foto: Valgamaalane/Scanpix
"Valga-Valka"/"Maks&Moorits" basketbola komanda boikotēs LIBL spēli
Tiesneši Valgas basketbola zālē.
Basketbols
2020. gada 14. februāris, 14:44

"Valga-Valka"/"Maks&Moorits" basketbola komanda boikotēs LIBL spēli

Jauns.lv / LETA

"Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas (LIBL) vienība "Valga-Valka"/"Maks&Moorits" neizmaksāto algu dēļ nolēmusi nepiedalīties nākamajā mačā, vēsta portāls "Delfi.lv".

Jau iepriekš medijos nonāca informācija, kas vēstīja, ka Valgas un Valkas basketbola komanda ir nonākusi finansiālās grūtībās. Šī iemesla dēļ spēlētāji jau kādu laiku nav saņēmuši algas.

Trešdien notika komandas sapulce, kurā tika lemts par kluba tālāko nākotni. Emīls Krūmiņš un Rodrigo Būmeisters izlēma pāriet uz attiecīgi "VEF Rīga" un "Jūrmala"/"Betsafe" vienībām, bet komandā palikušie spēlētāji piekrita sagaidīt ceturtdienas vakara treniņu, kurā varētu tikt saņemts klubam nepieciešamais finansējums. Tas gan nav noticis, tāpēc spēlētāji lēmuši nedoties laukumā piektdien gaidāmajā mačā pret "Tallinna Kalev"/TLU vienību.

"Spēlētājiem esmu pateicis, ka viņus saprotu. Manā skatījumā pret viņiem nav vēršamas jebkādas sankcijas, lai gan daži pēc līguma nedrīkst tā rīkoties," portālam "Delfi" teica Vents Armands Krauklis.

Igaunijas basketbolists Rains Rādiks piektdien iesniedzis prasību lauzt līgumu. To basketbolists varējis darīt, jo viņam jau 60 dienas nav izmaksāta alga, portālam "Delfi" apliecināja Krauklis. Rādiks nav vienīgais "Valga-Valka" vienības basketbolists, kuram atalgojums kavējas ievērojamā apmērā, liecina portālam pieejamā informācija.

Čempionāta reglaments paredz, ka komanda par spēles izlaišanu sodāma ar rezultātu 0:20 un 1500 eiro lielu sodu. Savukārt otra izlaistā spēle nozīmētu diskvalifikāciju no turnīra, visu rezultātu anulēšanu un 3000 eiro sodu.

Nākamā spēle vienībai paredzētu pēc Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) izlašu pauzes, kad pierobežas pilsētu vienība 26.februārī viesosies pie "TalTech" basketbolistiem. Vents Armands Krauklis vēl cer, ka klubs šajā mačā varētu piedalīties, taču tas joprojām atkarīgs no Valgas pašvaldības puses solītajiem, bet nepiešķirtajiem 33 tūkstošiem eiro.

"Bumba ir igauņu pusē. Ja viņi ātrā tempā izdarīs to, ko sola jau vairākus mēnešus, tad sezonu var pabeigt. Tādā veidā viņi parādīs, vai viņiem ir griba vai tās nav. Taču politiskā situācija domē ir ļoti sarežģīta. Basketbols tiek izmantots, kā politiskās cīņas instruments. Cieš spēlētāji un komanda," rezumē izteica Krauklis.

Iepriekš "Delfi.lv" vēstīja, ka finansiālās problēmas nav ietekmējušas "VEF" basketbola akadēmijas darbību Valkā, kas piedalās Latvijas Basketbola līgas otrajā divīzijā.

Krauklis apstiprināja, ka šīs vienības darbība šobrīd nekādi nav ietekmēta.

"Valgas problēmas neietekmē šo projektu. Mēs plānojam to attīstīt, kā arī gaidām jaunus audzēkņus. Nākamgad šī komanda būs spēcīgāka. Esam runājuši arī ar sponsoriem - ja viss attīstās, viena no versijām paredz, ka varētu tikt izveidots Latvijas pusē reģistrēts profesionāls klubs. Ziņas par basketbola nāvi Valkā ir ļoti pāragras un jauniešu basketbols šeit noteikti attīstīties. Iespējams, ka tas būs arī profesionāls līmenis," par nākotni klāstīja Valkas novada domes priekšsēdētājs.

Pierobežas klubs 21 spēles laikā izcīnījis tikai vienu uzvaru, kas tam dod 15. jeb pēdējo vietu LIBL.

Valgas komanda tika dibināta 2001.gadā, bet 2015./16. gada sezonā tā pirmo reizi startēja Latvijas Basketbola līgā (LBL). Vienība divas reizes piedalījusies LBL izslēgšanas spēlēs, tomēr nav spējusi izkļūt no ceturtdaļfināla kārtas.