“Trīs Zvaigžņu balvas 2020” apbalvošanas ceremonija

9. aprīļa vakarā “Hanzas peronā” norisinājās “Trīs Zvaigžņu balvas 2020” apbalvošanas ceremonija, kurā par gada labākajiem Latvijas sportistiem tika atzīti ...

gallery icon
42
Sporta zvaigznes
2021. gada 9. aprīlis, 23:56

FOTO: “Trīs Zvaigžņu balvas 2020” ceremonijā par Latvijas gada sportistiem atzīst Eiduku un Briedi

Jauns.lv

9. aprīļa vakarā “Hanzas peronā” norisinājās “Trīs Zvaigžņu balvas 2020” apbalvošanas ceremonija, kurā par gada labākajiem Latvijas sportistiem tika atzīti distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka un bokseris Mairis Briedis. Ceremoniju varēja noskatīties TV3 translācijā.

Par gada sportisti Latvijā atzītā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka izcīnīja 4. vietu junioru pasaules čempionātā, kā arī vairāku slēpošanas seriālā “Tour de ski” sasniedza vēl nebijušus panākumus Latvijai šajā sporta veidā. Patrīcija arī saņēma visvairāk balsu tautas balsojumā.

Savukārt par gada sportistu atzītais bokseris Mairis Briedis aizvadītajā gadā triumfēja Pasaules boksa supersērijā (WBSS), iegūstot Muhameda Ali trofeju, Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) čempiona jostu un žurnāla “The Ring” jostu. Fināla balsojumā viņam konkurenci sastādīja riteņbraucējs Toms Skujiņš, basketbolists Kristaps Porziņģis, handbolists Dainis Krištopāns un vārtsargs Elvis Merzļikins.

Savukārt Latvijas hokeja izlases un NHL kluba Kolumbusas "Blue Jackets" vārtsargs Elvis Merzļikins uzvarēja balsojumā nominācijā “Gada izrāviens sportā”, finālā nominēto sportistu vidū apsteidzot basketbolistu Dāvi Bertānu un tenisistu Kārli Ozoliņu. Saņemot balvu īsi pirms NHL komandas treniņa, Merzļikins bija patīkami izbrīnīts par sūtījumu no Latvijas: “Bija liels pārsteigums. Sākumā nesapratu, kāda paka no Latvijas man ir atnākusi uz halli. Likās, ka mamma ir sajaukusi adreses vai kas tamlīdzīgs.” Tāpat Kolumbusas “Blue Jackets” vārtsargs pateicās visiem faniem un visai Latvijai, kas ne tikai par viņu balsoja, bet atbalstīja grūtos brīžos. Hokejists arī neslēpa to, ka nākotnē viens no viņa mērķiem ir iegūt arī Latvijas gada labākā sportista titulu.

Apbalvojumu sporta komandai individuālajos sporta veidos ieguva bobsleja divnieku ekipāža - Oskars Ķibermanis un Matīss Miknis. Aizvadītajā sezonā viņiem izdevās izcīnīt zelta medaļas Eiropas čempionātā un bronzas godalgas pasaules čempionātā. Ķibermanis atzina, ka saņemt šādu balvu ir liels gods, bet visvairāk viņš pateicās komandai - treneriem, dakteriem, ārstiem.

Latvijas ratiņkērlinga izlases kapteine Poļina Rožkova ne tikai palīdzēja valstsvienībai nodrošināt iespēju pārstāvēt Latviju ziemas paralimpiskajās spēlēs, bet ar arī ieguva balvu kategorijā “Paralimpiskais sportists/sportiste”. Emocionālā uzrunā Rožkova pateicās visiem atbalstītājiem, treneriem un komandai, uzsverot, ka aizvadītais gads bijis smags, un saņemtā balva ir veltījums mātei.

Gada sporta komandu konkurencē laurus plūca Latvijas vīriešu volejbola izlase, kas aizvadītajā sezonā pēc 25 gadu pārtraukuma izcīnīja tiesības spēlēt Eiropas čempionāta finālturnīrā. Latvijas volejbola izlases kapteinis Ingars Ivanovs pateicās visas komandas vārdā, uzsverot, ka “aizvadītajā gadā viss esot tik labi salicies pa plauktiņiem, un Latvijas volejbola izlase beidzot ir tur, kur tai jābūt”.

Arī gada sporta federācijas apbalvojumu saņēma volejbolisti un Latvijas Volejbola federācija, ar kuras atbalstu vīriešu volejbola izlase kvalificējās Eiropas čempionātam, kā arī, neskatoties uz sarežģītiem apstākļiem, spēja sarīkot Eiropas čempionātu pludmales volejbolā. Volejbola federācijas ģenerālsekretāre Gunta Aizporiete atzina, ka saņemtais apbalvojums ir liels pārsteigums, un tas noteikti veicinās volejbola popularitāti un piesaistīs jaunos talantus: “Ar katru lielo pasākumu, ar katru mūsu panākumu - gan pludmales, gan klasiskajā volejbolā, mēs iegūstam jaunus spēlētājus un censoņus.”

“Gada sporta pašvaldības” titulu nopelnīja Madonas novada pašvaldība. Domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs uzrunā atzina, ka ir liels prieks par šo nomināciju, jo pašvaldības dara un var darīt ļoti daudz sporta attīstībai Latvijā, kā arī norādīja, ka šāda balva var turpmāk kalpot par lielu motivāciju darīt vēl vairāk: “Mīļie madonieši, šī ir mūsu kopīga balva un kopīga darba rezultāts. Mēs kopā esam liels spēks, un šī balva mūs motivēs lieliem panākumiem un jauniem mērķiem sportā.”

Tikmēr par gada sporta pedagogu tika atzīts Grundzāles pamatskolas sporta skolotājs Māris Stabiņš. Viņš uzskata, ka šī balva ir ne tikai viņa nopelns, bet visas Latvijas skolotāju nopelns, kuriem nācās smagi strādāt šajos neierastajos apstākļos.

Vēl divas balvas tika Maira Brieža komandai - par gada sporta notikumu Latvijā atzina Maira Brieža cīņu Pasaules Boksa supersērijas finālā.

Savukārt gada labākā trenera nominācijā par labāko tika atzīts Dmitrijs Šiholajs, kurš palīdzēja saviem sportistiem - Mairim Briedim un Ričardam Bolotņikam - izcīnīt savas līdz šim lielākās uzvaras karjerā. Savā runā viņš pateicās komandai un uzsvēra, ka ar šo apbalvojumu nekas nebeidzas: “Turpināsim strādāt, lai priecētu Latvijas publiku un visu pasauli, bet savas pozīcijas neatdosim, būsim profesionāļi un skatīsimies tikai uz priekšu!”

Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas sportā ar īpašu veltījumu no Valsts prezidenta Egila Levita saņēma Valentīna Eiduka. Levits uzteica Eiduku par viņas personības iekšējo spēku, mērķtiecību un enerģiju, kas iedvesmo līdzcilvēkus, kā arī pateicās par viņas lielo un nozīmīgo veikumu, audzinot un trenējot šķēpmetēju jaunās paaudzes. Titulētā trenere ir pateicīga, ka viņas ieguldījums Latvijas sportā ir novērtēts, taču vislielāko gandarījumu viņai sniedz audzēkņi: “Vislielākais prieks un paldies maniem audzēkņiem - gan olimpiešiem, gan tiem, kas vēl tikai brauks uz Olimpiādi. Ceru, ka kāds no viņiem man vēl atvedīs zelta medaļu,” uzsver trenere.

"Trīs Zvaigžņu balva" tika pasniegta pirmo reizi, un par godu šim notikumam mākslinieks Artūrs Analts ir radījis īpašu balvu, kas simbolizē sportistu ceļu uz uzvaru.

"Trīs Zvaigžņu balvas" pasniegšana norisinājās saskaņā ar valstī pieņemtajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem un Kultūras ministrijas vadlīnijām. Filmēšana "Hanzas peronā" tika organizēta tā, lai klātienē vienlaicīgi atrastos minimāls cilvēku skaits, uz filmēšanu tika aicināti tikai laureāti, un skatītāju vietas zālē bija tukšas.

"Latvijas Gada balva sportā 2019" par aizpērnā gada labākajiem sportistiem tika atzīti tenisiste Anastasija Sevastova un skeletonists Martins Dukurs.

Sporta sabiedrības sasniegumu godināšanas pasākumu “Trīs Zvaigžņu balva 2020” organizē vadošās Latvijas sporta organizācijas – Latvijas Olimpiskā komiteja, Latvijas Paralimpiskā komiteja un Latvijas Sporta federāciju padome, ar Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu. “Trīs Zvaigžņu balva 2020” pasākuma partneri ir SIA “Latvijas Mobilais telefons”, AS “Latvijas valsts meži”, mazumtirdzniecības tīkls “Rimi Latvia” un degvielas tirdzniecības pakalpojumu sniedzējs “Circle K Latvia”, savukārt pasākuma informatīvie partneri ir SIA “Izdevniecība Rīgas Viļņi”, AS “Radio SWH” un televīzijas kanāls TV3.