foto: EPA/Scanpix
Rebeka Koha paziņo, ka beidz sportistes karjeru
Latvijas visu laiku titulētākā svarcēlāja Rebeka Koha likusi punktu sportistes karjerai.
Citi sporta veidi
2020. gada 5. augusts, 11:59

Rebeka Koha paziņo, ka beidz sportistes karjeru

Jauns.lv

Latvijas labākā svarcēlēja Rebeka Koha sarunā videosarunā ar Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) vadību prezidentu Žoržu Tikmeru, ģenerālsekretāru Kārli Lejnieku, Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) valdes priekšsēdētāju Einaru Fogeli un saviem treneriem Eduardu Andruškeviču un Viktoru Ščerbatihu paziņojusi, ka noslēdz sportistes karjeru.

LOV valdes priekšsēdētājs Einars Fogelis, atklājot sarunas gaitu pavēstīja: "Šodien videokonferences laikā Koha paziņoja, ka noslēdz sportistes karjeru. Respektējot Rebekas izvēli un sakot paldies par ieguldīto darbu, vienojāmies, ka līdz 1.09. saņemsim rakstisku iesniegumu par izstāšanos no LOV un finansējuma apturēšanu."

Jauns.lv jau ziņoja, ka LOK prezidents Žoržs Tikmers vakar paziņoja, ka vēlas ātri tikt skaidrībā ar Rebekas Kohas nākotnes plāniem sportā. 

"Gribu skaidrību par Rebekas Kohas sportiskajiem plāniem un dalību Olimpiskajās spēlēs, tāpēc rīt, 5.augustā uz sarunu esmu aicinājis sportistes trenerus Eduardu Andruškeviču un Viktoru Ščerbatihu, kā arī Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) vadītāju Einaru Fogeli," teikts Tikmera paziņojumā.

foto: Zane Bitere/LETA
Latvijas Olimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks (no kreisās), LOK prezidents Žoržs Tikmers, Latvijas Olimpiskās vienības valdes priekšsēdētājs Einārs Fogelis, smagatlētikas treneri Eduards Andruškevičs un Viktors Ščerbatihs tikšanās laikā, kurā pārspriež svarcēlājas Rebekas Kohas karjeras turpmākos plānus.

Jauns.lv jau ziņoja, ka 26. jūlija vakarā Latvijas labākā svarcēlāja 22 gadus vecā Rebeka Koha savā "Instagram" kontā pārsteidza daudzus sporta draugus, paziņojot, ka nolēmusi pāriet islāmticībā ar visām no tā izrietošajām sekām.

Galvenais iemesls ticības maiņai bija attiecības ar savu līgavaini 21 gadu veco Kataras diska metēju Moazu Mohamedu Ibrahimu. Tieši ar viņu kopā Turcijā savu laiku pēdējās dienas arī pavada Latvijas sportiste.

Rebekas Kohas treneri sākotnēji nemaz nebija informēti, uz kurieni Koha devusies, Andruškevičs izteica versijas: uz Turciju vai Kataru, no kurām pirmā izrādījās patiesa.

Viņš arī medijiem atklāja, ka sportistei līdzi iedota individuāla treniņu programma, kas gan esot apjoma ziņā krietni mazāka nekā ierastā. Iemesls tam esot Rebekas problēmas ar veselību. Viņa jau ilgāku laiku cīnās ar ceļgalu problēmām, kas liedz darboties uz pilnu jaudu un sportistei nepieciešams slodzes samazinājums.

Par Kohas veselības problēmām informēta ir arī LOV, kur sportistei tika veiktas pārbaudes, kurās gan līdz šim nav izdevies noteikt, kāpēc radušās problēmas ar ceļiem.

Šīs likstas Rebekas treneru korpusam rada bažas, vai sportiste būs spējīga pilnvērtīgi sagatavoties uz nākamo gadu pārceltajām Tokijas Olimpiskajām spēlēm, kurās Koha bija nobriedusi cīnīties par medaļām. Šīs pavērsiens treneriem radījis šaubas, vai sportiste vispār vēlas vēl turpināt trenēties tādā apjomā, kā darījusi līdz šim.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Rebeka Koha maija sākumā paziņoja par saderināšanos ar savu mīļoto vīrieti - Kataras sportistu Moazu Mohamedu Ibrahimu.

Koha ir divkārtēja Eiropas čempione, viena sudraba medaļa un viena bronzas, divas reizes triumfējusi pasaules čempionātā junioriem, divas reizes pasaules čempionātos izcīnījusi bronzas godalgas, bet 2016. gadā Riodežaneiro Olimpiskajās spēlēs izcīnīja ceturto vietu, paliekot divu paceltu kilogramu attālumā no bronzas. Arī viņas jaunais mīļotais ir titulēts sportists - 2016. gadā kļuva par pasaules junioru čempionu diska mešanā.

Par to, ka viņai ir attiecības ar Ibrahimu, Koha martā pavēstīja sociālās saziņas tīklā "Instagram". Pie profila ar emocijzīmēm norādīja, ka "viņas sirds ir aizslēgta", tātad atvērta vien Moazam Mohamedam.