foto: Zane Bitere/LETA
U-19 basketbola izlasi Latvijā notiekošajā Pasaules kausā trenēs Nikolajs Mazurs
Nikolajs Mazurs.
Basketbols
2021. gada 11. marts, 12:20

U-19 basketbola izlasi Latvijā notiekošajā Pasaules kausā trenēs Nikolajs Mazurs

Jauns.lv / LETA

Šovasar Latvijā gaidāmajā U-19 Pasaules kausā vīriešu valstsvienību vadīs Nikolajs Mazurs, ceturtdien vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

LBS vēsta, ka Mazuru galvenā trenera amatam virzījusi Treneru komisija, bet speciālistam labvēlīgu lēmumu pieņēma LBS valde.

16 komandu turnīrs no 3. līdz 11. jūlijam norisināsies trīs hallēs Rīgā un Daugavpilī. Spēles tiks aizvadītas "Arēnā Rīga", Olimpiskajā sporta centrā un Daugavpils Olimpiskajā centrā.

Tāpat LBS ceturtdien paziņoja, ka izlases kandidātu sarakstā iekļauti 25 basketbolisti. Četri trenējas un spēlē ārzemēs, vairāki savu klubu sastāvā piedalās Latvijas - Igaunijas līgas turnīrā.

Klubos neiesaistītie kandidāti sākot no nākamās nedēļas trīs reizes nedēļā varēs trenēties sporta zālē. Pirms čempionāta treniņnometne ierobežotam kandidātu skaitam sāksies maija beigās. Pagaidām kandidātu sarakstā ir tikai 2002. gadā dzimušie spēlētāji. Gadu jaunāku basketbolistu iesaistīšana būs iespējama, vienojoties ar U-18 izlases treneriem.

Mazurs no 2007. līdz 2015. gadam strādājis "VEF Rīga" sistēmā. 2015. gadā viņš galvenā trenera amatā kopā ar komandu ieguva Latvijas čempiontitulu. Nākamos četrus gadus viņš strādāja Krievijā un Gruzijā, bet kopš 2019. gada rudens vada "Ogre" komandu.

Karjeras laikā viņš arī vadījis Latvijas U-16, U-18 un U-20 izlases. 2013. gadā viņam kopā ar U-18 izlasi Eiropas čempionātā izdevās izcīnīt ceturto vietu, bet divus gadus iepriekš ar U-16 valstsvienību iegūta sestā vieta.

Jau ziņots, ka no Eiropas bez mājinieces Latvijas turnīrā piedalīsies Lietuva, Spānija, Serbija, Francija un Turcija, Āfrikas zonu pārstāvēs Mali un Senegāla, no Amerikas zonas spēlēs ASV, Kanāda, Argentīna un Puertoriko, bet no Āzijas/Okeānijas zonas - Austrālija, Ķīna, Dienvidkoreja un Japāna.

Pagaidām nav zināms, kad norisināsies izloze, bet kā pirms mēneša atklāja Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss, mājinieki tiks iekļauti izlozes pirmajā grozā. Tā kā iepriekšējā vasarā nenotika kontinentu U-18 turnīri, tad FIBA dalības vietas piešķīra, balstoties uz rangu.

Tāpat patlaban nav vēl zināms, kur priekšsacīkstēs spēlēs Latvijas izlase - Rīgā vai Daugavpilī. Šo lēmumu LBS pieņems sadarbībā ar izlases treneri. Pirms desmit gadiem notikušajā turnīrā latvieši apakšgrupu mačus aizvadīja Vidzemes Olimpiskajā centrā, Valmierā.

2011.gadā Latvijā notikušajā Pasaules kausā uzvarēja Lietuvas jaunie basketbolisti, bet par turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts Jons Valančūns. Turnīrā piedalījās tādi zināmi spēlētāji kā Dāvis Bertāns, Mateušs Ponitka, Rauls Netu, Kevins Pangoss, Dario Šaričs, Dags Makdermots, Tims Hārdevejs juniors, Džeremijs Lembs, Jānis Timma un citi.

Pasaules kausa izcīņa tiks rīkota saskaņā ar Latvijā spēkā esošajiem epidemioloģiskās drošības noteikumiem, kā arī FIBA izstrādāto Covid-19 protokolu.

Latvija U-19 Pasaules kausu uzņēma arī 2011.gadā, kad turnīrs norisinājās Rīgā, Valmierā un Liepājā.

Kā ierasts, viena no 16 turnīra dalībniecēm būs mājiniece, šajā gadījumā - Latvija. Iepriekš Latvija bijusi pārstāvēta trijos turnīros - 1999. gadā devītā vieta, 2011. gadā - desmitā vieta, 2019. gadā - 12. vieta.