foto: scanpix
Zviedrijas un Baltkrievijas olimpiskajam varonim Tomijam Salo piespriests cietumsods
Tomijs Salo mirkli pēc savas vēsturiskās kļūdas, kas kļuva par Baltkrievijas prieka mirkli.
Sporta zvaigznes
2021. gada 22. janvāris, 04:31

Zviedrijas un Baltkrievijas olimpiskajam varonim Tomijam Salo piespriests cietumsods

Jauns.lv

49 gadus vecajam bijušajam hokeja vārtsargam Tomijam Salo, kurš 1994. gadā palīdzēja Zviedrijai pirmo reizi kļūt par olimpiskajiem čempioniem, piespriests divu mēnešu cietumsods.

Kā vēsta zviedru medijs “Aftonbladet”, Tomijs Salo atzinis savu vainu satiksmes negadījuma izraisīšanā, kad pie stūres bija sēdies pamatīgā alkohola reibumā. Kā ziņo laikraksts, Salo asinīs tika fiksētas 3,06 promiles alkohola.

Zviedrija atļautais alkohola daudzums asinīs, ar ko drīkst vadīt transporta līdzekli, ir 0,2 promiles, bet līdz vienai promilei tiek traktēts kā spēcīgs alkohola reibums.

Zviedrijas prese vēsta, ka Salo vadītā automašīna ietriekusies šosejas barjerā netālu no Šēpingas pilsētas. Pēc negadījuma bijušais hokeja vārtsargs esot iemidzis pie stūres, kāpēc izveidojies pamatīgs sastrēgums. Ierodoties policijai, negadījuma vaininieks tika trasts mierīgi guļam savā automašīnā.

Neraugoties uz atzīšanos, bijušā hokejista advokāti ir gatavi iesniegt apelāciju, jo uzskata, ka tiesas spriedums ir pārāk bargs.

Tomijs Salo 10 sezonas savā karjerā pārstāvējis Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubus Ņujorkas “Islanders”, Edmontonas “Oilers”, Kolorādo “Avalanche”, kopumā aizvadot 526 mačus. Nacionālā varoņa statusu Salo gan ieguva 1994. gadā, kad 23 gadu vecumā, esot pamatvārtsargs, aizveda valstsvienību līdz Lilehammeres olimpisko spēļu zelta medaļām, tiekot iekļautam arī sacensību simboliskajā izlasē. Salo piedalījies arī astoņos pasaules čempionātos, no kuriem septiņos izcīnījis medaļas (viena zelta, divas sudraba un četras bronzas).

Pasaules hokejā gan Salo visspilgtāk atmiņā palicis ar pieļauto rupjo kļūdu Soltleiksitijas olimpisko spēļu ceturtdaļfinālā pret Baltkrieviju, kas mūsu kaimiņvalstij ļāva sasniegt visu laiku lielāko panākumu hokejā – olimpisko spēļu pusfinālu.

Tomijs Salo hokejista karjeru noslēdza dzimtenē 2007. gadā “Frolunda” rindās. Pēc tam viņš turpinājis darboties hokejā, esot dažāda līmeņa Zviedrijas komandu galveno treneru, treneru un ģenerālmenedžeru amatos. Pēdējā darba vieta viņam bija pēc spēka ceturtās līgas (Division 2) kluba SK “Hedemora” galvenā trenera amatā, ko pameta 2019. gada decembrī.