foto: USA TODAY Sports/Scanpix
Haralds Silovs nav nolicis malā sapni par olimpisko medaļu
Latvijas vienīgais ātrslidotājs Haralds Silovs turpina ticēt savam sapnim par olimpiskās medaļas izcīnīšanu. Ir pamats, jo Phjončhanā tika izcīnīta ceturtā vieta.
Citi sporta veidi
2021. gada 26. janvāris, 04:15

Haralds Silovs nav nolicis malā sapni par olimpisko medaļu

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas vienīgis ātrslidotajs Haralds Silovs šo sezonu jau pakārtojis nākamajai un joprojām nav nolicis malā savu sapni – izcīnīt medaļu pasaules čempionātā vai Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Pandēmijas situācijas dēļ zem lielas jautāmjuma zīmes pakļuvušo ātrslidošanas sezonu izglābuši holandieši ar sacensību sarīkošanu “burbulī”. Pasaules kausa izcīņas divi posmi un pasaules čempionāts – tieši tik īsa ātrslidošanas elitei ir šī sezona. Arī vienīgajam Latvijas pārstāvim Haraldam Silovam.

Pirmajās sacensībās aizvadītās nedēļas nogalē Silovs 5000 metru distancē izcīnīja 30. vietu, 1500 metros bija 25., bet savā kroņa disciplīn - masu startā - uzvarēja vienu starpfinišu, vēl trīs apļus pirms finiša bija līderis un ar trīs izcīnītajiem punktiem palika astotais.

“Šoreiz mana taktika bija uzbrukt un viss sanāca diezgan labi, 12. aplī izdevās uzvarēt sprintu. Negaidīju, ka amerikāņi upurēs vienu savu cilvēku, kurš ķers atrāvienu. Tas ir ļoti līdzīgi kā grupas braucienā riteņbraukšanā – citreiz peletons bēgļus neķer, citreiz kopīgi pastrādā un to izdara. Šoreiz noķēra un pēc tam man vairs nebija variantu tikt augstāk. Tas vispār bija ātrākais masu starta skrējiens, kādā esmu piedalījies. Kopumā rezultāti bija pietiekami labi un ir sajūta, ka nākamajos startos sportiskā forma būs vēl labāka,” sarunā ar Jauns.lv notikumus Hērenvēnā komentēja Silovs.

Šai sezonai Silovs sāka gatavoties pavasarī vēl pirmā pandēmijas viļna laikā, kad mājās klētī ierīkoja svaru zāli un joprojām to atceras ar prieku – paša radītajos apstākļos paticis strādāt vislabāk. Vasarā jau bija pirmais ledus un treniņi augstkalnu apstākļos Stelvio kopā ar Latvijas labāko biatlonistu Andreju Rastorgujevu un kalnu riteņbraucēju Mārtiņu Blūmu. Tad trīs mēnešu treniņnometne Vācijas pilsētiņā Inzelē. Tikai sacensību kā nebija, tā nebija.

“Bija brīdis, kad šķita – sezonas nebūs vispār. Prieks, ka holandieši uzņēmās iniciatīvu, prieks atkal sacensties. Šī sezona ir tik īsa, ka mentāli jau esmu ar skatu nākamajā. Viss darbs vairāk ir fokusēts uz nākamo gadu, uz olimpisko kvalifikāciju un pašu Pekinas olimpiādi,”atklāj Silovs.

Iepriekšējā sezonā Silovs strādāja kopā ar Norvēģijas izlasi, taču šī sadarbība tika pārtraukta. “Tas bija mans lēmums un nekādu lielu domstarpību nebija. Ar viņiem ļoti daudz laika iztērēju ceļošanai, arī treniņu plāni viņu jaunajam trenerim bija atšķirīgi no maniem. Vasarā paveicu lielu darbu ar riteņbraukšanas treneri Jāni Mūsiņu un LOV ārstu Jāni Kaupi. Pandēmijas dēļ šoreiz pirmais ledus bija mēnesi vēlāk nekā ierasts – tikai jūlijā. Augustā bija šorttreka nometnes Latvijā un augstkalnē Itālijā. Man kā bijušajam šorttreka pārstāvim tie noteikti nāk par labu un droši vien pirms olimpiskās sezonas šāda veida treniņus vajadzēs vēl vairāk. Pēc tam Inzelē trīs mēnešus trenējos kopā ar Šveices izlasi. Arī viņi  uzsvaru liek uz masu startu, viņu līderis Livio Vengers man ir ļoti labs sparinga partneris. Kopumā sezonai iznāca sagatavoties labi, arī augstkalnes eksperiments kopumā vērtējams kā pozitīva pieredze,” par gatavošanos šai sezonai stāsta Silovs.

Tiesa, pandēmijas dēļ pavisam maz sanācis piestrādāt pie tehnikas lietām – slidzābakiem, slieču uzlabošanas. Dažādu ierobežojumu dēļ nav bijusi iespēja tikt pie vajadzīgajiem speciālistiem.

Haraldam šī ir jau 20. sezona slidošanā – gan šorttrekā, gan ātrslidošanā. “Mani joprojām motivē paša pārliecība, ka nekur tālu no līderiem neesmu un zinu, ka varu. Nav tā, ka slidošanas pasaule stāv uz vietas. Parādās jauni materiāli, arvien pilnveidojas slidošanas tehnika. Man tas visu laiku ir izaicinājums. Nezinu iemeslus, bet man ir izstrādājušies savi slidošanas stereotipi un tos ir jālauž. Par to visu laiku ir jāpiedomā un tas nav nemaz tik vienkārši. Ātrslidošana vispār ir ļoti tehnisks sporta veids. Līdz olimpiādei ir palicis tikai viens gads un tas jau būs visu vai neko laiks,” atklāj Haralds.

Latvijas vienīgā ātrslidotāja izpratnē šis visu vai neko būtu mērāms kā pjedestāls pasaules čempionātā vai olimpiskajās spēlēs. “Tas būtu milzīgs gandarījums. Šobrīd man ir sakrājusies laba masu startu pieredze un pašam šķiet, ka esmu pieredzējušāks un veiksmīgi nolasu dažādas taktiskās situācijas,” piebilst ātrslidotājs.

Tuvākie plāni saistīti ar nākamo Pasaules kausa posmu un pēc tam sekojošo pasaules čempionātu Hērenvēnā. Līdz pat februāra vidum būs jādzīvo burbulī, tomēr neesot tik traki, ka sportisti neredzētu saules gaismu. Tikšanās ar personām ārpus burbuļa ir liegta, tomēr ir atļautas gan pastaigas ārpus viesnīcas teritorijas, gan ātrslidotājiem tik populārie riteņbraukšanas treniņi. Arī uz slidošanas arēnu katrs var doties ar savu personīgo transportu.

Šonedēļ Hērenvēnā sacensību programma būs tāda pati – pirmajā dienā masu starta pusfināls, otrajā 1500 metru distance un masu starta fināls, trešajā 5000 metru distance. Protams, gan Pasaules kausa posmā, gan pasaules čempionātā lielākās cerības tiks saistītas ar masu startu. “Pašam šķiet, ka fiziskās formas rādītāji iet uz augšu un labāko sportisko formu sasniegšu tuvākajā laikā. Tā tas bija saplānots un to priekšā saka arī izjūtas,” ar cerībām uz īsās sezonas noslēgumu raugās Silovs.