foto: AFP/Scanpix
Pandēmijas upuri: NBA superzvaigznes Dončičs un Hārdens pamatīgi pieņēmušies svarā. FOTO
Luka Dončičs pagājušās sezonas izslēgšanas spēlēs bija vizuāli krietni slaidāks.
Basketbols
2020. gada 16. decembris, 13:03

Pandēmijas upuri: NBA superzvaigznes Dončičs un Hārdens pamatīgi pieņēmušies svarā. FOTO

Jauns.lv

Covid-19 pandēmijas laikā viegli neklājas arī profesionāliem sportistiem, kam ne visu laiku līdz šim bijis ļauts trenēties ārpus savām dzīvesvietām. Tāpat lielai daļai problēmas sagādā arī nepārtrauktā neziņa par nākotni, jo ilgstoši nebija skaidrs, kad atsāksies sacensības.

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) pārstāvji noteikti nebija pašā sliktākajā situācijā, jo vairumam vadošo komandu spēlētāju nemaz tik liela dīkstāve un neziņa par nākotni pēc pagājušās sezonas noslēguma nesanāca, tomēr diviem spēlētājiem tas radījis visai pamanāmas ķermeņu transformācijas.

Pirms iepriekšējās NBA sezonas noslēguma Orlando burbulī visai radikālas ķermeņa pārmaiņas bija veikuši vairāki basketbolisti – pamanāmākie Nikola Jokičs un Dvaits Hovards, kuri bija acīmredzami notievējuši, dramatiski samazinot tauku procentu ķermenī. Tomēr tagad pirms jaunās sezonas daži gājuši pretējā virzienā.

Kristapa Porziņģa komandas biedrs Dalasas “Mavericks” rindās 21 gadu vecais slovēņu brīnumbērns Luka Dončičs nekad nav bijis starp kalsnākajiem un ātrākajiem basketbolistiem, tomēr tagad, šķiet, viņa ķermenis kļuvis vēl kuplāks. Saspēles vadītāja pozīcijā spēlējošais Dončičs pagājušajā NBA sezonā pie sava auguma 201 centimetrs svēra aptuveni 104 kilogramus, tagad izskan runas, ka viņš varētu būt kļuvis par aptuveni pieciem kilogramiem smagāks.

Jādomā, ka tas ne uz ilgu laiku, jo NBA spēlētājiem sezonas laikā ir vidēji trīs līdz četras spēles nedēļā un mazāk intensīvi treniņi teju katru dienu, kad noturēt svaru sezonas sākuma līmenī ir teju neiespējami, ņemot vērā, ka Dončiča vidējais spēles laiks bija virs 33 minūtēm mačā. Jādomā, ka arī šosezon nebūs īpaši mazāk, it īpaši sezonas sākumā, kad no ceļgala operācijas atlabst Kristaps Porziņģis.

"Mavericks" basketbola zvaigznes no Eiropas - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs

NBA kluba Dalasas "Mavericks" sastāvā spēlē divas basketbola zvaigznes no Eiropas - latvietis Kristaps Porziņģis un slovēnis Luka Dončičs

gallery icon
16

Dončiča sniegumu svara pieaugums īpaši būtiski nav ietekmējis, jo jau otrajā pārbaudes spēlē, kurās vadošie NBA spēlētāji īpaši neiespringst un lieki enerģiju netērē, Luka 29 minūtēs guva 27 punktus, izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas un atdeva četras rezultatīvas piespēles. Teju atbilstoši ierastajiem superzvaigznes standartiem. Tomēr vērīgākie abu pārbaudes spēļu vērotāji piefiksējuši, ka jau tā ne pārāk ātrais Dončičs laukumā kļuvusi vēl lēnāks – redzēsim, uz cik ilgu laiku un kā tas ietekmēs viņa un “Mavericks” komandas sniegumu.

Cits starpsezonas “transformers” ir pagājušās sezonas NBA rezultatīvākais spēlētājs 31 gadu vecais Džeimss Hārdens. Arī viņš allaž ticis pieskaitīts “būdīgajiem” basketbola aizsargiem, jo pie viņa 196 centimetrus garā auguma svars bijis aptuveni 100 kilogramu. Tagad šķiet, ka Hārdens krietni ticis pāri centneram.

Arī šim ir visai pamatots skaidrojums. NBA punktu mašīna jau ilgstoši cer tikt aizmainīts uz citu komandu, kas pēc viņa domām varētu kļūt par pretendenti uz čempiontitulu. Viņa domas nemainīja arī Rasela Vestbruka samainīšana ar Džonu Volu un vērtīgie starpsezonas papildinājumi garajā galā Kristiana Vūda un Demarkusa Kazinsa personās. Hārdens jau nosaucis komandas, uz kurām būtu gatavs doties – tās ir Rodiona Kuruca pārstāvētā Bruklinas “Nets”, Filadelfijas “76ers” un Maiami “Heat”, par to, vai komandas mēģinās un spēs vienoties, uzzināsim, visticamāk, jau tuvākajā laikā.

Džeimss Hārdens atgriežas laukumā pēc starpsezonas

Covid-19 pandēmijas laikā viegli neklājas arī profesionāliem sportistiem, kam ne visu laiku līdz šim bijis ļauts trenēties ārpus savām dzīvesvietām. ...

gallery icon
8

Tāpat Hārdena izskata maiņa varētu būt saistīta ar faktu, ka viņš trenējies mazāk nekā komandas, jo pēc NBA noteiktā Covid-19 ierobežošanas protokola pārkāpumiem, bija spiests doties pašizolācijā. Ignorējot līgas aizliegumu piedalīties publiskos pasākumos ar vairāk nekā 25 cilvēku dalību, Hārdens bija devies uz repera Lil Baby dzimšanas dienas ballīti Atlantā. Sociālajos tīklos no šī pasākuma netrūka materiālu, kas apliecināja, ka Hārdens diezgan klaji ignorējis aizliegumus, turklāt atradies tur bez sejas aizsargmaskas.