foto: AFP/Scanpix
Semenja vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā
Dienvidāfrikas Republikas vidējo distanču skrējēja Kastera Semenja.
Citi sporta veidi
2020. gada 17. novembris, 17:28

Semenja vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā

Jauns.lv / LETA

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) vidējo distanču skrējēja Kastera Semenja vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā, lai apstrīdētu Starptautiskās Vieglatlētikas savienības ("World Athletics") lēmumu, kas paredz, ka sievietēm ar paaugstinātu testosterona līmeni organismā ir jālieto to ierobežojoši medikamenti, lai piedalītos starptautiskās sacensībās.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Semenja pagājušajā gadā Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) zaudēja lietā, kurā apstrīdēja "World Athletics" lēmumu, kas nosaka, ka sportistēm ar paaugstinātu testosterona līmeni ir liegts piedalīties sacensībās, kuru garums ir 400 metri līdz jūdze.

Tikmēr Šveices federālā tiesa septembrī paziņoja, ka tā nevar pārskatīt CAS pieņemto lēmumu, taču var izvērtēt vai konkrētā instance, pieņemot lēmumu, nav rīkojusies prettiesiski, kas šajā gadījumā netika konstatēts.

"Mēs iesūdzēsim "World Athletics" Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Saglabājam cerību, ka "World Athletics" atzīs savu kļūdu un atcels noteikumus, kas liedz Semenjai piedalīties sacensībās," otrdien paziņoja sportistes advokāts Gregs Nots.

Skrējējām, kuras neatbilst šiem noteikumiem, jāstartē citās disciplīnās vai jāsacenšas ar vīriešiem, ja viņas atsakās lietot medikamentus, kas pazemina testosterona līmeni.

Šī iemesla dēļ Semenja bija spiesta pārkvalificēties uz 200 metru skriešanas disciplīnu. Viņa jau iepriekš norādīja, ka nelietos testosteronu ierobežojošus medikamentus.

29 gadus vecā sportiste ir DĀR komandas sastāvā dalībai nākamā gada Tokijas olimpiskajās spēlēs, taču nav zināms, cik garu distanci viņa skries.

Semenja ir iepriekšējo divu olimpisko spēļu čempione 800 metru skrējienā. Tāpat viņas kontā ir trīs pasaules čempionātu zelta medaļas un viena bronza.

"World Athletics" un Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) atzinušas, ka sievietēm ar augstāku testosterona līmeni ir ievērojamas priekšrocības. To apstiprinājuši rezultāti 2011. un 2013.gada pasaules čempionātos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās