foto: AP/Scanpix
NBA kluba Ņujorkas "Knicks" jaunais treneris ir Toms Tibodo
Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Ņujorkas "Knicks" ceturtdien paziņoja par līguma noslēgšanu ar treneri Tomu Tibodo, tiek ziņots NBA tīmekļa vietnē.
Basketbols
2020. gada 30. jūlijs, 23:20

NBA kluba Ņujorkas "Knicks" jaunais treneris ir Toms Tibodo

Jauns.lv / LETA

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubs Ņujorkas "Knicks" ceturtdien paziņoja par līguma noslēgšanu ar treneri Tomu Tibodo, tiek ziņots NBA tīmekļa vietnē.

Tibodo ir kļuvis par 31.galveno treneri vienības vēsturē. Darījuma nosacījumi netiek atklāti.

"Toms Tibodo ir pierādījis sevi kā uzvarētāju, kurš gūst maksimālu labumu no spēlētājiem un komandām, kuras viņš ir trenējis," sacīja "Knicks" prezidents Leons Rouzs. "Viņš mūsu organizācijā ienāks kā līderis, nesot līdzi atbildību un smaga darba mentalitāti. Mēs ar prieku vedīsim viņu atpakaļ uz Ņujorku un ceram uz kopīgu sekmīgu sadarbību."

"Esmu pateicīgs par iespēju atgriezties pie šīs vēsturiskās komandas kā galvenais treneris un strādāt kopā ar talantīgiem cilvēkiem birojā, kuriem es ļoti uzticos un kurus es cienu," sacīja Tibodo. "Es zinu, kas ir Ņujorka, kad "Knicks "gūst panākumus, un to ne ar ko nevar salīdzināt. Es ļoti ceru, ka daļa no tā, ko mēs šeit būvējam, un nevaru sagaidīt, kad ķeršos pie darba."

62 gadus vecais Tibodo ierodas klubā ar bilanci 352-246 astoņu sezonu laikā ar Čikāgas "Bulls" un Minesotas "Timberwolves". Viņa 58,9% karjeras uzvaru procents ir 11.labākais NBA vēsturē starp treneriem, kuri ir vadījuši vismaz 500 spēles. Viņš tika nosaukts par 2010.gada sezonas NBA labāko treneri un vadīja Austrumu konferences vienību 2012.gada NBA "Visu zvaigžņu spēlē" Orlando.

2018.gadā viņš palīdzēja izbeigt Minesotas klubam 13 gadus ilgo periodu bez izslēgšanas spēlēm, klubam šajā sezonā uzvarot 47 spēlēs, kas bija komandas lielākais uzvaru skaits kopš 2003./2004.gada sezonas.

Pirmais Tibodo galvenā trenera mēģinājums bija Čikāgas "Bulls", kur viņš pavadīja piecas sezonas no 2010. līdz 2015.gadam, aizvedot komandu līdz bilancei 255 uzvaras un 139 zaudējumi. Viņš ar "Bulls" divreiz pēc kārtas sasniedza labāko bilanci līgā 2010./2011. un 2011./2012.gada sezonās un piecus secīgus startus izslēgšanas spēlēs, ieskaitot Austrumu konferences finālu 2010./2011.gada sezonā. Togad komanda uzvarēja 62 spēlēs, kas bija visvairāk kopš "Bulls" čempionu sezonas 1997./1998.gadā, un tā bija viena no trim viņa vadībā aizvadītajām sezonām ar vismaz 50 uzvarētām spēlēm. Laikā ar "Bulls" Tibodo sasniedza vienības rekordu ar 86 spēļu sēriju pēc kārtas, nezaudējot vairāk kā divas spēles pēc kārtas.

Jau ziņots iepriekš, ka pārmaiņas klubā, kuru no 2015. līdz 2019.gadam pārstāvēja šī brīža labākais Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis, tika gaidītas, kopš Leons Rouzs martā kļuva par komandas prezidentu. Tomēr tika ziņots, ka sarunas par līgumu pagājušonedēļ tika apturētas, atstājot šaubas par Tibodo stāšanos amatā un paaugstinot Džeisona Kida izredzes uz trenera posteni Ņujorkā.

Tāpat Tibodo ir bijušas problēmas ar attiecībām, "Bulls" pametot pēc attiecību atsalšanas ar kluba ofisa darbiniekiem Garu Formenu un Džonu Pāksonu, neraugoties uz komandas labākajiem rezultātiem kopš Maikla Džordana ēras. Pēc tam viņš pārņēma Minesotas "Timberwolves" un sadūrās viedokļiem gan ar īpašnieku Glenu Teiloru, gan ar zvaigznes statusā esošo Karlu Entoniju Taunsu.

Savukārt "Knicks" izslēgšanas spēles nav redzējusi jau kopš 2013.gada. Tā ir līgas sliktākā komanda kopš 2014./2015.gada sezonas.

Tibodo būs kluba septītais galvenais treneris kopš 2014.gada.

Tā kā šosezon "Knicks" ar bilanci 21-45 ieņēma vien ceturto vietu no beigām Austrumu konferencē, vienība nav kvalificējusies sezonas beigu sacensībām Orlando, un nav zināms, kad jaunais treneris varēs uzsākt treniņus.