foto: Ieva Makare/LETA
Sandis Kleins: "Tas Briedis, kuru zinu un kādu atceros, ir reāli stiprs"
Jau sestdienas vakarā ilgi gaidītā Supersērijas finālcīņa starp Mairi Briedi un Junieru Dortikosu.
Citi sporta veidi
2020. gada 26. septembris, 06:25

Sandis Kleins: "Tas Briedis, kuru zinu un kādu atceros, ir reāli stiprs"

Māris Siliņš

Jauns.lv

Šovakar Minhenē Mairis Briedis un kubietis Juniers Dortikoss cīnīsies Pasaules boksa supersērijas finālā, pie viena sadalot arī IBF pasaules čempiona jostu un žurnāla “The Ring” titulu. Kāda būs ilgi gaidītā cīņa, kurš ir favorīts? Ar Briedi iepriekš strādušie treneri Sandis Kleins un Elvis Mihaiļenko par nelielu favorītu uzskata tieši Mairi.

Sandis Kleins ar Briedi strādāja sešus gadus, kopā ar viņu Mairis citā Vācijas pilsētā Dortmundē pārspēja Marko Huku un pirmo reizi kļuva par pasaules čempionu. Pēc zaudējuma supersērijas pirmajā sezonā pret Oleksandru Usiku abu ceļi pašķīrās. “Pēc tās cīņas dzīvē daudz kas sakārtojās - gan komandā, gan ārpus tās. Ja būtu uzvarējis cīņu, iespējams, karjera nebūtu gājusi uz augšu,” tā notikušo šonedēļ atcerējās pats Briedis. Tomēr nenoliedzami, ka Sandis Kleins ir treneris, kurš Brieža iespējas pārzina ļoti labi.

Adaptīvāks un fiziski izturīgāks

“Briedis ir favorīts un patiešām gribu, lai viņš šo cīņu uzvar. Latvijā pašlaik nav neviena cita boksera, kas varētu izpildīt kaut ko tādā līmenī. Ja Mairis vinnēs, mums vēl kādu laiku šī ažiotāža turpināsies un tas būs ieguvums visam boksam,” treneris Kleins ļoti cer uz bijušā audzēkņa uzvaru.

Maira Brieža pretinieks Supersērijas finālā - Juniers Dortikoss

Pasaules boksa supersērijas finālā šogad sacentīsies latvietis Mairis Briedis un kubietis Juniers Dortikoss. Pašlaik 34 gadus vecais Briedis 27 cīņās ...

gallery icon
30

Pirms gaidāmās cīņas ir ļoti daudz neskaidrību – abi bokseri nav cīnījušies vairāk nekā gadu, ir daudz nezināmā par sagatvošanās posmu, jaunas vēsmas ieviesīs cīņa bez skatītājiem.

foto: Paula Čurkste/LETA
Boksa treneris Sandis Kleins augstu vērtē sava bijušā audzēkņa Maira Brieža izredzes uzvarēt Pasaules boka supersērijas otrās sezonas finālā.

“Briedis kopš 2016. gada ir kļuvis par īstu profesionāli, tādā režīmā strādā četrus gadus un tāpēc ir pirmais pasaules rangā. Tas Briedis, kuru zinu, kādu atceros un, ceru – tāds viņš paliks -, ir reāli stiprs. Arī viltīgāks. Protams, Dortikoss nav slikts bokseris, bet... "Instagram" fotogrāfijās var redzēt, ka Dortikoss vēl jūlijā bija atlaidis vēderiņu, tikmēr Briedis trenējās. Mairis būs labākā formā. Ja cīņa būs ilgāka par sešiem raundiem, tad viennozīmīgi Briedis uzvarēs, tur kādā desmitajā raundā varam gaidīt nokautu. Atceramies kaut vai pēdējās cīņas. Briedim pret Glovacki vispār bija maz boksa, vairāk nesaprotamu lietu, tādēļ to nevaram ņemt nopietni. Toreiz turpat Rīgā Dortikoss desmitajā raundā nokautēja Endrjū Tabiti, kurš jau pirms cīņas bija pārguris. Ar visu to Tabiti tādā izdzīvošanas režīmā noturējās līdz desmitajam raundam. Ar Briedi tā nebūs, viņam ap desmito raundu tikai atvērsies otrā elpa, viņa izturība ir divreiz lielāka. Mairis ļoti labi redz boksu, cīņas gaitā prot adaptēties. Uzskatu, ka cīņas sākumā vajadzīga mazliet nogaidoša taktika, kaut kur neuzskriet uz Dortiksa sitienu kādā sitienu apmaiņā. Kubieša arenāls nav ļoti plašs. Ja Briedis nekustēsies uz Dortikosa labo roku, tad viņam vispār nav variantu. Jā, ir labs kreisais džebs, bet ar to nevar nokautēt Briedi. Esmu dzirdējis, ka Briedim treniņos bijuši pat divmetrīgi sparinga partneri. Dortikosa augums ir 1,91 metrs, bet viņam ir ļoti plašs roku vēziens – 2,03 metri. Tātad Briedis ir radījis līdzīgus un vēl saežģītākus apstākļus jau treniņos, lai cīņas gaitā varētu turēt vajadzīgo distanci. Tiesa, Dortikoss ir nomainījis treneri un nevar izslēgt iespēju, ka viņa arsenālā būs kaut kas jauns. Lieku uz Briedi, tomēr atcerēsimies, ka tas ir bokss. Atcerēsimies neseno Aleksandra Povetkina cīņu, kurš pēc diviem nokdauniem nākamajā raundā nokautēja Diljenu Vaitu. Šādā līmenī visu var izmainīt viena epizode, viens veikmīgs sitiens,” gaidāmās cīņas iespējamos pavērsienus analizē Sandis Kleins.

FOTO: Briedis noliek gar zemi Glovacki, kļūst par čempionu un bildina mīļoto

Latvijas boksa zvaigzne Mairis Briedis sestdien "Arēnā Rīga" nokautēja poli Kšištofu Glovacki un savā īpašumā ieguva Pasaules Boksa organizācijas (WBO) ...

gallery icon
192

Dortikoss sit visur -  pa rokām, pleciem, kaklu, var ielaist pa pakausi

Eiropas vicečempions profesionālajā boksā, tagad treneris un boksa translāciju komentētājs televīzijā Elvis Mihaiļenko ar Briedi strādāja viņa profesionālās karjeras pirmsākumos, bet gaidāmas cīņas scenāriju redz citādāk nekā Kleins.

“Abi ir pieredzējuši bokseri, cienīgi viens otra un ļoti motivēti. Nezinu, kādas bija Brieža treniņu iespējas. Dortikoss dzīvo Maiami un tur viņam treniņu un  sparinga partneru iespējas bija ierastajā līmenī. Briedim ir iespēja noķert pretinieku pirmajos raundos. Visticamāk, no Dortikosa varam gaidīt nekaunīgu, uzbrūkošu agresīvu boksu jau cīņas sākumā. Briedim noteikti būs iespējas viņu sagaidīt un uzvarēt cīņas sākumā. Ja nē, būs grūti, Dortikoss savus pretiniekus prot nokausēt. Mēdz teikt, ka Dortikoss ir diezgan vienveidīgs, bet viņš var nemitīgi uzbrukt, kāpināt tempu un tas nes uzvaras. Ja vari šo stilu pārlauzt un likt viņam darīt ko citu – lūdzu, tā ir tava cīņa, esi čempions! Ja Briedis nenokautēs sešos raundos, pēc tam bus sarežģītāk. Dortikoss ir savā veidā rupjš bokseris. Viņš sit visur – pa rokām, pleciem, kaklu, var ielaist pa pakausi. Varbūt ne tik atkāti, kā to izdarīja Glovackis. Tāds bokss prasa daudz spēka, šī cīņa abiem būs fiziskās gatavības tests. Teikšu, ka piecdesmit pret piecdesmit cīņa ar mazu pārssvaru Brieža pusē,” savu prognozi izteica Mihaiļenko.

Sestdienas boksa vakars Minhenē sāksies ap 22:00 pēc Latvijas laika. Maira Brieža cīņa ir vakara centrālais un noslēdzošais notikums, kas varētu sākties tuvāk pusnaktij.

Kur skatīties

  • Helio iTV klienti šo cīņu varēs redzēt, abonējot TV3 Film+Sport paku (9,99 EUR/mēn.). TV3 Sport 3 kanālā – ar komentāriem latviešu valodā; TV3 Sport 4 kanālā – ar komentāriem krievu valodā.
  • Savukārt «Shortcut» klientiem un pārējiem «Tet» klientiem būs iespēja iegādāties cīņas tiešraidi īpaši izveidotā kanālā: «WBSS Final: Briedis vs. Dorticos» – Shorcut.lv lapā». Pirkumu par atsevišķo kanālu varēs veikt tikai Shortcut.lv tīmekļa vietnē, bet skatīties visās Shortcut vidēs (Shortcut aplikācijā «Smart» televizoros, telefonos un planšetēs, kā arī datorā, web vidē).
  • Cīņas tiešraide būs pieejama īpaši izveidotā TV3 Sport kanālā (TV3 Sport 3), nākamās paaudzes televīzijā Go3 (jebkurā no plāniem, kurā iekļauts sports), pie partneriem Bite un Tele2, kā arī Home3, Tet, Baltcom un LMT.