foto: AP/Scanpix
Porziņģis investē Izraēlas jaunuzņēmumā, kas cīnās pret sportistu savainojumiem
Dalasas "Mavericks" jaunieguvums Kristaps Porziņģis investē, lai vairs nekad nepiedzīvotu tādus šausminošus brīžus kā pagājušā gada 6. februārī.
Sporta zvaigznes
2019. gada 12. februāris, 17:16

Porziņģis investē Izraēlas jaunuzņēmumā, kas cīnās pret sportistu savainojumiem

Jauns.lv

Izraēlas-ASV jaunuzņēmums "Zone 7", kas palīdzēs sportistiem izvairīties no savainojumiem, savācis divarpus miljonu ASV dolāru (2,21 miljons eiro) finansējumu, vēsta "Jerusalem Post".

Projekta finansēšanā galvenais investors esot bijis "Resolute Ventures" uzņēmums, bet ar būtiskām investīcijām iesaistījies arī Latvijas slavenākais basketbolists Kristaps Porziņģis, nīderlandiešu futbola leģenda Hordi Krujifs un dažādi investīciju uzņēmumi kā "UpWest", "Amicus Capital", "PLG Ventures" un citi.

Uzņēmumu, kas bāzējas vienlaikus Telavivā un Kalifornijas pilsētiņā Paloalto, dibinājuši divi Izraēlas iekšlietu drošības sistēmas vienības "8200" absolventi Tals Brauns un Ejals Eliakims.

foto: AP/Scanpix
Dalasas "Mavericks" jaunieguvums Kristaps Porziņģis investē, lai vairs nekad nepiedzīvotu tādus šausminošus brīžus kā pagājušā gada 6. februārī.

"Zone 7" ar mākslīgā intelekta palīdzību apkopo sportista medicīniskos un fiziskos datus, palīdzot noteikti savainojumu risku un simulēt, kā izmaiņas treniņu darbā var ietekmēt atlēta sniegumu un traumu risku.

Parādoties kādai informācijai, treneri, fizioterapeiti un mediķi nekavējoties saņem ieteikumus, kā mazināt savainojumu risku, savās mobilajās ierīcēs. Šādā veidā rodas iespēja izvairīties no traumām sportistam esot vēl turpat uz laukuma.

"Zone 7" platforma sevī jau uzglabā aptuveni piecus miljonus stundu atlētu darba. Šo programmu izmanto Augstākās Beisbola līgas (MLB), Spānijas "La Liga", ASV Augstākās futbola līgas (MLS), UEFA Čempionu līgas, ASV Nacionālā koledžu sporta asociācijas (NCAA) un olimpisko spēļu dalībnieku komandās.

"Tikt savainotam ir rūgtākā pieredze, ko var gūt jebkurš sportists," norāda Porziņģis, kurš Ņujorkas "Knicks" komandas sastāvā piedzīvoja ceļgala krustenisko saišu plīsumu. ""Zone7" tehnoloģija ir ārkārtīgi iespaidīga, un tai ir potenciāls uz visiem laikiem mainīt sporta vidi."

"Zone7" vēsta, ka uzņēmums ievērojamu popularitāti profesionālajā sportā guva pēc tam, kad tā izstrādātās tehnoloģijas izmantojošās futbola komandas uzrādīja traumu skaita kritumu par 75%.

Interesanti, ka pagājušajā nedēļā, Latvijas Televīzija vēstīja par kādu Latvijas uzņēmumu, kas sācis nodarboties ar ko līdzīgu. Tiesa, šķiet, ne tik apjomīgā veidā, bet investīcijas un labi vārdi arī pašmāju uzņēmējiem lieti noderētu.

Valmieras uzņēmuma EchoSports radītā aplikācija palīdz pat amatieru sportā veikt sportistu veiktspējas analīzi, kas treneriem dod precīzu ieskatu par spēlētāja veikumu sacensību un treniņu laikā. Sistēma palīdz ne vien noteikt un uzlabot sportista spējas, bet palīdz arī rehabilitācijas procesā, kā arī palīdz novērst potenciālās traumas. Sistēma sastāv no 8-12 antenām un čipu, kas novietots pie sportista ķermeņa. Pašlaik šo sistēmu jau ilgāku laiku izmanto florbola klubs Rubene. Savukārt ārzemju speciālisti to atzinuši par ļoti labu, jo iegūtie dati iekštelpās esot ļoti precīzi.