foto: AFP/Scanpix
ASV sprinta sensācija Lailss plāno pārspēt Bolta rekordu un PČ skries tikai 200 metrus
"100 metros es neesmu tik spēcīgs, lai zinātu, ka sacensības pametīšu ar zelta medaļu kaklā," skaidroja Noā Lailss.
Citi sporta veidi
2019. gada 28. augusts, 22:22

ASV sprinta sensācija Lailss plāno pārspēt Bolta rekordu un PČ skries tikai 200 metrus

Jauns.lv / LETA

Sprinta sensācija amerikānis Noā Lailss trešdien Cīrihē paziņoja, ka pasaules čempionātā vieglatlētikā neskries 100 metrus, bet fokusēsies startam 200 metros, kopā ar uzvaru šajā distancē cerot dzēst no pasaules rekordu grāmatas arī jamaikieša Useina Bolta vārdu.

Skrējēja karjeru beigušajam Boltam pieder pasaules rekords gan 100 metros, gan divreiz garākā distancē - attiecīgi 9,58 un 19,19 sekundes -, kas abi sasniegti 2009.gada pasaules čempionātā Berlīnē.

Lailss ir labā sportiskajā formā pirms pasaules meistarsacīkstēm, kas no 27.septembra līdz 6.oktobrim norisināsies Dohā, iepriekšējā mēnesī Lozannā veicot distanci 19,50 sekundēs un kļūstot par ceturto visu laiku ātrāko skrējēju šajā distancē.

"Neskriešu Dohā 100 metrus, jo man ir ļoti lielas izredzes uzvarēt divreiz garākā distancē. Tāpat man ir labas izredzes labot dažus sacensību rekordus," teica 22 gadus vecais sprinteris pirms ceturtdien Cīrihē gaidāmā pirmā no diviem Dimanta līgas fināla posmiem. "Man var nebūt citas iespējas kā šī, jo pēc tam plānoju atkal atgriezties 100 metru distancē."

"100 metros es neesmu tik spēcīgs, lai zinātu, ka sacensības pametīšu ar zelta medaļu kaklā," skaidroja sportists. "Nevēlos būt noguris, finišējot labāko trijniekā simtniekā, un neizcīnīt to 200 metru zeltu."

Sportists nav pārņemts ar domu labot Bolta rekordu: "Patiesībā es par to tik daudz nemaz nedomāju. Neesmu šeit, lai sasniegtu rekordus, bet tikai, lai skrietu ātri. Ja ar to tiks labots kāds rekords, forši!"

Veicot pusapli 19,50 sekundēs, Lailss nebija apmierināts: "Pirms starta domāju, ka 200 metrus noskriešu 19,4 sekundēs. Nākamreiz, kad būšu labā formā, mēģināšu skriet tik ātri, cik vien spēju."

Ceturtdien amerikānis skries 100 metrus, un viņa pretinieks būs pašreizējais pasaules čempions Lailsa tautietis Džastins Getlins, kurš savos 37 gados joprojām ir ātrs.

Tāpat ierindā būs 2011.gada pasaules čempions 100 metros jamaikietis Johans Bleiks, kuram kopš iepriekšējā sava skrējiena Cīrihē 2012.gadā pieder sacensību rekords - 9,67 sekundes, britu duets Adams Džemili un Žernels Hjūzs, amerikānis Maikls Rodžerss un Sadraudzības spēļu čempions no DĀR Akani Simbine.

"Ķermenis saka, ka varu uzvarēt," pretiniekus brīdināja Lailss, kurš pēdējos desmit metros Monako piekāpās Getlinam vienu sekundes simtdaļu. "Esmu satraukts uzzināt, kā man beigsies 100 metru skrējiens. Esam ieguldījuši tonnu darba starta uzlabošanā, un tas ir atmaksājies. Jūtos diezgan pārliecināts par sevi. Treniņi starta blokos ir noritējuši ļoti labi."

Šosezon Dimanta līgas sacensībās 100 metri skrieti astoņas reizes. Pa divām reizēm ātrākais bijis Lailss, Getlins un viņu tautietis, šīs sezonas labākā rezultāta pasaulē - 9,81 sekunde - autors Kristians Kolmens, kuram gan draud diskvalifikācija par dopinga pārbaužu režīma pārkāpumu. Pa reizei uzvarējis Simbine un irānis Hasans Taftians.