foto: imago images/Sven Simon/Scanpix
Blaters par Ētikas pārkāpumiem saņēmis sešu gadu diskvalifikāciju
Bijušais FIFA prezidents Zeps Blaters.
Futbols
2021. gada 24. marts, 14:53

Blaters par Ētikas pārkāpumiem saņēmis sešu gadu diskvalifikāciju

Jauns.lv / LETA

Bijušais Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidents Zeps Blaters par vairākiem Ētikas kodeksa pārkāpumiem saņēmis jaunu sešu gadu diskvalifikāciju, trešdien vēsta FIFA.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Futbola jumtorganizācija Blateram un bijušajam ģenerālsekretāram Žeromam Valkem piemērojusi sešu gadu un astoņu mēnešu diskvalifikāciju no futbola. Tāpat abiem nāksies samaksāt 780 000 sterliņu mārciņu (aptuveni 904 000 eiro) lielu soda naudu.

Blateram jau iepriekš tika piespriesta diskvalifikācija, tāpēc trešdien pieņemtais lēmums stāsies spēkā vien šī gada oktobrī, kad būs beigusies iepriekšējā diskvalifikācija. Tikmēr Valkes diskvalifikācija stāsies spēkā no 2025. gada oktobra.

"Izmeklētāji secinājuši, ka Blaters un Valke negodprātīgi rīkojušies ar vairākiem maksājumiem, kas bija paredzēti klubu prēmijām par sniegumiem sacensībās, tiesnešiem, kā arī līgumiem, lai turpinātu sadarbību ar vairākiem darbiniekiem," teikts FIFA paziņojumā. "Tāpat abas minētas personas FIFA naudu izmantojušas personīgām vajadzībām."

Jau ziņots, ka FIFA iesniegusi kriminālprasību pret organizācijas bijušo prezidentu Zepu Blateru.

Kā apgalvo FIFA, Blaters organizācijas muzeja izveidei īrētā un renovētā ēkā tērējis 500 miljonus Šveices franku (apmēram 462 miljonus eiro), kas bija paredzēti futbola globālai attīstībai.

Zaudējumus nesošais muzejs bija Blatera lolots projekts.

FIFA prasībā pieminēts Blaters un citas personas, kuras bija saistītas ar līgumiem projekta realizācijai. FIFA apgalvo, ka 140 miljoni iztērēti ēkā, kura tai nepieder, bet vēl 360 sastāda summu, par kādu tai būs jāmaksā īre līdz pat 2045. gadam. Līgums noslēgts uz nosacījumiem, kas pilnībā neatbilstot tirgus situācijai.

Kā skaidroja FIFA ģenerālsekretāra vietnieks Alasdairs Bels, veiktajā auditā konstatētas aizdomīgas darbības un vadības kļūdas, kurām varētu būt krimināls raksturs, tāpēc iesaistītas varasiestādes, kas veiks izmeklēšanu. Tāpat pārbaudi veiks FIFA Ētikas komitejas.

FIFA muzejs atrodas desmitstāvu ēkā, kas pieder apdrošināšanas kompānijai un kurā ir arī 34 dzīvokļi un biroja telpas.

Šobrīd pret Blateru jau uzsāktas divas federālā līmeņa pārbaudes par maksājumiem viņa prezidentūras laikā. Tāpat izmeklēšana tiek veikta pret FIFA tagadējo prezidentu Džanni Infantino, kurš 2017. gadā izmantojis FIFA apmaksātu privātu lidmašīnu.

Vēl 2015. gada maijā Blateru amatā ievēlēja uz piekto termiņu, bet tikai dažas dienas vēlāk viņš paziņoja, ka atkāpsies no prezidenta posteņa. Blaters FIFA prezidenta amatā pavadīja 17 gadus.

Tajā pašā gadā viņš uz astoņiem gadiem tika diskvalificēts no jebkādām ar futbolu saistītām aktivitātēm, bet vēlāk termiņš tika samazināts par diviem gadiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās