foto: Evija Trifanova/LETA
Ja nevaram uzvarēt, kedas jākar uz nagliņas – basketbola eksperti nešaubās par Latvijas izlasi
Latvijas izlasē ir meistarīgāki spēlētāji, bet pirmā apļa zaudējums Bulgārijā bija negadījums – basketbola eksperti prognozē mūsu valstsvienības pārliecinošu revanšu.
Basketbols
2021. gada 20. februāris, 10:45

Ja nevaram uzvarēt, kedas jākar uz nagliņas – basketbola eksperti nešaubās par Latvijas izlasi

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvija izlasei ir meistarīgāks spēlētāju loks un plašāki spēlētāju resursi – vairāki basketbola eksperti prognozē pārliecinošu mūsu valstsvienības uzvaru Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē pret Bulgāriju, kura var pavērt ceļu uz finālturnīru.

Latvijas basketbola izlases vēsturē pēdējās divās desmitgadēs bijušas daudzas spēles ar “būt vai nebūt” mērauklu. Nereti tās nesušas vilšanos, ir iekrāta rūgta pieredze un pēdējais spēriens pa mūsu pašapziņu nav tālu jāmeklē – pirms diviem gadiem līdzīgā situācijā neizdevās izcīnīt uzvaru ar nepieciešamo punktu starpību Melnkalnē cīņā par ceļazīmi uz Pasaules kausa finālturnīru.

Latvijas izlases ceļu pretī dažādiem mērķiem pēdējos gados dažādos veidos aizšķērsojušas tādas komandas kā Puertoriko, Slovēnija, Beļģija, Vācija... Šo sarakstu varētu turpināt, tomēr neviena no iepriekš minētajām komandām nav liekama vienos svaros ar šodienas pretinieci Bulgāriju, kura FIBA veidotajā valsstsvienību rangā meklējama tālajā 49. vietā. Šis būs jauns stāsts, pirms kura uzrasktīšanas Jauns.lv aicināja dalīties savās priekšnojautās par gaidāmo spēli vairākus basketbola eskpertus. Visi vienbalsīgi izteica pārliecību, ka Latvijas izlase šovakar uzvarēs ar nepieciešamo punktu starpību un nākamgad spēlēs Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Jānis Blūms, Latvijas izlases bijušais kapteinis, pirms gada Bulgārijā bija ar 104:110 zaudētās spēles dalībnieks: Priekšnojautas ir labas, komanda ir labi sagatavojusies un iekšējā balss saka, ka uzvarēsim ar vismaz +10. Atkārtošu jau teikto – ja nevaram apspēlēt Bulgāriju, tad kaut kas mūsu basketbolā nav kārtībā. Ja atgriežamies pie pirmās spēles, tad atdevām jau uzvarētu maču, neinteleģenti nospēlējot galotni. Izcili neveiksmīgi. Ceru, ka secinājumi ir izdarīti. Gada laikā ir izveidojies komandas kodols, Daira Bertāna un Jāņa Timmas pievienošanās noteikti dos papildus motivāciju un pārliecību. Reāli skatoties, es bulgāriem neredzu nevienu ieroci. Jo vairāk domāju par šo spēli, jo lielāka ir pārliecība, ka uzvarai jābūt pārliecinošai. Protams, mēs nezinām, ko viņu treneri ir izdomājuši. Viņiem noteikti ir idejas, bet tām tad ir jāsakrīt ar izcili neveiksmīgu dienu mums pašiem. Taktiski vajadzētu vairāk izmantot Mārtiņu Meieru, pirmā spēlē parādīja, ka viņu zem groza nav kam nosegt. Neļaut brīvi elpot viņu saspēles vadītājam Dī Bostam, viņš faktiski ir vienīgais, kurš var uztaisīt spēli.”

Kārlis Muižnieks, Latvijas izlases bijušais treneris: “Priekšnojauta saka, ka viss būs kārtībā. Šādās spēlēs gan ir atbildības slogs un reti sanāk parādīt skaistāko basketbolu. Tā būs spēle, kurā nevar paļauties uz kaut ko vienu. Piemēram, var kaut kas neaiziet uzbrukumā, lai gan mums ir ieroči visās pozīcijās – no perimetra līdz groza apakšai. Šim Latvijas izlases modelim ir pietiekami liels potenciāls, lai vajadzības gadījumā uzvaru izcīnītu arī ar aizsardzību. Ar labu cīņassparu un mobilizāciju ir jāpietiek, lai uzvarētu Bulgāriju. Ja tas būs laukumā, tad neredzu riskus, lai mēs netiktu uz Eiropas čempionātu.

Kaspars Cipruss, Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs: “Mums ir ļoti labi izlase, spēlētāji ir savu komandu līderi FIBA Čempionu līgas un VTB līgas klubos. Ja teorētiski gribētu kādu spēlētāju savā sastāvā no Bulgārijas izlases, tad tas ir tikai Dī Bosts. Jāiet un jāpierāda, ka esam pārāki visās pozīcijās. No paša spēles sākuma nedrīkstam dot viņiem pārliecību.

Madars Bergmanis, basketbola komentētājs: “Kopš FIBA izveidojusi šādu kvalifikācijas turnīru sistēmu, cenšos principāli nekomentēt šīs organizācijas spēles. Man šķiet, ka tas būs saudzīgāk pret skatītājiem, jo citiem ir citas domas un negribu maisīties pa kājām ar savu personisko viedokli. Pēdējā laikā vairāk sanācis komentēt Lietuvas izlasi un nereti tās spēles sakritušas ar Latvijas izlasi, tādēļ par sīkām taktiskām niansēm nevaru spriest objektīvi. Man šī Bulgārijas izlase nešķiet ļoti bīstama komanda, visam vajadzētu būt kārtībā. Pirmajā spēlē gan bija diezgan neticams iznākums. Reizēs, kad esam zaudējuši pretiniekiem, kurus it kā vajadzētu uzvarēt, viņi ierasti spēlējuši ļoti pragmatiski. Pretinieki nereti izmanto to, ka Latvijas izlases un viss mūsu vīriešu basketbols vairāk ir reducēts uz pikenrolu un trīspunktu metieniem, kamēr grūti atrast spēlētājus, kuri regulāri var savākt atlēkušās bumbas. Arī aizsardzībā viens pret vienu pat vairākiem izlases spēlētājiem ir zināmas problēmas. Esam zaudējuši spēles, kurās pretinieki izmanto diezgan primitīvas metodes. Kā pēdējo spēli Bosnijā un Hercegovinā, kur viņi gandrīz kā hokejā bumbu tikai meta groza virzienā, gāja tai pakaļ un ar otro vai trešo reizi kaut kā iebakstīja grozā. Par spēli pret Bulgāriju ir cits stāsts un šajā ziņā man nav nekādas bažas – visasm vajadzētu būt kārtībā. Kopumā gan pēdējos divos kvalifikācijas turnīru ciklos rezultāti noteikti varēja būt labāki pat ar to sastāvu, kāds bija treneru rīcībā.

Bobo, basketbola līdzjutējs ar vairāk nekā 30 gadu stāžu: “Ja nevar vinnēt Bulgāriju ar vajadzīgajiem septiņiem punktiem, tad šiem puikiem ir stingri jāpārdomā savu dzīvi un dažiem varbūt jākar botas uz nagliņas. Bulgāriem nebūs Vezenkovs, mums ir labi sastāva papildinājumi. Uzvarēsim! Tā tam būs būt!

Mārtiņš Fomins, basketbola treneris, kura trīs audzēkņi (Ojārs Siliņš, Kristers Zoriks, Artūrs Žagars) šovakar pārstāvēs Latvijas izlasi: “Vajag uzvarēt un vajag uzvarēt nevis ar septiņiem, bet ar visiem 20 punktiem un vairāk. No trenera Imanta Pļaviņa esmu daudzreiz mācīts, ka šādās spēlēs nedrīkst apstāties nevienā brīdī – ja ir +20, jāturpina ar pilnu jaudu, labāko sastāvu un jāiet pēc +30. Te no paša sākuma ir jāuzspiež savi spēles noteikumi, jāparāda, kurš būs galvenais laukumā. Kaut vai brutālā veidā, atļautiem vai neatļautiem līdzekļiem ir jādara tas, kas viņiem nepatīk. Ideālā scenārijā jāiedod pirmais "knoķis" un tālāk jāpiebeidz. Neticu, ka bulgāriem divas reizes var trāpīties tāda "haļava" kā pirmajā spēlē. Raugoties uz taktiku, vienkāršoti droši vien ir divi varianti – izslēgt Bostu un ļaut spēlēt pārējiem vai neļaut pārējiem un mazāku uzmanību veltīt Bostam. Treneri noteikti ir visu izpētījuši, sagatavojuši un ir vairāki plāni. Šī ir reize, kad būtu grēks žēloties par pieejamo spēlētāju sastāvu. Ja šie paši spēlētāji būtu visās spēlēs, mums šajā ciklā vajadzētu būt tikai uzvarām. Tas gan ir stāsts par to, kā būtu, ja būtu... Tagad aktuāla ir viena spēle un ir pārliecība, ka viss būs kārtībā. Jāiet un jāizdara, mums ir ļoti interesanti spēlētāji un gandrīz visi aizvada ļoti labu sezonu savos klubos.”

Jānis Zeltiņš, Latvijas izlases bijušais treneris: “Bulgāru uzvara pirmajā aplī bija uz dullo,  bet tāds ir basketbols. Viens sasteigts metiens, kādam izteikts pieredzes trūkums. Meistarības ziņā esam pārāki, bet iznākums bija citādāks. Tādas spēles uzvarēt nav nemaz tik vienkārši. Manuprāt, ļoti svarīgs būs treneru faktors un izvēlētais sastāvs. Trāpīt uz tiem spēlētājiem, kuriem spēle iet no rokas tieši šajā vakarā un tajā pat laikā prast izmantot pārējos visas spēles laikā. Pie šodienas basketbola tempa noteikti vajadzēs iesaistīt vismaz 10-11 spēlētājus. Manuprāt, tas svarīgākajos brīžos pietrūka iepriekšējā līdzīgas nozīmes spēlē pirms diviem gadiem Melnkalnē. Negaidu, ka šī spēle būs tik viegla, kā daudzi pareģo. Mums ir jāuzvar un domāju, ka uzvarēsim ar vajadzīgo punktu skaitu. Roberts Štelmahers ir arī mans audzēknis, viņš vienmēr ir bijis cīnītājs un uzvaras atnāk pie tādiem spēlētājiem un treneriem. Es Robi telefoniski apsveicu pēc viņa pirmās uzvaras un ceru, ka būs iemesls piezvanīt arī pēc šīs spēles.”

Latvijas izlase nodrošinās vietu Eiropas čempionātā, ja uzvarēs Bulgāriju ar septiņu vai vairāk punktu pārsvaru. Uzvara ar mazāku punktu skaitu pēdējās ceļazīmes sadali atliks uz atlikušajām pirmdienas spēlēm, zaudējuma gadījumā vietu finālturnīrā nodrošinās pretinieki.

Bukmeikeri par spēles favorītu uzskata Latvijas izlasi, turklāt pēdējās dienakts laikā mūsējo uzvara tiek prognozēta arvien pārliecinošāka. Ja vakar tā tika prgnozēta ar deviņu punktu pārsvaru, tad spēles rītā jau ar 13 punktu pārsvaru. Tas faktiski sakrīt ar Jauns.lv uzrunāto basketbola ekspertu prognozēm – Latvijas izlase izcīnīs ceļazīmi uz Eiropas čempionātu.

Izlases galvenais treneris Roberts Štelmahers šodien ārpus pieteikuma atstājis Jāni Bērziņu, Arti Ati, Mārci Vītolu un Māri Gulbi. Pieteikumā būs Rolands Freimanis, Mareks Mejeris, Kristers Zoriks, Aigars Šķēle, Rihards Lomažs, Mārtiņš Laksa, Mārtiņš Meiers, Ojārs Siliņš, Kaspars Bērziņš, Artūrs Žagars, Jānis Timma un Dairs Bertāns.

Latvijas un Bulgārijas izlašu spēle “Arēna Rīga” laukumā sāksies pulksten 19.30 un tiešraidē to translēs TV6.