; Zviedrijas komandā sāpīgs Covid-19 trieciens
Donijs van de Bēks.
Futbols
2021. gada 9. jūnijs, 11:50

Nīderlandes izlase paliek bez van de Bēka; Zviedrijas komandā sāpīgs Covid-19 trieciens

Jauns.lv / LETA

Nīderlandes futbola izlasei Eiropas čempionāta finālturnīrā traumas dēļ nevarēs palīdzēt pussargs Donijs van de Bēks, otrdien paziņoja Karaliskā Nīderlandes futbola federācija (KNV).

Treneris Franks de Būrs neaicinās nevienu citu futbolistu aizstāt van de Bēku, un komanda uzsāks turnīru ar 25 spēlētājiem. Nīderlandei šis ir jau otrais no sastāva izkritušais spēlētājs. Pagājušajā nedēļā de Būrs jau atteicās no vārtsarga Jaspera Silesena, kuram tika konstatēts Covid-19.

Tāpat izlasē nav vienības labākā aizsarga Virdžila van Dijka, kurš nav savlaicīgi atveseļojies pēc smagas ceļa traumas.
Pirmo spēli Eiropas čempionāta finālturnīrā Nīderlandes valstsvienība aizvadīs 13.jūnijā pret Ukrainu, kam sekos spēle pret Austriju 17.jūnijā un 21.jūnijā - pret debitanti

Ziemeļmaķedoniju. Visas trīs spēles notiks Amsterdamā 12 500 skatītāju klātbūtnē. Nīderlande Eiropas futbola čempiona titulu ieguvusi 1988. gadā. Pēc 2. vietas 2010. gada Pasaules kausā un 3. vietas 2014. gada Pasaules kausā Nīderlandes komanda nespēja kvalificēties 2016. gada Eiropas čempionāta finālturnīram un 2018. gada Pasaules kausam.

Nīderlandes futbola izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionāta finālturnīrā:

vārtsargi: Marko Bizots ("AZ Alkmaar"), Tims Krūls (Noridžas "City", Anglija), Mārtens Stekelenburgs (Amsterdamas "Ajax");
aizsargi: Deilijs Blinds, Juriēns Timbers (abi - Amsterdamas "Ajax"), Matijs de Lihts (Turīnas "Juventus", Itālija), Joels Veltmans (Braitonas un Havas "Albion", Anglija), Denzels Damfrīss (Eindhovenas PSV), Stefana de Vreijs (Milānas "Inter", Itālija), Natans Akē (Mančestras "City", Anglija), Ovens Vijndals (Alkmāras AZ), Patriks van Ānholts (Londonas "Crystal Palace", Anglija);

pussargi: Raiens Gravenberhs, Deivijs Klāsens (abi - Amsterdamas "Ajax"), Frenkijs de Jongs ("Barcelona", Spānija), Mārtens de Rūns (Bergāmo "Atalanta", Itālija), Tons Kopmeiners (Alkmāras AZ), Džeordīno Vijnaldums ("Liverpool", Anglija);

uzbrucēji: Stīvens Berghuiss (Roterdamas "Feyenoord"), Kodijs Gakpo, Donjels Malens (abi - Eindhovenas PSV), Lūks de Jongs ("Sevilla", Spānija), Memfiss Depajs (Lionas "Olympique", Francija), Vauts Veghorsts ("VfL Wolfsburg", Vācija), Kvinsijs Promess (Maskavas "Spartak", Krievija).

Tikmēr vienas no Zviedrijas futbola izlases zvaigznēm Dejāna Kulusevska, kā arī Matīasa Svanberga Covid-19 analīzes bijušas pozitīvas, liekot Eiropas čempionāta finālturnīrā nākamnedēļ izlaist komandas pirmo spēli pret Spāniju, paziņoja Zviedrijas valstsvienība.

Kulusevskis, kurš spēlē Itālijas klubā Turīnas "Juventus", "nebūs pieejams spēlei pret Spāniju, kā tas izskatās šodien", preses konferencē sacīja Zviedrijas valstsvienības treneris Janne Andešons.

Pirmajā Eiropas čempionāta spēlē Zviedrijai pirmdien jātiekas ar Spāniju, kura ir nonākusi līdzīgā situācijā pēc komandas kapteiņa "Barcelona" kluba spēlētāja Serhio Busketa pozitīva vīrusa testa. Buskets nevarēs piedalīties Spānijas izlases pēdējā pārbaudes spēlē otrdien pret Lietuvu.

Jau ziņots, ka Zviedrijas izlase jau ir zaudējusi "AC Milan" spēlētāju Zlatanu Ibrahimoviču, kuram maija vidū ceļgala traumas dēļ nācās atteikties no daudzu piesauktās atgriešanās valstsvienībā.

Zviedrijas komandas ārsts Anderss Valentīns skaidro, ka Kulusevskis kādā brīdī ir inficējies ar vīrusu tajās trijās brīvajās dienās, kuras spēlētājiem tika piešķirtas pēc atgriešanās no draudzības spēles pret Armēniju.

Viņš paziņoja, ka spēlētājs pēdējās dienās nav kontaktējies ar citiem spēlētājiem un ka pastāv "lielas iespējas, ka viņš nav inficējis nevienu citu".

Preses konferences laikā komanda apstiprināja, ka pēdējās stundās Kulusevskis ir kontaktējies ar komandasbiedriem.
Kaut arī nevienam no viņiem nav bijis pozitīvs Covid-19 analīžu rezultāts un nav nekādu simptomu, četri no futbolistiem, kuri bijuši tuvākā kontaktā ar Kulusevski, tiek īpaši pieskatīti. "Mēs nevienu citu Kulusevska vietā sastāvā neiekļausim," sacīja Andersons, piebilstot, ka viņš cer uz Kulusevska drīzu atgriešanos.

Tikai dažas stundas vēlāk Valentīns apstiprināja, ka pozitīvs testa rezultāts ir arī pussargam Matīasam Svanbergam ("Bologna", Itālija).

"Kad saņēmām visus testus, redzējām, ka Svanbergam arī ir pozitīvs Covid-19 tests. Matīass netrenēsies kopā ar komandu un netiek izolēts viesnīcā," teikts Valentīna paziņojumā, piebilstot, ka analīzes tiks nodotas atkārtoti.

Izlase paziņoja, ka, pirms ļaut Kulusevskim atgriezties pie komandasbiedriem, tā sekos Zviedrijas veselības aizsardzības iestāžu norādījumiem nogaidīt vismaz septiņas dienas, no kurām divām jābūt bez saslimšanas simptomiem.

Atšķirībā no spāņiem Zviedrijas komanda netiks vakcinēta, un komandas ārsts saka, ka tas nav efektīvi, jo, lai vakcīna kļūtu efektīva, jāpaiet vairākām nedēļām un ka tā būs nedroša aizsardzība. "Domāju, ka ir labi, ka veci un slimi cilvēki to saņem vispirms," Valentīns sacīja ziņu aģentūrai TT.

Vēl grupā ar Zviedriju un Spāniju ir arī Polija un Slovākija.
 

Zviedrijas izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionāta futbolā finālturnīrā:

vārtsargi: Robins Ulsens (Liverpūles "Everton", Anglija), Kārls Jūhans Junsons ("Copenhagen", Dānija), Kristofers Nūrdfelts (Ankaras "Genclerbirligi", Turcija);

aizsargi: Ludvigs Āgustinsons (Brēmenes "Werder", Vācija), Andrēass Grankvists ("Helsingborgs"), Viktors Lindelofs (Mančestras "United"), Fīlips Helanders (Glāzgovas "Rangers", Skotija), Emīls Krafts (Ņūkāslas "United", Anglija), Mīkaels Lustigs (Stokholmas AIK), Pontuss Jānsons ("Brentford", Anglija), Markuss Dānielsons ("Dalian Pro", Ķīna), Martins Ulsons (Gēteborgas "Hacken");

pussargi: Jenss Kajūste ("Midtjylland", Dānija), Gustavs Svensons ("Guangzhou", Ķīna), Viktors Klāsons, Kristofers Ulsons (abi - "Krasnodar", Krievija), Albins Ēkdals (Dženova "Sampdoria", Itālija), Emīls Forsbergs ("Leipzig", Vācija), Kens Sema ("Watford", Anglija), Matīass Svanbergs ("Bologna", Itālija);

uzbrucēji: Markuss Bergs ("Goteborg"), Dejāns Kulusevskis (Turīnas "Juventus", Itālija), Robins Kvaisons ("Mainz 05", Vācija), Aleksanders Īsaks (Sansebastjanas "Real Sociedad", Spānija), Jordans Larsons (Maskavas "Spartak", Krievija).