foto: AFP/Scanpix
Kovaļčuks pievienojies Hārtlija vadītajai Omskas "Avangard"
Iļja Kovaļčuks.
Hokejs
2020. gada 27. decembris, 15:32

Kovaļčuks pievienojies Hārtlija vadītajai Omskas "Avangard"

Jauns.lv / LETA

Krievu hokejists Iļja Kovaļčuks karjeru nolēmis turpināt Kontinentālās hokeja līgas (KHL) vienībā Omskas "Avangard", kurā par galveno treneri strādā Latvijas izlases stūrmanis Bobs Hārtlijs.

Lai arī līguma finansiālā puse netiek atklāta, zināms, ka Kovaļčuks ar dzimtenes klubu noslēdzis divu gadu līgumu.

37 gadus vecais uzbrucējs, kurš pēc aizvadītās Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezonas bija neierobežoti brīvais aģents, pagājušajā sezonā 46 spēlēs Vašingtonas "Capitals", Losandželosas "Kings" un Monreālas "Canadiens" rindās izcēlās ar desmit vārtiem un 16 rezultatīvām piespēlēm.

"Capitals" komandā viņš septiņās spēlēs izcēlās ar vārtiem un trim piespēlēm, bet 23.februārī tika aizmainīts no "Canadiens" uz Vašingtonas klubu. Astoņās izslēgšanas spēlēs uzbrucējs nopelnīja vienu rezultatīvu piespēli, bet viņa pārstāvētā "Capitals" Austrumu konferences pirmajā kārtā piekāpās Ņujorkas "Islanders".

"Canadiens" rindās viņš pagājušajā sezonā 22 spēlēs iekrāja 6+13. Monreālas vienība uzbrucēju 3.janvārī ieguva no "Kings", kuras sastāvā viņš 17 mačos atzīmējās ar trim "goliem" un sešām piespēlēm.

Kovaļčuks 2018.gada 1.jūlijā ar "Kings" parakstīja trīs gadu līgumu par kopējo summu 18,75 miljoni ASV dolāru, taču klubs no hokejista atteicās pērnā gada 17.decembrī. Iepriekš viņš piecas sezonas KHL čempionātā pārstāvēja Sanktpēterburgas SKA, ar kuru 2015. un 2017.gadā izcīnīja uzvaru izslēgšanas spēlēs.

Pēc atgriešanās NHL, uzbrucējs 110 spēlēs iekrāja 26 vārtus un 34 piespēles.

Uzbrucēju 2001.gadā ar pirmo numuru NHL draftā izraudzījās Atlantas "Trashers" (tagad Vinipegas "Jets"). Karjeras laikā viņš pārstāvējis "Trashers", Ņūdžersijas "Devils", "Kings", "Canadiens" un "Capitals" vienības, kurās kopumā aizvadījis 926 spēles, iekrājot 876 rezultativitātes punktus (443 vārti un 433 piespēles). 40 izslēgšanas spēlēs viņa rēķinā 11 "goli" un 17 piespēles.

Karjeras laikā Kovaļčuks sešas sezonas spēja gūt vismaz 40 vārtus, bet 2012.gadā kopā ar "Devils" arī sasniedza Stenlija kausa finālu, kurā sešās spēlēs atzīts "Kings" pārākums.

Kovaļčuks NHL karjerā arī bijis iekļauts līgas zvaigžņu pieciniekā, bet 2003./04.gada sezonā viņš arī ieguva Morisa Rišāra vārdā nosauktu balvu, ko saņem līgas labākie vārtu guvēji regulārajā sezonā, jo kopā ar Riku Nešu un Džeromu Iginlu spēja gūt 41 "golu".

Krievijas izlases rindās Kovaļčuks 2002.gadā izcīnīja olimpisko bronzu, bet pirms diviem gadiem olimpisko atlētu izlase ar uzbrucēju sastāvā izcīnīja zeltu.

"Avangard" šosezon ar 52 punktiem 38 spēlēs ieņem otro vietu Austrumu konferencē.