foto: The Canadian Press/PA Images/Scanpix
Pieminot Kanādas skrējēju bez vienas kājas, viņa apavu kopijas iztirgo zibenīgā tempā
Terijs Fokss 143 dienas pēc kārtas dienā noskrēja maratonam tuvu distanci, kopā pieveicot 3339 jūdzes (5400 kilometri).
Sporta zvaigznes
2020. gada 22. maijs, 10:35

Pieminot Kanādas skrējēju bez vienas kājas, viņa apavu kopijas iztirgo zibenīgā tempā

Jauns.lv / LETA

Kanādas sportista ar amputāciju Terija Foksa valkāto "adidas" apavu kopijas trešdien tika izpārdotas stundas laikā, paziņoja viņa fonds.

Apavu līnija "Orion" tika atkārtoti izlaista, lai pieminētu Kanādas ikonas Cerību maratona 40.gadadienu, kurā Fokss mēģināja skrienot šķērsot visu valsti par spīti tam, ka bija zaudējis kāju cīņā ar vēzi.

Peļņa no apavu pārdošanas tiks nodota Terija Foksa fondam vēža izpētei.

"Mēs zemojamies kanādiešu mīlestības pret Teriju priekšā. Šodienas kolekcijas priekšmeti tika ātri izpārdoti," "tviterī" ierakstīja fonda pārstāvis.

Toreiz nezināmais vasarraibumainais 21 gadu vecais vīrietis no Britu Kolumbijas uzrakstīja "adidas", pirms viņš 1980.gadā kopā ar diviem draugiem devās savu ceļojumā pāri valstij.

"Mums ir vajadzīga jūsu palīdzība. Visā pasaulē cilvēkiem onkoloģiskajās slimnīcās ir nepieciešami cilvēki, kuri tic brīnumiem," viņš rakstīja. "Tādā kā mana skriešana, pat ja man būs jārāpo katra nākamā jūdze."

"adidas" atbildēja, nosūtot viņam 24 pārus zilo "Orion" skriešanas apavu.

Fokss 143 dienas pēc kārtas dienā noskrēja maratonam tuvu distanci, kopā pieveicot 3339 jūdzes (5400 kilometri). Šķērsojot sešas provinces, viņš pārcieta gan ledus vētru, gan vasaras karstumu.

Tomēr viņa ceļojums no Atlantijas okeāna līdz Klusā okeāna krastiem tika saīsināts, kad vēzis, kurš trīs gadus iepriekš bija atņēmis labo kāju, atgriezās un izplatījās viņa plaušās, un viņš bija spiests apstāties Ontārio provinces Tanderbejā.

Fokss mira slimnīcā pēc desmit mēnešiem.

Fonda pārstāve Marta Maklū aģentūrai AFP pastāstīja, ka Foksa vecākais brālis Freds Fokss bija starp tiem tūkstošiem, kuri trešdien ar kredītkarti rokā pirkšanas neprātā spietoja ap saviem datoriem, cerot iegūt pāri piemiņas apavu.

Viņš varētu būt ieguvis pāri tieši no "adidas", kas uztur sakarus ar fondu, taču ģimene vienmēr ir uzstājusi, ka visi līdzekļi, kas savākti Foksa vārdā, tiek veltīti vēža izpētei, viņa skaidroja.

"Tas ir veids, kā mēs vienmēr esam kārtojuši lietas. Mēs nedomājam, ka mēs esam atšķirīgāki vai kaut kā īpašāki nekā jebkurš cits," sabiedriskajai raidorganizācijai CBC sacīja Freds.

Galu galā viņš pāri nedabūja.

40 gadu jubilejas apavos ir Foksa vēstules "adidas" kopija, viņa citāti rotā kurpju auklas, un viņa vārds ir drukāts zeltā.

Tiem, kas izsoli palaida garām, fonds paziņoja, ka "adidas" plāno izlaist vairāk Terija Foksa jubilejas priekšmetu.

"adidas" cer no pārdošanas nopelnīt vienu miljonu Kanādas dolāru (655 tūkstoši eiro), īstenojot to pašu mērķi, ko Fokss bija izvirzījis sev.

Līdz šim viņa vārdā ir piesaistīti vairāk nekā 750 miljoni Kanādas dolāru (491 miljons eiro).

foto: The Canadian Press/PA Images/Scanpix
Terijs Fokss 143 dienas pēc kārtas dienā noskrēja maratonam tuvu distanci, kopā pieveicot 3339 jūdzes (5400 kilometri).