foto: AFP/Scanpix
Bezvārtu neizšķirts būtu laba dāvana Kazakevičam 40. dzimšanas dienā
Latvijas izlaes galvenais treneris Dainis Kazakevičs (pirmais no labās) savā 40. dzimšanas dienā kā vislabāko dāvanu novērtētu komandas sarūpētu uzvaru vai neizškirtu.
Futbols
2021. gada 30. marts, 12:33

Bezvārtu neizšķirts būtu laba dāvana Kazakevičam 40. dzimšanas dienā

Māris Siliņš

Jauns.lv

Bezvārtu neizšķirts ir labākais iznākums, uz ko šovakar Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlē Stambulā pret Turciju var cerēt Latvijas izlase. Kas vairāk pret grupas līderiem jau būtu milzīgs panākums.

FIFA ranga 32. vietā esošā Turcijas izlase vēsturiski Latvijas valstsvienībai bijis ērts pretinieks, kam līdz šim neesam zaudējuši ne reizi. Kā saldas atmiņas ir divas divas pārspēles par vietu 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā (1:0 un 2:2), taču arī pēc tam mūsējiem allaž izdevies panākt vismaz neizšķirtu. Gan pārbaudes spēlē 2013. gadā (3:3), gan 2016. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā (divreiz 1:1). Visās spēlēs turki dominēja, taču allaž izdevās atspēlēties. No pēdējiem pieciem mūsējo vārtiem četrus iesita Valērijs Šabala. Šie vēsturiskie statistikas ieraksti ir viens no retajiem faktoriem, kas šovakar runā par labu Latvijas izlasei.

Labākā aizsardzība Eiropā

Turcijas izlase iepriekšējā Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklā ielaida tikai trīs vārtus, kas līdzās dominējošajai Beļģijas izlasei, bija labākais rādītājs visā Eiropā. Izcila aizsardzība, kura nu jau tiek dēvēta par “turku sienu”, ir ļoti grūti uzlaužams cietoksnis. Tiesa, šī vakara spēlē Turcijai būs jāiztiek bez diviem svarīgiem šīs “sienas” spēlētājiem, jo savainojumu dēļ nevar palīdzēt ne Merihs Demirels no Turīnas “Juventus”, ne šīs kvalifikācijas cikla pirmo spēli pret Nīderlandi aizvadījušais Zeki Čeliks no “Lille”. Tomēr ierindā ir divi Anglijas premjerlīgas aizsargi Čaģlars Sējindžī no “Leicester City” un Ozans Kabaks no “Liverpool”, kurš iepriekšējā Anglijas premjerlīgas kārtā tika iekļauts simboliskajā izlasē un atzīts par Liverpūles komandas labāko spēlētāju. Neatņemama šīs sienas sastāvdaļa ir vārtsargi Merts Gunoks vai Ugurdžans Čakirs.

Stambulā sabraukuši precinieki no Liverpūles

Pirmajās divās spēlēs turku vārtus sargāja 23 gadus vecais talants Čakirs, kuru klātienē ieradušies vērot “Liverpool” skauti un jau tuvākajā laikā par viņu “Trabzonspor” klubam tikšot piedāvāti 17 miljoni eiro. Salīdzinājumam – Latvijas izlasē neviena spēlētāja tirgus vērtība nesasniedz pat miljons eiro. Starp citu, “Liverpool” vēlmju sarakstā ir arī “Fenerbahce” pusargs Ozans Tufsans, kurš iepriekšējā spēlē Norvēģijā guva divus vārtus. Savukārt turku spožākā zvaigzne uzbrukumā ir 35 gadus vecais uzbrucējs no Francijas “Lille” Buraks Jilmazs, kurš pirms deviņām dienām pret Nīderlandi guva trīs vārtus, bet vidējā līnijā galvenā figūra ir viens no AC “Milan” līderiem Hakans Čalhanoglu, kuram pirmajās divās spēlēs kvalifikācijā vārti un divas rezultatīvas piespēles.

Uzbrukt ir sarežģītāk nekā aizsargāties

Atgriežoties pie Turcijas neuzlaužamās aizsardzības, jāmin tādi fakti, ka Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā turki savā laukumā piecās spēlēs nezaudēja nevienus vārtus, bet no komandas pēdējām 12 uzvarētājām spēlēm deviņās pretinieki tika atstāti sausā.

Turcijas izlase ir uzvarējusi pēdējās sešas spēles pret komandām ārpus FIFA ranga simtnieka, turklāt četras reizes to paveikusi ar vismaz divu vārtu starpību, neielaižot bumbu savos vārtos.

Ar šādām statistikas tendencēm ir saprotams, kāpēc bukmeikeri kā reālāko Turcijas - Latvijas izlašu spēles iznākumu paredz mājinieku uzvaru ar 2:0 vai 3:0. Latvijas vakstsvienības vārtu guvums jau būtu notikums, bet labākais iznākums, uz ko mūsējie varētu cerēt komandas galvenā trenera Daiņa Kazakeviča dzimšanas dienā, ir bezvārtu neizšķirts.

Turcijas izlasei šodien būs jāspēlē pavisam cita stila fubols nekā pirmajās divās Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs pret Nīderlandi (4:2) un Norvēģiju (3:0). Uz to norāda arī Turcijas valstsvienības galvenais treneris Šenols Giness: “Uzbrukt ir daudz sarežgītāk nekā aizsargāties, mums šoreiz būs jāveido daudz vairāk uzbrukumu pret komandu, kas spēlē ļoti agresīvi.”

Pirmajās divās spēlēs turki piekāpās bumbas kontrolē vai, iespējams, labprātīgi to atdeva pretiniekam, veiksmīgi izmantoja pretuzbrukumu iespējas un lielāko daļu vārtu (četrus no septiņiem) guva ar sitieniem ārpus soda laukuma. Šovakar Turcijas izlasei ar bumbu būs jāspēlē pašai un ļoti iespējams, ka uzlauzt Latvijas izlases aizsardzību nebūs nemaz tik viegli. Jo ilgāk turkiem neizdosies gūt vārtus, jo lielākas cerības mūsējiem būs uz labvēlīgu iznākumu un kādu iespēju veiksmīgam pretuzbrukumam.

“No spēles stila viedokļa Turcijas izlase iepriekšējos mačos, atšķirībā no Nīderlandes, nespēlēja tik dominējošu futbolu bumbas kontroles ziņā un vairāk bija orientēta uz ātrām pārejām pēc bumbas izcīnīšanas un pretuzbrukumiem. Turcijas izlase ir ļoti tendēta uz tāliem sitieniem, ko izpilda ļoti kvalitatīvi. Tas ir viens no momentiem, kas mums jāņem vērā, jo iepriekšējās spēlēs mums ar to radās problēmas un abos mačos ielaidām tieši pēc sitieniem ārpus soda laukuma, pretinieku spēli pirmsspēles preses konferncē novērtēja Dainis Kazakevičs. Treneris šodien svin savu 40 gadu jubileju, un labākā dāvana, neapšaubāmi, būtu pozitīvs iznākums šīvakara spēlē Stambulā.

Tomēr bez skatītājiem tribīnēs

Turcijas furbola federācija vakar lēma, ka spēle tiks aizvadīta bez skatītāju klātbūtnes, lai gan sākotnēji tika plānots Ataturka olimpiskajā stadionā atļaut ierasties vairāk nekā 11 tūkstošiem līdzjutēju.

Varam tikai minēt, kas pēc divām uzvarām pār grupas galvenajiem konkurentiem darās Turcijas izlases spēlētāju galvās, taču varam cerēt, ka tur būs arī pašpārliecinātības nots un vēlme tikt pie trīs punktiem bez nopietnas cīņas. Šai Latvijas izlasei pirmajās spēlēs var pārmest daudz ko, taču ar cīņas gribu un sevis nežēlošanu viss bija kārtībā. Šīvakara mačā tas var izrādīties būtisks faktors.

Latvijas izlases pirmsspēles treniņā kopējā grupā bija atgriezies iepriekš savainotais aizsargs Kaspars Dubra, savukārt pavisam maz ticama ir uzbrucēja Vladislava Gutkovska dalība spēlē. Divu brīdinājumu dēļ, kuri iepriekšējās spēlēs tika nopelnīti par ļoti asu spēli, būtībā uz sarkanās kartītes robežas, malā jāpaliek Krišam Kārkliņam. Diennakti pirms spēles Kazakevičs vēl nebija gatavs nosaukt, kurš – Roberts Ozols vai Pāvels Šteinbors – sargās Latvijas izlases vārtus.

Abāk komandām tā būs trešā spēle deviņu dienu laikā, un bažas joprojām raisa nogurums. Kazakevičam nav plašas līdzvērtīgu spēlētāju rotācijas, un diez vai sastāvā būs būtiskas izmaiņas. Tiesa, līdzīgas problēmas ir arī turkiem – no sākotnējā kandidātu saraksta izkrituši astoņi spēlētāji. Visticamāk, arī Turcijas izlases sastāvs būs bez plašām izmaiņām, kurā deviņi spēlētāji iepriekšējos divos mačos laukumā bija vismaz stundu.

Spēle Ataturka olimpiskajā stadionā Stambulā sāksies plkst.21.45 pēc Latvijas laika, tiešraidē to translējot kanālam TV6.