foto: Vida Press
Rodčenkovs: "Pasaules kausa finālturnīrā nevajadzētu būt dopinga problēmām"
"Lielākai daļai futbolistu ir aģenti un es zinu, ka viņi darīs visu, lai spēlētāji būtu "tīri"," paziņoja Rodčenkovs.
Futbols
2018. gada 31. maijs, 21:11

Rodčenkovs: "Pasaules kausa finālturnīrā nevajadzētu būt dopinga problēmām"

LETA

Vasarā gaidāmajā Pasaules kausā futbolā finālturnīrā nevajadzētu būt dopinga lietošanas problēmām, pārliecināts ir kādreizējais Maskavas Antidopinga laboratorijas vadītājs Grigorijs Rodčenkovs.

Kā šomēnes vēstīja Vācijas televīzijas kanāls ARD, paplašinātajā kandidātu sarakstā iekļautajiem Krievijas futbolistiem tika veikti dopinga testi un aizdomīgās proves tika slēptas. Pēc tam Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) šo informāciju noliedza.

"Zinu, ka Pasaules kausā darbosies tikai ārzemju dopinga kontrole," izteicās Rodčenkovs. "Pasaules Antidopinga aģentūrai (WADA) ir speciāla neatkarīgu ekspertu komanda, kas kontrolēs dopinga situāciju sacensībās."

Rodčenkovs gan pauda, ka viņam tas kopumā ir sarežģīts jautājums, jo šobrīd dopinga lietu eksperts atrodas ASV un informāciju uzzina tikai no masu medijiem.

"Turnīru laikā lielākā daļa sportistu ir "tīri", jo galvenās dopinga lietošanas darbības norisinās ārpus sacensībām," noteica Rodčenkovs. "Ir liela atšķirība starp tādu sporta veidu pārstāvjiem vieglatlētiem vai svarcēlājiem un futbolistiem. Viņi mēdz uzņemt anaboliskas vielas un rīkot slēptas treniņnometnes, kur tās tiek uzņemtas, bet futbolā ir citādāk, jo pirms treniņnometnēm tiek rīkotas dopinga pārbaudes."

Rodčenkovs ir pārliecināts, ka futbolistiem nav iespēju realizēt iespējamas dopinga lietošanas shēmas.

"Lielākai daļai futbolistu ir aģenti un es zinu, ka viņi darīs visu, lai spēlētāji būtu "tīri"," turpināja Rodčenkovs. "Aģenti baidās no dopinga lietošanas gadījumiem, jo tas var sagraut gan spēlētāju, gan viņu pašu karjeras."

Pēc ARD pieejamās informācijas pastāv aizdomas, ka pēc WADA reida 2014.gadā krievu antidopinga pārstāvji pieseguši aizdomīgus krievu futbolistu dopinga rezultātus.

Kopumā pēc Krievijas čempionāta futbola spēlēm tika ievāktas 155 analīzes, bet aizdomīgos paraugus Maskavas Antidopinga laboratorija esot slēpusi.

Savukārt FIFA ziņoja, ka nav pietiekamu pierādījumu, lai kādu no Krievijas izlases paplašinātajā sarakstā iekļautajiem futbolistiem apsūdzētu dopinga lietošanā.

Informāciju par aizdomīgajām dopinga provēm kanālam ARD atklāja Rodčenkovs. Tieši viņš ir atslēgas figūra visā Krievijas dopinga skandālā. Pašlaik Rodčenkovs atrodas nezināmā vietā ASV, būdams iekļauts Federālās izmeklēšanas biroja (FIB) liecinieku aizsardzības programmā.

Krievijā 14.jūnijā sāksies Pasaules kausa finālturnīrs, tam ilgstot līdz 15.jūlijam.