foto: REUTERS/SCANPIX
Baltkrievijas drošībnieki lidostā aizturējuši basketbola superzvaigzni Jeļenu Ļevčanku
Jeļena Ļevčanka Baltkrievijas izlases kreklā Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.
Sporta zvaigznes
2020. gada 30. septembris, 11:58

Baltkrievijas drošībnieki lidostā aizturējuši basketbola superzvaigzni Jeļenu Ļevčanku

Jauns.lv

Baltkrievijas varas iestādes trešdienas, 30. septembra, rītā aizturējušas valsts slavenāko basketbolisti Jeļenu Ļevčanku, kura ir aktīva pašlaik kaimiņvalstī notiekošo protestu atbalstītāja. Kā ziņo Baltkrievijas prese, Ļevčanka aizturēta par līdzdalību tautas manifestācijās

Kā vēsta baltkrievu mediji, Ļevčanka šorīt sazinājusies ar savu  advokātu Mihailu Kiriļuku, kuram atklājusi, ka aizturēta Minskas lidostā. Slavenā basketboliste bija ieradusies lidostā, lai dotos uz plānotu ārstēšanos un rehabilitāciju ārzemēs. Ļevčankas mobilais tālrunis esot izslēgts un viņa nogādāta Ļeņina rajona iekšlietu pārvaldē, jo piedalījusies nelikumīgos masu pasākumos.

Mihails Kiriļuks vietējiem medijiem apstiprinājis šo informāciju, tobrīd piebilstot, ka nebija zināms, kad sportistei paredzēta tiesa, bet par šo esot jābūt skaidram tuvāko 72 stundu laikā pēc aizturēšanas. Tas viss notika daudz ātrāk, jo jau dienas otrajā pusē Baltkrievijas presē parādījās informācija, ka viņai piespriestas 15 diennaktis ilgs administratīvais arests.

Baltkrievijā pagaidām netiek ziņots par citu sportistu aizturēšanu.

Viņa tika apsūdzēta par piedalīšanos protesta akcijās 23. augustā un 27. septembrī, kā pierādījumus izmantojot fotogrāfiju, kas publicēta viņas instagrama kontā, un kādu sporta ziņu vietnes "Pressbol" publikāciju. Pati Ļevčanka tiesā norādīja, ka neatceroties, kur tajā laikā atradusies, bet esot vienkārši staigājusi pa ielām.

Ļevčenka kopš 2001.gada spēlējusi Baltkrievijas izlasē, tostarp piedaloties arī olimpiskajās spēlēs. Viņa ir trīskārtējā Eirolīgas bronzas medaļniece un trīskārtējā Eiropas čempionāta pusfināliste un 2007. gada Eiropas čempionāta bronzas medaļniece. Viņa arī piedalījusies Pekinas un Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

37 gadus vecā Jeļena Ļevčanka ir aktīva pret negodīgajiem prezidenta vēlēšanu rezultātiem notiekošo protestu atbalstītāja. Viņa bija viena pirmajām sportistēm, kura parakstīja sporta sabiedrības atklāto vēstuli, nosodot prezidenta vēlēšanu viltošanu un pieprasot pārmaiņas valstī. Viņa aktīvi piedalījusies arī dažādās protesta akcijās un filmējusies video materiālos, ar kuriem aicina pašreizējo valsts varu piekāpties protestētājiem.

Viens no spilgtākajiem Ļevčankas publiskajiem citātiem bija šāds: "Neviens nevar saprast šādas drošības spēku nežēlības būtību. Varas iestādes izmanto vecās metodes - represēt, iebiedēt, sist. Lai cilvēks paslēptos bedrē un būtu kluss. Viņi tikai to spēj. Bet garu nevar nogalināt. Šī jau ir pavisam cita tauta."

Ļevčanka uzskatāma par slavenāko Baltkrievijas basketbolisti, kura daudzas sezonas spēlējusi arī WNBA, kļūstot par vicečempioni, savulaik pārstāvējusi dažādas Eiropas vadošās komandas (Jekaterinburgas UGMK, Viļņas "Teo", Stambulas "Galatasaray", Krakovas "Wisla" un daudzas citas. Savulaik Rietumvirdžīnijas Universitāti absolvējusī basketboliste pēdējos gados spēlēja Ķīnā, bet pagājušajā sezonā Libānas čempionātā.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9. augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994. gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Arī Eiropas Savienība vēlēšanu rezultātus neatzīst.