foto: AP/Scanpix
Ķīnas peldēšanas superzvaigznei draud 8 gadu diskvalifikācija
Ar āmuru sadauzītā dopinga prove Janam Suņam var radīt nopietnas sekas.
Citi sporta veidi
2019. gada 14. novembris, 16:23

Ķīnas peldēšanas superzvaigznei draud 8 gadu diskvalifikācija

Jauns.lv / LETA

Ķīnas peldēšanas zvaigznei Janam Suņam par dopinga parauga izšķaidīšanu ar āmuru draud līdz pat astoņu gadu diskvalifikācija, ja vien Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) viņu piektdien atzīs par vainīgu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Starptautiskā Peldēšanas federācija (FINA) jau janvārī apstiprināja, ka Suņs vienu no dopinga provēm ir sasitis ar āmuru.

Trīskārtējais olimpiskais čempions un 11 reizes par pasaules čempionu kronētais Suņs piektdien piedalīsies lietas noklausīšanā, kurā viņš centīsies atspēkot savu rīcību. Tāpat viņam nāksies paskaidrot, kāpēc pērn septembrī sportists neieradās uz dopinga pārbaudi.

foto: AP/Scanpix
Ar āmuru sadauzītā dopinga prove Janam Suņam var radīt nopietnas sekas.

Iepriekš FINA arī norādīja, ka sportista rīcība ir daļēji attaisnojuma, jo personāls, kas veica pārbaudi, nenodrošināja nepieciešamo instruktāžu, kā arī neievēroja citus protokola punktus. Līdz ar notikušo starpgadījumu abu pušu izpildījumā Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) šo lietu nodevu CAS.

WADA nebija mierā ar FINA pausto nostāju un lūdza CAS piemērot sportistam divu līdz astoņu gadu diskvalifikāciju, kurš jau 2014.gadā izcieta sodu par neierašanos uz provju nodošanu.

Kā ziņu aģentūrai AFP norādīja CAS sekretārs Matjē Rēbs, sportists piektdien ieradīsies uz lietas noklausīšanos, lai liecinātu.

Pēc FINA lēmuma ļaut Suņam piedalīties sacensībās sportists izcīnīja divas zelta godalgas Kvandžu jūlijā notikušajā pasaules čempionātā peldēšanā. Tomēr ķīnieša dalība šajās sacensībās tika asi nosodīta no vairākiem viņa konkurentiem.

Austrālietis Meks Hortons 400 metru brīvā stila peldējumā izcīnīja otro vietu, bet atteicās kāpt uz pjedestāla, kura vidū stāvēja Suņs. Vēlāk Hortons saņēma ovācijas un atbalsta saucienus no pārējiem peldētājiem par izrādīto protestu apbalvošanas ceremonijā.

Parasti CAS tiesas sēdes vai lietu izskatīšana noris aiz slēgtām durvīm, tomēr šoreiz tā būs atvērta plašākai publikai. CAS augustā jau ziņoja, ka sākotnējais lietas izskatīšanas datums bija paredzēts septembrī, tomēr pēc vienas puses lūguma, izskatīšana tika pārcelta uz novembri. Ierasti lietu izskatīšana noris Lozannas pilsētā, bet ņemot vērā mediju lielo interesi, šoreiz tā notiks Montrē.

Lietas izskatīšana tiešraidē tiks translēta CAS mājaslapā.

Pirmā publiskā lietas izskatīšana notika 1999.gadā, kad īru peldētāja Mišela Smita de Bruina tika uzskatīta par vainīgu neatļauto vielu lietošanā. Lietas publisku izskatīšanu pieprasīja pati sportiste, kura vēlāk tika atzīta par vainīgu sava urīna parauga atšķaidīšanā ar alkoholu.

Arī Suņs pats pieprasīja savas lietas atklātu izskatīšanu. "Publiskais viedoklis un sliktā informētība ir sagrozījusi visus faktus," teica peldētājs.

Suņs Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs izcīnīja zeltu 200 metru brīvajā stilā, bet divas reizes garākā distancē bija otrais.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas