foto: Evija Trifanova/LETA
“Latvijas klubu basketbolu nevajag novērtēt par zemu!” Jānis Gailītis gaida sezonas pirmo Rīgas un Ventspils derbiju
"VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis, ka mači pret ventspilniekiem ir īpaši.
Basketbols
2020. gada 17. oktobris, 03:58

“Latvijas klubu basketbolu nevajag novērtēt par zemu!” Jānis Gailītis gaida sezonas pirmo Rīgas un Ventspils derbiju

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas klubu basketbola pēdējās desmitgades spožākā izkārtne - “VEF Rīga” pret BK “Ventspils” – savu aktualitāti nav zaudējusi arī jaunajā sezonā. Pirms šīvakara savstarpējās spēles abas komandas Latvijas – Igaunijas čempionātā tikušas pie trīs uzvarām trīs mačos.

“Ventspilī var mainīties spēlētāju sastāvs, var samazināties budžets – tā sportā var gadīties. Taču tur ir basketbola kultūra, tu ieej zālē un zini – tur ir basketbols. Var būt tā, ka tur nenāk skatītāji, bet spēlētāji zina – viņi spēlē Ventspilī. To nevar panākt ar vienas sezonas darbu, tā ir vēsture un tādēļ tas vienmēr būs derbijs. Latviešu spēlētājiem noteikti ir tā sajūta,” rīdzinieku treneris Jānis Gailītis “VEF Rīga” veidotajā podkāstā norādīja, ka arī šajā sezonā abu komandu spēles būs īpaši principiālas.

Šodien atkal viss sākises ar divām nullēm uz tablo un tiesnešu bumbas iemetienu. Bukmeikeri par izteiktiem favorītiem uzskata “VEF Rīga” un tā droši vien domā arī liela daļa līdzjutēju. Tomēr pārāk dažādas ir komandu šīs sezonas iespējas. Rīgā komanda veidota ar skatu uz FIBA Čempionu līgu un tam atvēlēts apmēram miljons eiro. Tikmēr Ventspilī pēc politiskām peripetijām ap pilsētas brīvostu par vienu ievērojamu sponsoru kļuvis mazāk un ar sajoztu jostu arī iespējas ir vismaz divas reizes mazākas kā galvaspilsētā. Taču, nespēlējot Eiropas klubu turnīros un sastāvu pulcējot tikai cīņai par vietējām medaļām, Ventspilī ir savākts itin solīds komandas kodols.

“Tos latviešu spēletājus, kurus gribējām un varējām atļauties, faktiski arī dabūjām. Lielākais robs ir spēka uzbrucēja pozīcijā. Bija atbraucis viens lietuvietis, bija vēl dažas ieceres, bet pagaidām ir tā, kā ir. Mums ļoti vajadzētu vēl vienu gudru spēlētāju, kurš ir tiešām augstas klases meistars vismaz kādā vienā komponentē. Vajag laiku, lai pievilktu jaunos, kuriem būs lielāka atbildība. No pretiniekiem mums bail nav. Varu laukuma malā palikt traks, ja redzēšu, ka kāds necīnās, ka nekrīt pēc bumbas. Mēs cīnīsimies!” sarunā ar Jauns.lv pirms sezonas sacīja BK “Ventspils” jaunais galvenais treneris Gints Fogels.

Ventspilnieki sezonu sāka ar trīs uzvarām Liepājā (92:91), pār “Latvijas Universitāti” (91:85) un Ogrē (83:76). Pati pārliecinošākā iznāca pirms nedēļas Ogrē, kur kurzemnieku izredzes uz panākumu tika vērtētas viszemāk. Tas bija Ventspils vēstījums visiem – norakstīt mūs par ātru. Basketbola līdzjutēji ar stāžu skaita, kura jaunība pienākusi Mārim Gulbim, kurš ar vidēji mačā gūtiem 32 punktiem ir šābrīža karstākais spēlētājs visā līgā. Ventspilnieki pirmās trīs spēles aizvadījuši ar faktiski septiņu spēlētāju rotāciju, jaunajiem tiekot pie limitētām spēles minūtēm. Tā ventiņiem ir gan stiprā, gan vājā vieta. No vienas puses pamatsastāvs spēlē bez lieka stresa, bez bailēm tikt nomainītiem, bez sarežģītām shēmām. No otras puses, ilgtermiņā ar šādu spēlētāju sastāva rotāciju iestāsies pagurums un tā var notikt arī vienas spēles ietvaros – “VEF Rīga” ar pilnu spēlētāju aptveri joņos visas 40 minūtes.

“VEF Rīga” galvenais treneris Jānis Gailītis uzskata, ka pašmāju čempionātā vairs nevar dalīt komandas vājās un stiprās: “Latvijas klubu basketbolu nevajag novērtēt par zemu. Tas nav tik atlētisks vai ar daudziem individuāli augstas klases basketbolistiem. Taču tas ir ar ļoti gudriem spēlētājiem un labiem treneriem. Uzskatu, ka kārtība mūsu komandās ir stipri augstāka nekā vienā otrā VTB līgas klubā. Šeit zini – ja slikti nospēlēsi, tad zaudēsi.”

Rīdzinieki sezonas pirmajās spēlēs noskrējuši visus – 81:63 pret Ogri, 104:63 pret Liepāju, 105:90 pret Valmieru. Ja nav sanācis, vismaz kāda “VEF Rīga” spēles apskate šoruden ir tā vērta.  Tas ir pavisam citādāks vefiņš, kas laimi meklē ātrā un atlētiskā basketbolā. Ātri un atlētiski leģionāri, jaunais komandas līderis Aigars Šķēle, Kristera Zorika pieteikums pieaugušo basketbolā. Līdzvērtīgs sastāvs ar vismaz desmit spēlētāju rotāciju!
“Sastāva komplektācijā šoreiz vairak esam nodrošinājušies pret traumām. Jo mazāk spelētāju, jo lielāka slodze – tas viss sakrājas. Lai nodrošinātu stabilitāti, vajadzīgas arī līdzvērtīgas maiņas. Redzot, kāda ir situācija, var sanākt, ka spēļu nebūs daudz. Ar divpadsmit labiem spēlētājiem kā komanda varam augt arī treniņos. Lielā izmaiņa – mums nav smagais centrs kā pirms gada bija Krajina, bet ir spēlētāji, kuri ir ātri un patīk skriet. Svarīgi neuzspiest viņiem tikai savu basketbolu, svarīgi panākt viņiem pretī. Piemēram, iedomājieties pērno sezonu ar Jāni Blūmu sastāvā – diez vai viņš tā gribētu spēlēt. Tagad galvenais mūsu uzdevums – kā skriet un domāt reizē,” par rīdzinieku jauno spēles modeli saka Gailītis.

Statistiķi saskaitījuši, ka kopš 2009. gada abas komandas dažādos turnīros aizvadījušas 65 spēles, 34 no tām uzvaru svinot rīdziniekiem. Ja nu pašmāju basketbolā šosezon meklēt kādu odziņu, tad VEF un Ventspils spēle varētu būt īstā vieta.