foto: AFP/Scanpix
Stāsts kā filmā: Nigērijā mūsdienās tādas problēmas kā Latvijai 1935. gadā
Arī Nigērijas prezidenta Muhameda Buhari iesaistīšanās problēmas risināšanā pagaidām nav nesusi augļus.
Basketbols
2019. gada 20. augusts, 11:03

Stāsts kā filmā: Nigērijā mūsdienās tādas problēmas kā Latvijai 1935. gadā

Jauns.lv

Dzirdot, kas šajās dienās notiek Nigērijā, gribot negribot jāatceras Aigara Graubas filma “Sapņu komanda 1935”. Stāsts par Latvijas tā laika vīriešu basketbola izlasi, kurai nebija finansējuma, lai dotos uz Eiropas čempionāta finālturnīru Šveicē. Ļoti līdzīgā situācijā nonākusi arī Āfrikas spēcīgākā valstsvienība. Latviešiem viss beidzās spoži, jo pirmajās Vecā kontinenta meistarsacīkstēs izdevās uzvarēt, tikmēr nigēriešiem nākotne vēl miglā tīta.

Nigērija pēc Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) pasaules ranga, ieņemot 33. vietu (salīdzinājumam: Latvija pašlaik ir augstajā 15. vietā, bet finālturnīram nekvalificējās), ir augstākajā pozīcijā no visām Āfrikas valstīm. Nigērieši, kas tradicionāli ir dažādu lielāko basketbola forumu (olimpiskās spēles, Pasaules kauss) dalībnieki, arī šoreiz pārliecinoši kvalificējās Ķīnā gaidāmajam Pasaules kausam, līdz kura sākumam atlikušas vairs tikai desmit dienas.

Nigērijas valstsvienībai jau pirmdien vajadzēja izlidot uz Ķīnu, taču lidojums tika atcelts naudas trūkuma dēļ. Vairāki izlases spēlētāji un komandas pārstāvis apgalvo, ka Nigērijas Sporta ministrija joprojām nav piešķīrusi nepieciešamos naudas līdzekļus. Pagaidām visi komandas izdevumi (par treniņiem, ekipējumu, ceļojumiem pārtiku, medicīnas lietām un visu pārējo) tikuši segti no federācijas prezidenta, treneru un spēlētāju kabatām.

foto: AP/Scanpix
Nigērijas jaunais basketbola talants 20 gadus vecais Džošs Okogī palīdzēja pārbaudes spēlē pieveikt spēcīgo Kanādas izlasi.

Izlases ģenerālmenedžeris Musa Adamu neslēpj, ka ir pilnīgā neziņā: “Šobrīd es jums precīzi nevaru pateikt, kad mēs izlidosim uz Ķīnu. Izlase atrodas savās mājās un pašlaik nav līdzekļu, lai mēs varētu doties uz Pasaules kausa izcīņu. Nigērijas basketbola federācija joprojām ar cerību lūkojas Sporta ministrijas virzienā, lai tā piešķir nepieciešamo naudu un mēs varētu izlidot uz Ķīnu”

Vairāki izlases spēlētāji, ieskaitot vienu spožākajām zvaigznēm pamatīgu NBA rūdījumu iekrājušo Ekpi Jūdo, sociālajos tīklos neslēpj sašutumu par radušos situāciju un vairāki no viņiem jau devušies arī pie vietējiem medijiem, lai ar preses palīdzību cīnītos pret radušos situāciju, kad spēlētājiem nekas netiek nodrošināts, lai viņi pilnvērtīgi spētu sagatavoties pasaules lielākajam basketbola forumam.

Nigēriešu žurnālists Kolins Jūdo sarunā ar ESPN norāda, ka pastāv iespēja, ka viena no visu laiku talantīgākajām Āfrikas basketbola komandām varētu nemaz nedoties uz Pasaules kausu. Pašlaik gan nav skaidrs, kā FIBA reaģētu uz šādu iespējamo notikumu pavērsienu. Kuluāros izskan versija, ka 32. komandas vieta pēdējā brīdī varētu tikt piešķirta kādai citai valstsvienībai, visticamāk, arī no Āfrikas. Kā reālākais variants izskan Kamerūna, kuras rindās teorētiski laukumā varētu iziet arī NBA superzvaigzne Džoels Embīds. Tiesa, šādas runas pagaidām ir tīrākās spekulācijas.

 Pašlaik nav arī līdz galam skaidrs, kāpēc vispār notiek šāda kavēšanās ar līdzekļu piešķiršanu, bet vietējā presē izskan versija, ka pie vainas maija mēnesī notikušās vēlēšanas, pēc kurām Sporta ministrijā notiekot visai liela restrukturizācija un šobrīd esot nopietnas organizatoriskas problēmas vadības līmenī.  

Kā cerību stariņš Nigērijas basketbolistiem kalpo tas, ka februārī uz otro termiņu pārvēlētais Valsts prezidents Muhameds Buhari esot nesen ticies ar Sporta ministrijas pārstāvjiem, lai gūtu skaidrojumus par notiekošo un atrisinātu problēmas. Tomēr, neskatoties uz tikšanos, pirmdien sportisti finansējumu vēl nebija saņēmuši.

Pasaules kausa izcīņa šogad norisināsies Ķīnā no 31. augusta līdz 15. septembrim. Nigērijas izlase spēlēs vienā grupā ar Krieviju, Argentīnu un Dienvidkoreju. Pēc daudzu ekspertu domām, redzot Krievijas izlases problēmas ar sastāvu (nespēlēs Aleksejs Šveds, Timofejs Mozgovs, Dmitrijs Kulagins), nigēriešiem iepriekš tika prognozēta kāda no pirmajām divām vietām grupā.

foto: Fernando Soutello/AGIF/REX/ Vida Press
Talantīgā Nigērijas basketbola izlase ir neziņā, vai vispār varēs doties Ķīnā gaidāmo Pasaules kausu basketbolā.

Šī Nigērijas izlase tiek uzskatīta par vienu no visu laiku talantīgākajām Āfrikas izlasēm. Kandidātu sarakstā netrūkst spēlētāju ar pamatīgu NBA rūdījumu: Aiks Diogu, Ekpe Jūdo, Alfaruks Aminu, Džošs Okogī, Čimezī Metu, kā arī Eiropas basketbolā labi zināmie Maikls Eriks, Šeins Lavals, Džalils Akindele, Džošs Akognons, Alade Aminu un citi. Nigēriešu spēku apliecina arī fakts, ka vienā no pārbaudes spēlēm tika apspēlēta arī ļoti ambiciozā Kanādas valstsvienība. Tiesa, šobrīd ne pavisam nav skaidrs, kādā sastāvā un vai vispār nigērieši aizbrauks uz Pasaules kausu Ķīnā.

Bez Nigērijas Āfriku Pasaules kausā pārstāvēs arī Senegāla (FIBA rangā 37.), Angola (39.), Tunisija (51.) un Kotdivāra (64.).