foto: Zumapress/Scanpix
Bertāns vairs necietīs "aizveries un driblē" attieksmi: latviešu basketbolists ar spēcīgu vēstījumu iestājas par saviem brāļiem
Dāvis Bertāns iestājas pret rasismu.
Sporta zvaigznes
2020. gada 1. jūnijs, 17:20

Bertāns vairs necietīs "aizveries un driblē" attieksmi: latviešu basketbolists ar spēcīgu vēstījumu iestājas par saviem brāļiem

Jauns.lv

Reaģējot uz ASV pilsētās notiekošo pēc afroamerikāņa Džordža Floida nogalināšanas, ar spēcīgu vēstījumu savā "Instagram" kontā klajā nācis viens no NBA komandas Vašingtonas "Wizards" līderiem latvietis Dāvis Bertāns.

Latviešu basketbolists, kurš ikdienā uzturas Vašingtonā, kur situācija šobrīd ir viena no trakākajām visā ASV, savā "Instagram" kontā publicējis vairākus attēlus, kas veido vēstījumu pret rasismu.

Cilvēki ASV dedzina ēkas un laupa veikalus, protestējot pret policijas aizturēta afroamerikāņa nāvi

ASV notiek protesti, ko izraisīja Džordža Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

gallery icon
143

Kā savos sociālo tīklu kontos norāda Vašingtonas "Wizards" komanda, šis vēstījums ir visas komandas viedoklis par notiekošo. Šo ierakstu sociālajos tīklos ievietojuši vairāki "Wizards" basketbolisti - ne vien Bertāns, bet arī Džons Vols, Bredlijs Bīls, Tomass Braients, Morics Vāgners, Īzaks Bonga, Šabazs Napjērs un citi.

Vēstījums tulkojumā no angļu valodas skan sekojoši:

"Mēs vairāk ar toleranci neizturēsimies pret to, ka šajā valstī tiek slepkavoti citu ādas krāsu cilvēki."

"Mēs nepieņemsim likumsargu ļaunprātīgu varas izmantošanu."

"Mēs nepieņemsim neefektīvus valdības vadītājus, kuri nesadzird, izturas neiejūtīgi vai neciena cilvēkus ar citu ādas krāsu."

"Turpmāk nebūs tā, ka mēs aizveramies un driblējam!" teikts  "Wizards" un komandas spēlētāju paziņojumā. Pēdējā piebilde ir saistāma ar žurnālistes Lauras Ingremas 2018. gada izteikumiem par Lebrona Džeimsa vēlmi iesaistīties politiskās aktivitātēs. Viņas atbilde basketbolistam sociālajos tīklos bija kodolīga: "Aizveries un driblē!" Lieki piebilst, ka tas sociālajos tīklos sacēla pamatīgu vētru.

Dāvis Bertāns pie šī ieraksta pievienojis arī savu piezīmi, kurā teikts sekojošais: "Es esmu ar saviem brāļiem. Vienota cilvēce šo pasauli var padarīt labāku mūsu bērniem."

Jauns.lv jau ziņoja, ka Dāvis Bertāns bez liekas afišēšanas Covid-19 pandēmijas laikā atgriezies Latvijā, kur turpina gatavoties iespējamai NBA sezonas atsākšanai. Nav izslēgts, ka jau drīzumā viņš varētu atgriezties ASV.

Sākotnējās idejas par NBA sezonas atsākšanos izskanēja, ka turnīru varētu turpināt 20 komandas, kas nozīmētu, ka "Wizards" sezona varētu būt beigusies, tomēr jaunākie plāni liecina, ka sezonu varētu atsāk 31. jūlijā ar 22 komandu līdzdalību, kas nozīmētu arī Vašingtonas kluba piedalīšanos sacensībās.

Bertāns starpsezonā no Sanantonio "Spurs" pārcēlās uz Vašingtonas "Wizards", kuru sastāvā aizvada savu līdz šim labāko sezonu. Bertāns ir aizvadījis 54 spēles, kuru laikā ik mačā vidēji spēlētās 29,3 minūtēs ir guvis 15,4 punktus, sakrājis 4,5 atlēkušās bumbas, 1,7 reizes rezultatīvi piespēlējis, 0,7 reizes pārķēris bumbu un 0,6 reizes bloķējis pretinieku metienus. Latvijas basketbolists izceļas trīspunktu metienu precizitātē, kur kopā ar Nemanju Bjelicu no Sakramento "Kings" dala septīto vietu ar 42,4 procentiem precīzu trīspunktnieku.

Vašingtonas komanda Austrumu konferencē ar bilanci 24-40 ieņem devīto vietu, esot sešas uzvaras aiz Orlando "Magic" vienības.