foto: REUTERS/SCANPIX
Fantastiskais Puki pirmo reizi vēsturē ieved Somiju Eiropas čempionāta finālturnīrā
Tēmu Puki priecājas par vārtu guvumu.
Futbols
2019. gada 15. novembris, 21:57

Fantastiskais Puki pirmo reizi vēsturē ieved Somiju Eiropas čempionāta finālturnīrā

Jauns.lv / LETA

Somijas vīriešu futbola izlase piektdien pirmo reizi vēsturē iekļuva Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Somija J apakšgrupas mačā Helsinkos 11 000 skatītāju klātbūtnē ar 3:0 (1:0) pārspēja Lihtenšteinu.

Spēles 21.minūtē mājiniekus vadībā izvirzīja Jasse Tuminens, bet otrajā puslaikā vārtus guva Somijas izlases līderis Tēmu Puki, kurš 64.minūtē realizēja 11  metru soda sitienu un 75.minūtē panāca 3:0. Noridžas "City" uzbrucējs Puki šajā ciklā guvis deviņus vārtus.

Somija ar savu vēsturisko panākumu kļuva par 34.valsti, kas spēlēs Eiropas čempionāta finālturnīrā. Somiem tas ir lielākais panākums valsts futbola 112 gadu ilgajā vēsturē.

"Man trūkst vārdu. Tas ir neaprakstāmi. Mēs esam iegājuši vēsturē," pēc mača sarunā ar kanālu "Viasat" teica Puki.

Vēl šajā apakšgrupā Grieķija viesos ar 1:0 (1:0) pārspēja Armēniju. Grieķiem vienīgos vārtus guva Dimitris Limnoss.

Vakara spēlēs Itālija, kurai jau ceļazīme bija kabatā, viesos ar 3:0 (2:0) pārspēja Bosniju un Hercegovinu. Itālijai ar gūtiem vārtiem izcēlās Frančesko Akerbi, Lorenso Insinje un Andrea Beloti.

J apakšgrupā līdere ar 27 punktiem deviņās spēlēs ir Itālija, kurai ar 18 punktiem seko Somija. Trešā ar 11 punktiem ir Grieķija, pa desmit punktiem ir Armēnijai, kā arī Bosnijai un Hercegovinai, bet divus punktus guvusi Lihtenšteina.

Tikmēr Zviedrija F apakšgrupā viesos ar 2:0 (2:0) pārspēja Rumāniju, arī nodrošinot ceļazīmi uz finālturnīru. Zviedrija abus vārtus guva pirmajā puslaikā, kad izcēlās Markuss Bergs un Robins Kvaisons.

Vēl šajā apakšgrupā Spānija mājās ar 7:0 (2:0) sagrāva Maltu. Spāņiem izcēlās Alvaro Morata, Santi Kazorla, Pau Francisko Torress, Pavlo Sarabija, Dani Olmo, Herards Moreno un Hesus Navass.

Tāpat pārliecinošu uzvaru svinēja Norvēģija, kas savā laukumā ar 4:0 (2:0) uzveica Fēru salas. Norvēģiem divus vārtus guva Aleksanders Serlets, bet pa reizei atzīmējās Tūre Regīnesens un Īvers Fossuns.

Apakšgrupā pēc deviņām spēlēm vadībā ar 23 punktiem ir Spānija, 18 punktus guvusi Zviedrija, pa 14 punktiem ir Rumānija un Norvēģijai, bet pa trim - Fēru salām un Maltai.

Tāpat finālturnīram pietuvojusies Šveice, kas D apakšgrupas mačā mājās ar 1:0 (0:0) uzveica Gruziju. Šveiciešiem vārtus guva Sedriks Itens.

Šveicei pēdējā kārtā jātiekas ar Gibraltāru un tikai milzu sensācija var tai liegt ceļazīmi uz finālturnīru.

Vēl šajā apakšgrupā Dānija ar 6:0 (1:0) sagrāva Gibraltāru. Dāņiem pa diviem vārtiem iesita Kristians Ēriksens un Roberts Skovs, bet pa reizei precīzi bija Kristians Gitkjērs un Martins Braitvaits.

Dāņiem pēdējā spēlē pretī stāsies Īrija un kaut viens punkts dos dalību finālturnīrā.

D apakšgrupā vadībā ar 15 punktiem septiņās spēlēs ir Dānija, 14 punkti ir Šveicei, bet 12 - Īrijai. Ar astoņiem punktiem astoņās spēlēs kvalifikāciju noslēgusi Gruzija, bet Gibraltārs septiņās cīņās palicis bešā.

Eiropas čempionāta finālturnīram kvalificēsies katras apakšgrupas divas labākās izlases. Ceļazīmes jau nodrošinājušas Beļģijas, Itālijas, Krievijas, Polijas, Ukrainas, Spānijas, Turcijas, Francijas, Anglijas, Čehijas, Somijas un Zviedrijas valstsvienības.

Nākamā gada Eiropas čempionāta finālturnīrs notiks 12 pilsētās 12 dažādās kontinenta valstīs.