foto: Paula Čurkste/LETA
Kambala, Zutis, Zaurs un Jemeļjanovs – Rīgā briest pamatīgs kautiņš
Ieskatāmies, kā boksa mačiem gatavojas vieni no Latvijas spēcīgākajiem cīkstoņiem.
Citi sporta veidi
2019. gada 1. maijs, 07:00

Kambala, Zutis, Zaurs un Jemeļjanovs – Rīgā briest pamatīgs kautiņš

Jauns.lv

Olimpiskajā Skonto hallē 3. maijā notiks pirmais “101 Fighting championship”, kura ietvaros spēkiem mērosies vietējie bokseri, kikbokseri un MMA (jaukto cīņu mākslas) cīkstoņi. Jauns.lv viesojās boksa zālē, lai tuvumā apskatītu, kā cīņām gatavojas vieni no labākajiem.

Cīņas sporta pasākuma ietvaros ringā kāps tādi sportisti kā bijušais basketbolists Kaspars Kambala, kurš profesionālā boksa ringā atgriezās ar pārliecinošu uzvaru, 23. martā nokautējot baltkrievu bokseri Aleksandru Nahajčuku, bokseris Kristaps Zutis, kurš pēdējā no līdzšinējām astoņām cīņām nokautēja pretinieku, kikbokseris Zaurs Džavadovs, kurš nesen izcīnīja WKN Eiropas čempiona jostu un viens no labākajiem smagsvariem Oļegs Jemeļjanovs, kurš 3. maijā cīnīsies par Baltijas titula jostu.

“Zutis no Sabiles” domā pievērsties boksam daudz nopietnāk

Plašākai sabiedrībai ārpus boksa cienītāju loka bokseris Kristaps Zutis, iespējams, kļuva pazīstams vien pēc tam, kad pretrunīgi vērtētā “Facebook” video bija redzams, kā viņš kāpj ringā un pārmāca par “viltus ziņu tēvu” iesaukto reperi Niku Endziņu.

Taču Kristapa Zuša statistika ringā neliek šaubīties par to, ka bokss viņam padodas labi. Viņš kopumā ir aizvadījis septiņas cīņas, no kurām četras ir uzvarētas, viena zaudēta un divas beigušās neizšķirti.

Vērts pieminēt arī boksa maču ar bokseri Ņikitu Smirnovu, kurā Zutis visu skatītāju acu priekšā uzvarēja, sagādājot Smirnovam pirmo zaudējumu profesionālajā karjerā. Taču pēcāk, saistībā ar abu bokseru vienošanos, mačs tika pārkvalificēts kā sparinga mačs, jeb – “uz papīra nenoticis” un neoficiāls...

“Profesionālajā boksā man pēdējās pāris cīņas diezgan ātri beidzās, tāpēc es uzreiz piekrītu nākamajai, lai beidzot varētu uzboksēties. Braucu uz nometnēm, savedu sevi fiziskā kārtībā. Ja cīņa ir sestdien, tad pirmdien es sāku ieiet sevī, veltīt laiku sev, cīņas dienas rītā, pavadu laiku ar saviem suņiem, izstaigājos pa mežu, saelpojos svaigu gaisu, uzlādējos. Tad braucu uz savu sporta zāli, satiekos ar komandu un dodos uz cīņu,” sarunā ar Jauns.lv savus pirms cīņas rituālus atklāj Zutis.

Kāpēc Kambala atgriezās boksā?

Otro reizi savā mūžā boksam nopietni pievērsies arī bijušais latviešu basketbolists Kaspars Kambala.

Ringā sportists atkārtoti iekāpa ar pārliecību. 23. marta cīņā Kambala savu pretinieku no Baltkrievijas – Aļaksandru Nahajčuku – nokautēja. Šobrīd Kambala “A.R. Sporta studijā” gatavojas 3. maija cīņu šovam.

“Boksā meklēju respektu pret sevi. Tādēļ atgriezos un tādēļ te esmu. Iekāpt ringā, nostāties kādam pretī, gatavoties, sadarboties ar cilvēkiem, kuri palīdz – viss šis process ir mani piesaistījis jau otro reizi. Šoreiz pieeju tam ļoti nopietni,” stāsta Kambala.

No nesenās cīņas Kaspars Kambala esot iemācījies to, ka jāmācās vēl gana daudz un jālabo kļūdas, kuras tika pieļautas, neskatoties uz to, ka iepriekšējā cīņa beidzās ar nokautu par labu viņam.

Kaspara Kambalas kontā šobrīd ir četras uzvaras, neviena zaudējuma un viena neizšķirta cīņa.

Latvijas MMA talants – Oļegs Jemeļjanovs

3. maijā ringā Olimpiskajā Skonto hallē kāps arī talantīgais MMA cīkstonis, bijušais Latvijas smagā svara MMA čempions Oļegs Jemeļjanovs, kurš sevi vairākkārt pārliecinoši pierādījis arī cīņās ārpus Latvijas robežām.

“Nodarbojos ar šo sportu jau astoņus gadus. Šobrīd trenējos pie Manvela Isadžanjana klubā “Sev Arch”. Iepriekš nodarbojos ar boksu, karatē un cīņas sportu. Šim visam mani pievērsa tēvs – manī tas tika ieaudzināts jau bērnībā, un man tas patīk. Cīņa man ir devusi ticību pašam sev, ticību, ka vajadzīgajā mirklī spēšu aizsargāt savus tuviniekus un sevi,” skaidro Oļegs.

Viņš gandrīz visu savu laiku velta treniņiem. Dienā tie ir divi vai trīs – MMA, bokss, cīņas sports, krosfits. “Uztraukties par gaidāmo cīņu principā nav laika,” smej cīkstonis.

Oļega kontā šobrīd ir astoņas uzvaras un divi zaudējumi.

Draudīgs kikbokseris ar labu sirdi – Zaurs Džavadovs

Viens no iespaidīgākajiem cīkstoņiem 3. maija šovā būs azerbaidžāņu izcelsmes latviešu kikbokseris Zaurs Džavadovs.

Viņš ir pašreizējais pusvidējā svara Eiropas un Pasaules čempiobs kikboksā. Viņa kontā ir 36 uzvaras, 10 zaudējumi un viena neizšķirta cīņa.

Kāpšanu ringā Zaurs nodēvē par grūti aprakstāmu, taču labu sajūtu un piebilst, ka slikts cilvēks nekad nevarēs kļūt par labu cīkstoni.

Zaura pirms cīņas rituāli sākas jau divas nedēļas iepriekš – cīkstonis smejoties saka, ka ap to laiku parasti beidz skūties.

“Pirms cīņas lūdzu Dievam, lai dod man spēku, un, lai nedz man, nedz manam pretiniekam nebūtu nekādu nopietnu traumu. Jā, šis ir bīstams sports, bet mēs visi esam cilvēki, mums visiem ir radinieki un ģimene. Pēc cīņas ir svarīgi palikt veselam un atgriezties mājās,” sarunā ar Jauns.lv pauž titulētais kikbokseris.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.