Sporta zvaigznes
2021. gada 26. marts, 16:32

No sarkanā paklāja līdz depresijai un picu iznēsāšanai: pasaules čempione turpina ceļu uz savu sapni

Jauns.lv

Viena no pasaules vadošajām šorttrekistēm britu sportiste Elisa Kristija, finansiālu problēmu skarta, bijusi spiesta sākt strādāt Notingemas picērijā, vēsta izdevums “Mirror”.

Trīskārtējā pasaules un desmitkārtējā Eiropas čempione, kā arī daudzkārtēja visaugstākā līmeņa sacensību medaļniece Elisa Kristija piedalījusies arī trīs olimpiskajās spēlēs, kur gan pie godalgām tā arī nav spējusi tikt. Tāpēc viena no Lielbritānijas labākajām ziemas sporta veidu pārstāvēm ar lielām cerībām raudzījās 2022. gada Pekinas olimpisko spēļu virzienā, tomēr savas korekcijas tajā visā ieviesa Covid-19 pandēmija.

Britu ziemas sporta zvaigzne Elisa Kristija

Viena no pasaules vadošajām šorttrekistēm britu sportiste Elisa Kristija, finansiālu problēmu skarta, bijusi spiesta sākt strādāt Notingemas picērijā "Pizza Hut". ...

gallery icon
30

Lielbritānijā ziemas sporta veidi popularitātes ziņā krietni atpaliek no vasaras, tāpēc pie finansējuma pārdales Lielbritānijas Ministru kabinets vispirms “sita” tieši pa ziemas sporta veidiem. Kopumā ziemas sporta veidiem plānotā summa tika samazināta par aptuveni astoņiem miljoniem sterliņu mārciņu (aptuveni 9,35 miljoniem eiro.).

Līdzekļu trūkuma dēļ Lielbritānijas šorttrekistiem nebija iespēju doties ne uz Eiropas meistarsacīkstēm Gdaņskā (Polijā), ne pasaules čempionātu Dordrehtā (Nīderlandē), kur būtu bijusi iespēja tikt pie naudas balvām.

foto: Roland Hoskinsn/ANL/Shutterstock/ Vida Press
Olimpiskās spēles Elisai Kristijai pagaidām nesušas lielu vilšanos.

Ievērojamais finansējuma samazinājums pamudināja sportisti meklēt darbu, lai turpinātu ceļu uz savu mērķi – olimpisko spēļu godalgu. Tāpēc Skotijā dzimušajai slidotājai nekas cits neatlika, kā pieteikties darbam Notingemas pilsētas “Pizza Hut” picērijā par kurjeru.

foto: SplashNews.com/ Vida Press
Elisa Kristija, lai sakrātu naudu olimpiskajām spēlēm spiesta strādāt dažādus gadījuma darbus, tostarp iznēsāt picas.

30 gadus vecā sportiste neslēpj, ka gatava virzīties soli pa solim Pekinas olimpiskā zelta virzienā, kas būtu spožs veids, kā noslēgt sekmīgo sportistes karjeru, tāpēc šobrīd piestrādā picērijā un arī citviet, kur veic dažādus gadījuma darbus, lai iekrātu naudu Pekinas olimpiskajām spēlēm. Sportiste gan stāsta, ka viņas ikdiena tik un tā ir primāri pakārtota treniņprocesam.

foto: SplashNews.com/ Vida Press
Elisa Kristija, lai sakrātu naudu olimpiskajām spēlēm spiesta strādāt dažādus gadījuma darbus, tostarp iznēsāt picas.

Vēl 2017. gadā viņa bija pasaules čempione šorttrekā un Lielbritānijā gozējās dažādos sabiedrības krējuma pasākumos. Turklāt viņai bija draugs – ķīniešu izcelsmes ungāru šortrekists Šaolins Sandors Lī.

foto: AP/Scanpix
Britu šortreka zvaigzne kopā ar savu puisi - ungāru sportistu.

Elisa Kristija iepriekš publiski nav slēpusi, ka cietusi no depresijas un reizēm pat sevi apzināti savainojusi. Viņa joprojām turpina cīnīties ar šīm problēmām. Garīgās veselības problēmās sportistei varētu būt saasinājušās pēc vairākām neveiksmēm olimpiskajās spēlēs, kas pāraugušas pat emocionālā terorā no apkārtējiem.

Kristija savā olimpiskajā debijā 2010. gadā Vankūverā 19 gadu vecumā uz lieliem panākumiem necerēja, tomēr 500 metru distancē izcīnīja augsto 11. vietu. 2014. gadā Sočos viņa ieradās kā viena no favorītēm un reāla medaļu pretendente, tomēr trīs reizes pusfināla un fināla slidojumos tika diskvalificēta. Divas diskvalifikācijas tika piešķirtas pēc sadursmēm ar konkurentēm, bet viena par minimālu celiņa līnijas pārkāpšanu. Papildu visam Elisa bija spiesta izdzēsties no sociālajiem tīkliem, kad fanātisku Dienvidkorejas šorttreka fanu verbālie uzbrukumi un draudi kļuva neizturami. Viņi Kristiju vainoja dienvidkorejietes kritienā.

Pēc četriem gadiem Phjončhanā kristīja atkal bija medaļu pretendentu vidū, tomēr mājās pārbrauca ar divreiz labotu, bet beigās pārspētu olimpisko rekordu, bet ceturto vietu 500 metru distancē, jo finālā tika piedzīvots kritiens un medaļas gāja secen.

foto: Anthony Harvey/Shutterstock/ Vida Press
Viena no pasaules vadošajām šorttrekistēm britu sportiste Elisa Kristija vēl nesen gozējās ballītēs kopā ar sabiedrības krējumu.

Arī 1000 metru sacensības sākās cerīgi, tomēr sadursme pusfinālā, pēc tiek piešķirta diskvalifikācija, turklāt Elisa savainoja labo potīti. Šīs traumas dēļ 1500 metru starts beidzās ar asarām uz izstāšanos.

foto: REUTERS/SCANPIX
Phjončhanas olimpiskajās spēlēs medaļa bija tuvu, bet tā vietā tika gūts savainojums.

Savu neveiksmju joslu Elisa Kristija ir nolēmusi pārtraukt Pekinā, kur pieļauj iespēju startēt ne viens šorttrekā, bet arī ātrslidošanā. Iepriekš nav bijis daudz sportistu, kas, ko tādu darījuši, bet viens no tiem bijis arī mūsu Haralds Silovs.