foto: Karate.com
VIDEO: latviešu "Lāčplēsis" noliedz saistību ar "Islāma valsti" un saglabā pasaules čempiona zelta jostu
Edgars Skrīvers atklājis, ka iesauku "Lāčplēsis" viņam devuši vecāki.
Citi sporta veidi
2020. gada 9. novembris, 12:03

VIDEO: latviešu "Lāčplēsis" noliedz saistību ar "Islāma valsti" un saglabā pasaules čempiona zelta jostu

Jauns.lv / LETA

Latvijas karatē cīkstonis Edgars Skrīvers svētdien ASV aizstāvēja "Karate Combat" čempiona zelta jostu, portālu Jauns.lv informēja cīkstoņa pārstāvji.

Skrīvers, kura iesauka ir "Lāčplēsis", ceturtajā raundā ar tehnisko nokautu uzvarēja Krievijas pārstāvi Mirzubeku Tebujevu, kļūstot par divkārtējo pasaules čempionu "Karate Combat" organizācijā.

Skrīvers šo vieglā svara čempiona titulu izcīnīja pērnā gada septembrī, trešajā raundā ar tehnisko nokautu uzvarot brazīlieti Luisu Viktoru Roču. Viņš kļuva par pirmo organizācijas "Karate Combat" čempionu.

foto: Karate.com
Edgars Skrīvers atklājis, ka iesauku "Lāčplēsis" viņam devuši vecāki.

“Uzvara ar TKO (tehnisko nokautu) un Zelta josta paliek mūsu mājās - Latvijā,” pēc cīņas teica Edgars Skrīvers.

Skrīvers plašu sabiedrības rezonasi izraisīja 2017. gadā, kad sacensībās Zviedrijā ringā devies "Islāma valsti" slavinošas dziesmas pavadībā. Toreiz Skrīvers cīnījies ar Zviedriju pārstāvošo Fernando Floresu. Piesakot latvieti Skrīveru, tika atskaņota viņa izvēlēta kompozīcija, kas izrādījās "Salil al-Sawarim" - islāma džihādistu slavas dziesma. To, par ko šajā dziesmā ir runa, nav sapratis neviens, atskaitot kādu skatītāju publikā, kurš prot arābu valodu.

Cīņā ar pretinieku latvietis arī uzvarējis, un gan pirms, gan pēc cīņas lietojis žestus, kas liecina par ticību Allāham. Zviedru mediji pieļauj, ka cīņas turnīra organizētāji gluži vienkārši nav zinājuši, ka Skrīvera izvēlētā dziesma ir "Islāma valsts" gluži vai himna. To pašu vēlāk norādījis arī Skrīvers, kurš neesot zinājis, par ko ir šī dziesma.

foto: Publicitātes foto
Edgars Skrīvers (pa vidu) pēc pasaules čempiona jostas saglabāšanas.

Skrīvers arī iepriekš turnīros parādījis, ka ir uzticīgs islāmam. Piemēram, kādā turnīrā Vācijā Latvijas cīkstonis pat dziedājis līdzi dziesmai un rādījis žestu "Dievs ir viens".

Tagad viņš video materiālā, kurā stāsta par gatavošanos cīņai un savu dzīvi, pauž nožēlu par notikušo, jo viņš nav vēlējies izrādīt nekāda veida radikalitāti, jo tā nekādā veidā neatbilst Korānā rakstītajam. Gan sižetā par Edgara dzīvi, gan kadros pirms un pēc tikko notikušās cīņas noprotams, ka "Lāčplēsis" ir islāmticīgs un ticība ir tas, kas viņam dzīvē palīdz.

Skrīvers ar "Karate Combat" organizāciju līgumu parakstīja 2018. gada septembrī. "Karate Combat" ir organizācija, kas apvieno karatistus un MMA cīkstoņus ar karatē bāzi. Noteikumi paredz sitienu tehniku stājā ar MMA cimdiņiem, atļauti ir arī metieni un īsu sēriju sitieni parterī, bez laušanas un žņaugšanas paņēmieniem parterī.

Sižets par Edgaru Skrīveru no 22:15 (vēlāk arī cīņa pret Mirzubeku Tebujevu):