foto: AP/Scanpix
NBA sezonu sāk četri latvieši. Vai visi to arī pabeigs?
Dāvis Bertāns NBA sezonas pirmajās nedēļās būs vienīgais no Latvijas basketbolistiem, kuru laukumā redzēsim regulāri un ar būtisku lomu komandas mērķu sasniegšanā.
Basketbols
2020. gada 22. decembris, 17:15

NBA sezonu sāk četri latvieši. Vai visi to arī pabeigs?

Māris Siliņš

Jauns.lv

Šonakt pēc Latvijas laika tiek dots starts Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) 75. sezonai un pirmo reizi starta šāvienu kā pasaules spēcīgākās basketbola līgas spēlētāji sagaida uzreiz četri latvieši – Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns, Anžejs Pasečņiks un Rodions Kurucs, kuram jau sezonas atklāšanas spēle pret Goldensteitas "Warriors".

Spītējot Covid-19 pandēmijai, NBA ir šķietami tikusi galā ar drošības izaicinājumiem un ar nelielu novēlošanos sāks teju pilnvērtīgu regulāro sezonu. Katrai komandai tajā paredzētas 72 spēles, bet maija sākumā jāsākas izslēgšanas spēļu turnīram. Pāragri zīlēt, kāds būs šis basketbola maratons bez līdzjutēju klātbūtnes tribīnēs, vai tas kaut kā ietekmēs komandu un atsevišķu spēlētāju motivāciju laukumā. Latvijas basketbola līdzjutējiem nekas būtiski nav mainījies – lielākā daļa mūsējo pārstāvēto klubu spēļu būs skatāmas naktī, bet pie rīta kafijas krūzes jau varēsim aplūkot veiksmīgāko darbību kopsavilkumu.

Porziņģa veselība kā “Mavericks” panākumu stūrakmens

Dalasas “Mavericks” līderis Luka Dončičs aizvadīs savu trešo NBA sezonu, viņš tiek uzskatīts par galveno favorītu uz līgas vērtīgākā spēlētāja (MVP) titulu un ir grūti iedomāties, ka komanda ar šādu līderi varētu neiekļūt izslēgšanas spēlēs. To savās prognozēs apliecina arī bukmeikeri. Kāds Dalasai paredz pat otro vietu spēcīgajā Rietumu konferencē, vairākums – ceturto pēc abām Losandželosas vienībām “Lakers” un “Clippers”, kā arī Denveras “Nuggets”.

Lai sasniegtu ko vairāk un pretendētu uz titulu, Doncičam un visai “Mavericks” organizācijai jācer, ka sezonas izšķirošajos brīžos vesels būs arī Kristaps Porziņģis. Dončiča – Porziņģa dominanti pavasarī pārtrauca latvieša gūtais meniska savainojums. Lai kā latviešu līdzjutējiem to negribas redzēt, taču Porziņģis ir traumatisks spēlētājs un savā karjerā nav aizvadījis nevienu pilnu sezonu. 2018./19. gada sezona pilnībā tika izlaista ceļgala krustenisko saišu plīsuma dēļ, pārējās Kristaps dažādu iemeslu dēļ vienmēr izlaidis divciparu spēļu skaitu. Ja liekam visu karjeru kopā, savainojumu dēļ Porziņģis nav piedalījies 39,7 procentos regulārās sezonas spēļu. Liepājnieks izlaidīs arī jaunās sezonas sākumu un laukumā varētu parādīties ne ātrāk kā janvārī. Ja viss būs labi, Porziņģis noteikti rādīs zvaigžņotu basketbolu. Pērn regulārajā sezonā tie bija vidēji 20,4 punkti spēlē, izslēgšanas spēlēs pat 23,7. Apmēram turpat jābūt uzstādītai arī jaunās sezonas latiņai.

Cik labs iepriekšējā sezonā bija Dalasas uzbrukums, tik slikta aaizsardzība. Tiek lēsts, ka aizmainot snaiperi Setu Kariju uz Filadelfiju un vietā saņemot Džošu Ričardsonu, komandas jauda uzbrukumā samazināsies, taču aizsardzība iegūs pavisam citus vaibstus. Turklāt vēl viens papildinājums Džeims Džonsons ir ar solīdu cīņu praksi kikboksā un MMA. Tiešā veidā tā diez vai noderēs, bet spēlētājs, kurš gatavs nospēlēt “kauls kaulā” ir vērtīgs ieguvums.

Bertāns blakus divām zvaigznēm

Vašingtonas “Wizards” nometnē pēc divu sezonu pārtraukuma atkal ir pamats cerībām sasniegt izslēgšanas spēļu turnīru un kā viens no komandas stūrakmeņiem ar piecus gadus ilgu un 80 miljonus dolāru vērtu līgumu tika parakstīts snaiperis Dāvis Bertāns. Protams, viņš būs trešās lomas spēlētājs pēc abām “Wizards” superzvaigznēm Bredlija Bīla un šoruden iegūtā Rasela Vestbruka. Fantastiska ārējā līnija, tomēr spēles laikā bumba ir tikai viena. Būs interesanti paskatīties, kā to dalīs Bīls ar Vestbruku un cik daudz tā nonāks Bertāna rokās. Iepriekšējā sezonā Dāvis vidēji ik mačā izmeta 8,7 tālmetienus ar 42,4 procentu precizitāti un guva 15,4 punktus.

Bukmeikeri paredz, ka “Wizards” Austrumu konferencē būs 7. vai 8. vietā, bet nekādi ne zemāk par desmito, kas dotu iespēju spēlēt tā saucamajā “play-in” kārtā pirms izslēgšanas spēļu turnīrā. Tajā piedalīsies katras konferences 7. līdz 10. vietas ieguvēji. Pirms sezonas tiek prognozēts, ka Vašingtona paliks aiz Milvoki, Filadelfijas, Bruklinas, Maiami, Bostonas un Toronto komandām. “Wizards” vājā vieta joprojām tiek norādīta spēle aizsardzībā, kas iepriekšējā sezonā līdzās Klīvlendas “Cavaliers” bija sliktākā visā līgā. Kā vēl viens traucēklis augstāku rezultātu sasniegšanai tiek minēts pieredzes trūkums – 13 komandas spēlētājiem ir tikai trīs vai mazāk NBA sezonu pieredze. “Mūsu mērķis ir ne tikai iekļūt izslēgšanas spēlēs, bet nokļūt tur no iespējami augstākas vietas,” Vašingtonas sakarā jau par veterānu sauktais 28 gadus vecais Bertāns intervijā “Sporta studijai” izteica apņēmību atkal nokļūt izslēgšanas spēļu basketbolā, ko trīs reizes izbaudīja kā Sanantoio “Spurs” spēlētājs.

Pasečņikam dots mēnesis sevis pierādīšanai

Vašingtonas “Wizards” apcirkņos joprojām ir Andrejs Pasečņiks, kurš novembrī vienojās ar kluba vadību atvirzīt pilna apmēra garantētā 1,5 miljonus vērtā līguma termiņu līdz 1. februārim. Līdz tam Pasečņika kontā ieripos alga no minimālā kontrakta, bet spēlētājam jāpierāda sava lietderība komandai. Pirms gada Pasečņika nokļūšana NBA bija vairāku apstākļu sakritība, kad traumu dēļ no “Wizards” sastāva izkrita teju visi centra pozīcijas spēlētāji. Anžejs savu iespēju izmantoja, tomēr viņu nevar saukt par stabilu “Wizards” rotācijas spēlētāju. Pašlaik viņa pozīcijā ir vēl vismaz četri konkurenti ar vērtīgākiem līgumiem un pie citiem apstākļiem viņš droši vien vairs nebūtu komandas sarakstos. Ja atceramies vasarā aizvadīto NBA iepriekšējās sezonas noslēguma burbuli, tad tajā “Wizards” treneris Skots Brūks latvietim uzticējās pavisam maz. Bukmeikeru uzņēmums “Olybet” piedāvā pat izdarīt likmes, vai Pasečņikam pēc 1. februāra būs garantētais līgims ar “Wizards” un kā daudz reālāka iespēja ir tā, ka Pasečņiks nepaliks NBA apritē.

Kurucs starp titula pretendentiem

Bruklinas “Nets” ar divām superzvaigznēm Kevinu Durantu un Kairiju Īrvingu tiek minēti pie NBA čempionu titula pretendentiem un kaut kas mazāks par konferences finālu tiks uzskatīts par neveiksmi. Tā tas izskatās uz papīra, taču nereti jau dzirdētas bažas par abu līderu iespējamajām veselības problēmām, bet komandas jaunajam trenerim Stīvam Nešam kā viens no galvenajiem uzdevumiem būs labas komandas “ķīmijas” izveidošana. “Nets” ir ļoti plašs līdzvērtīgu spēlētāju loks, kurā Rodiona Kuruca vieta izskatās tuvāk spēlētāju rotācijas beigu galam. Maza iespēja, ka Kurucs varētu tikt pie vairāk nekā 20 minūšu spēles laika kā savā debijas sezonā vai vismaz 14,6 minūtēm, kā pērn. Visticamāk – būs mazāk, un katra nokļūšana laukumā būs kā sevis apliecināšanas iespēja. Labā ziņa, ka Nešs intervijā portālam “Nets Daily” paslavēja cēsnieku un piebilda, ka Kuruca spēlē redz lielu nākotni un novērtē viņa paveikto darba apjomu. Citādi gan Nešs neslēpa, ka pie pašreizējā “Nets” sastāva dziļuma Kurucs cīnās par iespēju būt starp rotācijas spēlētājiem.