foto: imago images / Xinhua/Scanpix
36 gadu vecumā karjeru beidz badmintona leģenda Liņs Daņs
36 gadus vecais Ķīnas badmintonists Liņs Daņs.
Citi sporta veidi
2020. gada 4. jūlijs, 19:59

36 gadu vecumā karjeru beidz badmintona leģenda Liņs Daņs

Jauns.lv / LETA

Par karjeras beigām sestdien paziņojis 36 gadus vecais Ķīnas badmintonists Liņs Daņs, kurš aizvien ir vienīgais spēlētājs, kam vienspēlēs izdevies izcīnīt divus olimpiskos zeltus.

Daņs par olimpisko čempionu pirmoreiz kļuva 2008.gadā Pekinā, bet četrus gadus vēlāk Londonā titulu izdevās aizstāvēt. Līdz ar karjeras noslēgšanu skaidrs, ka sportists nepiedalīsies nākamā gada Tokijas Olimpiādē, kuras norise bija ieplānota šajā vasarā.

Viņš ir jau otrais badmintona meistars, kurš gada laikā paziņojis par karjeras beigām. Iepriekš no profesionālā sporta atvadījās arī Daņa draugs no Malaizijas Lī Dzunvei.

Abi sportisti savulaik aptuveni desmit gadus bija vadošie badmintonisti visā pasaulē.

Daņs karjeras laikā iemantoja "sliktā puiša" tēlu, jo netipiski Ķīnas sportistiem, viņa ķermeni rotāja vairāki tetovējumi. Karjeras laikā Daņs uzvaru badmintona laukumos svinējis 666 vienspēlēs.

"Mana ģimene, treneri, komandas biedri un fani bijuši ar mani kopā visu šo laiku, kurā pievarēju vairākas virsotnes, kā arī cīnījos ar grūtībām," sociālajā vietnē "Weibo" ierakstu publicēja Daņs. "Sportam, ko mīlu, esmu veltījis visu."

"Neatlaidība - to sev teicu katru rītu, kad cietu sāpes, lai pagarinātu savu sportista karjeru. Jaunībā tiecos pēc ranga vietas, bet pēdējos gados vēlējos kāpt pāri limitiem, ko nosaka vecums un profesionālais sports. Tomēr jāatzīst, ka sāpes un fiziskās dotības man vairs neļauj cīnīties kopā ar komandas biedriem."

Tikmēr Dzunvei nevairījās nosaukt ķīnieti par savu sīvāko konkurentu. "Tici, ka visi smiekli, asaras un solījumi ir dienasgrāmatas ierakstu vērti," atbildēja Dzunvei. "Esmu lepns par tevi."

Pēdējos gados Daņs cīnījās ar traumām, kā rezultātā vairs nespēja noturēt pirmo vietu pasaules rangā. Šajā pozīcijā sportists karjeras laikā pabijis ilgu laiku. Jau pērn pēc izkrišanas turnīru pirmajās kārtās Daņs ieminējās, ka varētu beigt profesionāļa gaitas.

2016.gada Riodežaneiro Olimpiādē Daņs pusfinālā piekāpās tieši malaizietim Dzunvei, kurš savai valstij atnesa vienu no lielākajām uzvarām četrgades notikumā.

Karjeras veiksmīgākajos gados ķīnietis ieguva iesauku "Super Daņs". Viņš par pasaules čempionu tika kronēts piecas reizes.