foto: LETA
Fogelis: kamaniņu sportā šobrīd ir daudz izaicinājumu - būs jāpieņem ātri un nekļūdīgi lēmumi
Līdzšinējais FIL ģenerālsekretārs Fogelis (attēlā) prezidenta amatā nomainīja Jozefu Fendtu, kurš savus pienākumus pildīja vairāk nekā 26 gadus.
Citi sporta veidi
2020. gada 20. novembris, 21:05

Fogelis: kamaniņu sportā šobrīd ir daudz izaicinājumu - būs jāpieņem ātri un nekļūdīgi lēmumi

Jauns.lv / LETA

Kamaniņu sportā šobrīd ir daudz izaicinājumu, tāpēc būs jāpieņem ātri un nekļūdīgi lēmumi, pēc ievēlēšanas Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas (FIL) prezidenta amatā uzsvēra Einars Fogelis.

Jau ziņots, ka Fogelis bija vienīgais kandidāts uz FIL prezidenta amatu un piektdien notikušajā kongresā saņēma vienbalsīgu biedru atbalstu. Viņš ir pirmais Latvijas pārstāvis, kurš vadīs kādu no olimpisko sporta veidu starptautiskajām federācijām.

Fogelis ir gandarīts par biedru uzticību, uzsverot, ka jāturpina iesāktais darbs. "Paldies visiem, tā ir milzīga uzticība, kas ir jāattaisno," pauda Fogelis.

Līdzšinējais FIL ģenerālsekretārs Fogelis prezidenta amatā nomainīja Jozefu Fendtu, kurš savus pienākumus pildīja vairāk nekā 26 gadus.

"Diezgan ilgu laiku strādājām kopā un jau pirms vairākiem gadiem prezidents man uzdeva jautājuma, vai būtu gatavs pārņemt stafeti, ja biedri atbalstītu. Toreiz piekritu. Tas ir diezgan ilglaicīgs darbs, kas no kolēģu puses tika novērtēts," stāstīja Fogelis.

Kā lielāko izaicinājumu jaunajā amatā viņš min kamaniņu sporta sabiedrības atbalstu apstākļos, kad Covid-19 pandēmija ietekmējusi sporta pasauli.

"Nav vienkārša un viegla situācija ne pašmāju sportā, ne starptautiskajā arēnā. FIL galvenais uzdevums ir, lai kamaniņu sporta sabiedrība būtu vesela un būtu drošībā, lai varētu sportiskā ziņā aizvadīt sezonu tā, kā plānots. Tāpat jāsniedz atbalsts nacionālajām federācijām šajā situācijā. Jau nākamajā nedēļā turpināsim iesākto darbu sadarbībā ar Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) un Pekinas olimpisko spēļu rīkotājiem. Līdz olimpiskajām spēlēm ir nepilns pusotrs gads. Šobrīd ir daudz darāmā un izaicinājumu - būs jāpieņem ātri un nekļūdīgi lēmumi," skaidroja Fogelis.

FIL administratīvais darbs notiek Zalcburgā un Berhtesgādenē, taču FIL prezidents savus pienākumus var veikt no mītnes zemes.  

"Šobrīd pasaule ir mainījusies un daudz kas notiek digitālajā vidē. Arī šodienas kongress bija ļoti liels izaicinājums, jo pirmo reizi notika attālināti. Jau kopš marta liela daļa darba notikusi attālināti, ļoti maz tiekoties klātienē. Nekādu komunikācijas problēmu nav, taču tiešie kontakti vienmēr ir svarīgi," uzsvēra Fogelis.

Fogelis ir arī Latvijas Sporta Federāciju padomes (LSFP) prezidents un Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) valdes priekšsēdētājs.

"LSFP pavasarī plānotas vēlēšanas, un esmu solījis biedriem strādāt līdz termiņa beigām. Tālāk būs atkarīgs no tā, kāda būs kopējā situācija un biedru viedokļi," teica Fogelis.

Viņa vadītajā LOV ar jauno gadu gaidāmas izmaiņas, jo tās funkcijas, kas saistītas ar valsts finansējuma sadali sportistiem, uzņemsies Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) un sporta veidu federācijas.

"Ikdienas algotais darbs man ir saistīts ar LOV. FIL nav algots amats. Šie uzdevumi, kurus uzdod LOV akcionāri, ir man un darba kolektīvam skaidri un saprotami. Strādājam šajā virzienā, mums ir noteikti termiņi," komentēja Fogelis.

Kongress Austrijā notika ar speciālu valdības atļauju, kuru saņēma tikai FIL valdes locekļi, izejot ļoti stingras Covid-19 pārbaudes gan savās mītnes zemēs, gan ierodoties Austrijā. 

"Ievērojot drošības mērus un pateicoties Austrijas Sporta ministrijas gādībai, varējām aizvadīt šo kongresu," teica Fogelis, kuram, atgriežoties dzimtenē, būs jāievēro Latvijas Ministru kabineta (MK) noteikumi attiecībā uz pašizolāciju. 

Jau nākamajā nedēļā Insbrukā sāksies jaunā Pasaules kausa sezona, kurā sacensības tiks aizvadītas tikai Eiropā, izņemot noslēgumu, kad iecerēti mači 2022.gada Pekinas olimpisko spēļu trasē.

"Ļoti ceram aizvadīt pilnvērtīgu sezonu. Protams, ka zem jautājuma zīmes ir Pasaules kausa posms Ķīnā, jo viņi ir ieviesuši vēl daudz stingrākus ierobežojumus attiecībā uz iebraukšanu no ārvalstīm. Strādājam pie šī jautājuma, taču mums ir arī rezerves varianti, ja Ķīnā būs kādas izmaiņas. FIL ir ļoti stipra komanda un spēcīgs atbalsts no starptautiskajiem partneriem, tajā skaitā SOK. Darīsim visu, lai sportisti varētu realizēt savus mērķus," secināja Fogelis.

Līdzšinējais prezidents vācietis Jozefs Fendts februārī paziņoja, ka kongresā pametīs organizācijas prezidenta amatu. Kongresam bija jānotiek jūnijā, bet Covid-19 pandēmijas dēļ tas tika pārcelts uz rudeni.

73 gadus vecais vācietis amatu pametis pēc vairāk nekā 26 gadu darba. Viņš savu lēmumu pamatoja ar to, ka vēlas vairāk laika veltīt privātajai dzīvei.

Fendts 1994.gada 8.februārī pēc Berta Izatiča nāves tika apstiprināts par FIL pagaidu prezidentu, bet tā paša gada 25.jūnijā viņš FIL kongresā tika oficiāli ievēlēts amatā. Kā vērtē pati FIL, 1976.gada olimpiskā vicečempiona vieniniekos Fendta vadībā FIL kļuva par mūsdienīgu federāciju. Viņš izveidoja FIL biroju, sekmēja standartizētu drošu ķiveru ieviešanu un atbalstīja mazāko valstu asociācijas.

Fogelis par FIL ģenerālsekretāru strādāja kopš 2018.gada vasaras, bet pirms tam kopš 1994.gada viņš bija FIL viceprezidents tehniskajos jautājumos. Viņš ir arī Fendta pēctecis Starptautiskās Olimpisko ziemas sporta veidu federāciju asociācijas (AIOWF) revidenta amatā.