foto: Natalia Fedosenko/TASS/Scanpix
Baltkrievija nolēmusi atriebties hokeja pasaules čempionāta atbalstītājiem
Pašpasludinātais Baltkrievijas vadonis Aleksandrs Lukašenko.
Hokejs
2021. gada 26. aprīlis, 17:24

Baltkrievija nolēmusi atriebties hokeja pasaules čempionāta atbalstītājiem

Jauns.lv

Baltkrievijas valdība savā valstī aizliegusi uzņēmumu ”Liqui Moly”, “Škoda Auto” un “Beiersdorf” (“Nivea”) produktu tirdzniecību. Tieši šo hokeja pasaules čempionāta sponsoru nevēlēšanās turpināt atbalstīt meistarsacīkstes, ja tās notiks Minskā, kļuva par vienu no galvenajiem soļiem, kāpēc pasaules labākie hokejisti šopavasar sacentīsies tikai Latvijā.

Kā norāda Baltkrievijas mediji, lēmums pieņemts pēc pašpasludinātā valsts līdera Aleksandra Lukašenko rīkojuma ar numuru 128 “par īpašu mēru pieņemšanu” pret uzņēmumiem un aizliegumu tiem ievest un izplatīt preces Baltkrievijā. Kā norādīts valdības lēmumā, iemesls šādam aizliegumiem ir uzņēmumu nedraudzīgā rīcība attiecībā pret baltkrievu tautu.

Tātad Baltkrievijas teritorijā jau no 23. aprīļa stājies spēkā aizliegums pret čehu autobūves kompānijas “Škoda”, vācu motoreļļu ražotāju uzņēmuma “Liqui Moly” un vācu kosmētikas uzņēmuma “Beiersdorf” un to meitasuzņēmumu produkcijas tirdzniecību.

Jauns.lv jau vēstīja, ka 2021. gada pasaules čempionātu šogad bija jāuzņem Minskai un Rīgai, taču Latvijas valdība nevēlējās rīkot turnīru kopā ar Baltkrieviju, jo tās pašpasludinātā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīms pielieto represijas pret mierīgajiem protestētājiem. Janvāra vidū tika pasaules, ka planētas meistarsacīkstes hokejā Baltkrievijā nenotiks, bet februāra sākumā kļuva zināms, ka visas 16 dalībnieces spēkiem mērosies Rīgā.

Būtisks pavērsiens Minskas rīkotājtiesību atņemšanā bija ilggadējā ģenerālsponsor “Škoda” paziņojums, ka finansiāli neatbalstīs meistarsacīkstes, ja tās tiks rīkotas Baltkrievijā. Iepriekš šādu lēmumu paziņoja “Nivea”, bet tam vēlāk pievienojās vēl viens Vācijas uzņēmums - “Liqui Moly”

Rīga un Minska 2017. gada maijā notikušajā balsojumā sīvā cīņā pārspēja Somijas pilsētas Helsinkus un Tamperi. Pirms pirmdienas lēmuma bija plānots, ka Rīgā un Minskā notiks grupu turnīri un pa diviem ceturtdaļfināliem, bet pusfināli un fināls tiks aizvadīti Baltkrievijas galvaspilsētā.

Rīgā B grupā spēlēs Latvija, Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Norvēģija, Itālija un Kazahstāna, bet otrā čempionāta norises vietā A grupā cīnīsies Baltkrievija, Krievija, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija un Lielbritānija.

Minska iepriekš pasaules čempionātu uzņēma 2014. gadā, un jau toreiz Eiropas Parlaments aicināja IIHF liegt Baltkrievijai uzņemt meistarsacīkstes, norādot uz varas iestāžu represijām pret opozīciju.

2022. gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023. gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024. gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

2021. gada pasaules čempionāts ieplānots no 21. maija līdz 6. jūnijam. Iepriekš bija plānots, ka meistarsacīkstes sāksies 7. maijā, taču tās tika pārceltas pāris nedēļas uz priekšu, jo Eiropā varētu aizkavēties nacionālo čempionātu izspēle.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006. gadā.