foto: REUTERS/SCANPIX
Covid-19 smagi plosītajā Brazīlijā pēc trīs mēnešu pārtraukuma atsācies profesionālais futbols
Riodežaneiro "Flamengo" futbolisti priecājas par vārtu guvumu.
Futbols
2020. gada 19. jūnijs, 13:45

Covid-19 smagi plosītajā Brazīlijā pēc trīs mēnešu pārtraukuma atsācies profesionālais futbols

Jauns.lv / LETA

Gandrīz trīs mēnešu laikā Dienvidamerikā notikušais pirmais profesionālā futbola mačs Riodežaneiro štata čempionāta ietvaros ceturtdien norisinājās vien dažu metru attālumā no lauka slimnīcas, kurā ārstējas simti Covid-19 pacientu.

Piektdien futbola atgriešanās Dienvidamerikā notika ar Riodežaneiro "Flamengo" uzvaru viesos pār citu šīs pilsētas komandu "Bangu".

Pašreizējā "Copa Libertadores" čempione "Flamengo" uzvaru ceturtdienas vakarā izcīnīja mazāk nekā 200 cilvēku klātbūtnē vēsturiskajā "Maracana" stadionā ar 78 000 sēdvietu.

Brazīlijā jaunā koronavīrusa dēļ ir miruši jau vairāk nekā 47 700 cilvēku, un gandrīz miljons ir inficēts. Riodežaneiro štatā ir miruši aptuveni 8000 cilvēku, bet varas iestādes vienojās ļaut futbolam atgriezties stadionos šonedēļ pēc tam, kad pieejamo intensīvās terapijas nodaļu gultu skaits ir nedaudz palielinājies. Veselības eksperti prognozē, ka Covid-19 krīze Brazīlijā augstāko punktu sasniegs augustā.

Urugvajietis Hiorhians de Araskaita atklāja rezultātu 18. minūtē, bet Brunu Enrike 66. un Pedru Roša 88.spēles minūtē nostiprināja "Flamengo" pārsvaru.

Netālu no "Maracana" vārtiem numur divi lauka slimnīca ar 400 gultām koronavīrusa pacientiem atgādināja nelielajai cilvēku grupai stadionā, kāpēc daudzi veselības eksperti uzskata, ka ir par agru, lai atsāktu futbola sacensības.

Pirms spēles ar minūti klusuma tika atzīmēti Covid-19 upuri.

Rio futbola iestādes pēc mača neatļāva intervijas ar spēlētājiem jauktajā zonā, ievērojot arī veselības iestāžu ieteikumus. Savukārt "Flamengo" treneris Žorže Žezuss pēc mača runāja ar video starpniecību.

"Mūsu sabiedrībai būs jāpielāgojas, kamēr mums nebūs vakcīnas. Svarīgi ir zināt, kā dzīvot, respektīt vīrusu, bet nebaidīties no tā," sacīja "Flamengo" treneris. "Futbola komandām ir privilēģija tikt pastāvīgi pārbaudītām un strādāt brīvā dabā. "Flamengo" strādā droši."

"Flamengo" spēlētāji ieradās stadionā, valkājot maskas un šķita patīkami satraukti. Viņi trenējas trīs nedēļas, dažas dienas - pretēji ieteikumiem. Tomēr daži viņu fani ārpusē protestēja, lēkājot un skandējot saukļus kopā ar pretinieku kluba atbalstītājiem. Daži līdzjutēji uzskata arī, ka ir pārāk riskanti atgriezties futbolā, pirms Rio un Brazīlija vairāk kontrolē vīrusa izplatību.